Δευτέρα
27-05-2024
15:07
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Εκδρομές και Ταξίδια
Δώρα και Εκπλήξεις
Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά
Πάσχα - Ανάσταση
Άλλες γιορτές

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Δώρα - Γιορτές » Άλλες γιορτές

25 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά
Σε ολόκληρο τον κόσμο χάνονται παιδιά. Κάθε μέρα.

Το πρόβλημα με τις εξαφανίσεις παιδιών, εκτός από περίπλοκο, είναι επίσης υποτιμημένο και δεν τυγχάνει επαρκούς προβολής. Αποτελεί ένα πρόβλημα για οποίο κανένα κράτος δεν μπορεί να θωρακιστεί.

Οι αιτίες εξαφάνισης είναι κοινές σε όλες τις χώρες και μπορεί να αφορούν σε απαγωγή, φόνο, εξέγερση, ενδοοικογενειακή βία ή μια διένεξη στο σπίτι, κακοποίηση, πίεση από συνομήλικους/συναναστροφές, εκφοβισμό/πειθαναγκασμό, απροσδόκητα ατυχή συμβάντα, ελλιπή επικοινωνία ή κατάχρηση ναρκωτικών/αλκοόλ. Αν και πολλά από τα παιδιά που δηλώνονται ως εξαφανισμένα επιστρέφουν στα σπίτια τους σώα και αβλαβή μετά από κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα, υπάρχουν επίσης πολλές περιπτώσεις παιδιών που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και δεν επιστρέφουν.

Το πρόβλημα μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε οικογένεια, ανά πάσα στιγμή. Οι οικογένειες και οι φίλοι που μένουν πίσω, είναι αναγκασμένοι να υπομείνουν την τραυματική εμπειρία του να μην γνωρίζουν τι έχει συμβεί στο αγαπημένο τους πρόσωπο, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν δύσκολα νομικά, οικονομικά, ακόμα και πολιτιστικά και γλωσσικά εμπόδια στη διαδικασία αναζήτησης ενός παιδιού.

Και ενώ η ενημέρωση γύρω από το πρόβλημα των εξαφανισμένων παιδιών αυξάνεται, υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Πρέπει να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για να φέρουμε πίσω στο σπίτι τα παιδιά μας. Σε επίπεδο κρατών, οργανισμών και ατόμων, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε ένα διεθνές δίκτυο για την προστασία των παιδιών μας.

Το πρώτο βήμα έχει γίνει μέσω του Διεθνούς δικτύου για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Global Missing Children’s Network), που αποτελεί μια δωρεάν βάση δεδομένων και προσφέρει τη δυνατότητα αναζήτησης στοιχείων για εξαφανισμένα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα μέλη του δικτύου προέρχονται σήμερα από 17 χώρες και τροφοδοτούν μια κεντρική, πολύγλωσση βάση δεδομένων με πληροφορίες για εξαφανισμένα παιδιά και φωτογραφίες. Από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, κάποιος που έχει πρόσβαση στο Internet μπορεί να κάνει αναζήτηση στη βάση δεδομένων, στη διεύθυνση www.icmec.org, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να αναγνωριστεί κάποιο παιδί και να γίνουν οι ενέργειες που θα το φέρουν πίσω στο σπίτι του.

Μαζί, μπορούμε να κάνουμε κάτι σημαντικό για τα παιδιά! Μαζί, θα βρούμε τα παιδιά μας!

Παγκόσμια προσπάθεια για να βοηθήσουμε να επιστρέψουν τα παιδιά σπίτι τους.

Η αύξηση του αριθμού εξαφανίσεων παιδιών - θυμάτων γονικής αρπαγής σε όλο τον κόσμο αποτελεί το κεντρικό θέμα της διεθνούς καμπάνιας που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά.

8 χώρες από 4 ηπείρους ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο να αφυπνίσουν τους πολίτες και να ενισχύσουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον εντοπισμό εξαφανισμένων παιδιών, προσδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ανησυχητικό φαινόμενο των γονικών αρπαγών.

Πολύ έντονα απασχολεί το φαινόμενο της γονικής αρπαγής και της επίδρασης που ασκεί στα παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από οτιδήποτε οικείο σε αυτά, από κάποιον άνθρωπο που εμπιστεύονται. Παιδιά - θύματα γονικής αρπαγής αποξενώνονται από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, χάνουν τη σταθερότητα σε θέματα εκπαίδευσης και σε ακραίες περιπτώσεις ακούνε ψέματα από τον γονέα που τα έχει απομακρύνει, όπως πχ. ότι δεν είναι αγαπητά πλέον στην οικογένεια ή ότι κάποιο μέλος της οικογένειας ή συγγενικό πρόσωπο έχει αποβιώσει.

Όπως αναφέρει η Nancy Dube, Αντιπρόεδρος και Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά (ICMEC - International Centre for Missing and Exploited Children), «Καθημερινά, σε όλο τον κόσμο εξαφανίζονται παιδιά και δυστυχώς, κάποια πέφτουν θύματα αρπαγής από αυτούς που εμπιστεύονται περισσότερο: τους γονείς ή τα συγγενικά πρόσωπα. Ένα παιδί - θύμα γονικής αρπαγής μπορεί να φέρει σωματικά και ψυχολογικά τραύματα, ενώ η γονική αρπαγή μπορεί να επιφέρει μακροχρόνιες συνέπειες στον ψυχισμό του παιδιού και την οικογένεια που έχει μείνει πίσω.»

Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Ελλάδα η Ιρλανδία, η Ρουμανία, η Ολλανδία και η Μεγάλη Βρετανία αποτελούν μέλη του Παγκοσμίου δικτύου για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (GMCN - Global Missing Children's Network Global Missing Children's Network), ενός προγράμματος του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά (ICMEC - International Centre for Missing and Exploited Children), αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συνεργασία ως προς αυτό το φαινόμενο που δεν αφήνει καμία χώρα αμέτοχη.

Το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα, Κακοποιημένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά είναι μία από τις Δράσεις του Εθελοντικού Οργανισμού για τα Παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού». το οποίο απαρτίζεται κυρίως από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και νομικούς συμβούλους. Στην Ελλάδα, το Εθνικό Κέντρο έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, την Εισαγγελία Ανηλίκων και τα μέσα ενημέρωσης. Στην ουσία, από τη στιγμή που η Ελληνική Αστυνομία διαπιστώσει ότι ένα εξαφανισμένο παιδί βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο δίνει εντολή για την ενεργοποίηση του προγράμματος AMBER Alert Hellas ενώ το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα, Κακοποιημένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά είναι αρμόδιο για την ενεργοποίηση του συστήματος στην Ελλάδα. To AMBER Alert Hellas αποτελεί Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης / απαγωγής ανηλίκων.

Επίσης, το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα, Κακοποιημένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με αρχές σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως με Ιnterpol, τη Εuropol, την IOM και άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται έντονα στον τομέα της παιδικής προστασίας και της προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών. Στις αρμοδιότητές του συγκαταλέγεται και η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, ενώ είναι υπεύθυνο για την ενεργοποίηση του συστήματος AMBER Alert Hellas.

Ειδικότερα, τo 2009, το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα, Κακοποιημένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά έλαβε 263 αιτήματα για βοήθεια σε περιπτώσεις εξαφάνισης παιδιών. Από αυτά, το 28% των περιπτώσεων αφορούσε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών και το 65% αφορούσε εξαφανίσεις εφήβων. Σε 50 περιπτώσεις επρόκειτο για γονική αρπαγή, αριθμός που αυξάνεται ολοένα και περισσότερο όταν συνδέεται με γονικές αρπαγές σε διασυνοριακό επίπεδο.

Προκειμένου να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, στις 25 Μαίου, τα συμμετέχοντα κράτη θα απελευθερώσουν στον ουρανό μπαλόνια με φωτογραφίες εξαφανισμένων παιδιών από όλο τον κόσμο, με την ελπίδα ότι κάποιος, κάπου θα τα αναγνωρίσει.

Την ίδια ημέρα, στην Ελλάδα, θα γίνουν ανακοινώσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς με στόχο να αφυπνιστεί το ευρύ κοινό ως προς το φαινόμενο εξαφανίσεων των παιδιών και, παράλληλα, να ενθαρρυνθεί μαθαίνοντας περισσότερα για την καμπάνια, με σύνθημα: «Βοηθήστε τα παιδιά να επιστρέψουν σπίτι τους.» Επιπλέον, θα ανακοινωθούν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056 καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας. Φέτος, θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι Γαλλικών Αρχών, Εισαγγελικής Αρχής, αλλά και δημοσιογράφοι, τηλεπαρουσιαστές και γνωστές προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης, με σύνθημα να βοηθήσουμε να επιστρέψουν τα παιδιά σπίτι τους. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης αλλά και όλος ο κόσμος θα φοράει το «forget-me-not flower» pin («μη με λησμόνει» καρφίτσα) ώστε να υπενθυμίζουν σε όλους ότι κανένας δεν έχει ξεχάσει τα εξαφανισμένα παιδιά, δίνοντας συγχρόνως ελπίδα στις οικογένειές των παιδιών. Ακόμη, θα διανεμηθούν στο κοινό βραχιολάκια, αυτοκόλλητα και μαγνητάκια με τον αριθμό 116000 ενώ λευκά και γαλάζια μπαλόνια με τις φωτογραφίες εξαφανισμένων παιδιών από όλο τον κόσμο θα απελευθερωθούν στην Πλατεία Συντάγματος.

Εικονική απελευθέρωση μπαλονιών (virtual balloons) θα γίνει και μέσω διαδικτύου (www.helpbringthemhome.com), μία διαδραστική πύλη που δημιουργήθηκε από την Αυστραλιανή Αστυνομία (AFP) για την παγκόσμια καμπάνια. Μέσω της μεγάλης υποστήριξης της ΑFP, ένα κοινωνικό μήνυμα (διάρκειας 30'') έχει διανεμηθεί στις συμμετέχουσες χώρες και τους τηλεοπτικούς σταθμούς, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών.

Σύμφωνα με τα λόγια της κας Dube «Σας προτρέπουμε να ενωθείτε μαζί μας στη διάδοση του μηνύματος ελπίδας και να βοηθήσουμε να επιστρέψουν τα παιδιά σπίτι τους. Διαβάστε πληροφορίες για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί στη διεύθυνση ιστοσελίδας www.helpbringthemhome.org.au».

H Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, 25η Μαίου, είναι ημέρα για να τιμήσουμε τα παιδιά που βρέθηκαν, να θυμόμαστε εκείνα που υπήρξαν θύματα εγκλημάτων και να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για εκείνα που δεν έχουν βρεθεί.


Κατηγορία: Άλλες γιορτές | Έγραψε: woman-life (24-05-2010) | Το διάβασαν: 1447

Άλλα άρθρα με θέμα παιδί, γιορτές:

Καινούρια Άρθρα :

· Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
  website stats