Ένα αδιάκοπο φαγοπότι χαρακτηρίζει τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τι συμβαίνει όμως με εκείνη την δίαιτα που ξεκινήσατε λίγους μήνες πριν και υποσχεθήκατε στον εαυτό σας ότι θα την ολοκληρώσετε; Μήπως κινδυνεύει η σιλουέτα σας από την κατανάλωση εορταστικών εδεσμάτων;
Με μέτρο…
Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι η λέξη: μέτρο. Η λύση είναι να απολαύσετε τις γιορτές με μέτρο στο φαγητό και το ποτό. Φυσικά οι παραδόσεις μας πρέπει να τηρούνται, αλλά υπάρχουν λύσεις και συμβουλές για να απολαύσετε τις γιορτές χωρίς επιπλέον κιλά και τύψεις!
Χριστουγεννιάτικα Γλυκά
Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα γλυκά είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά, γεγονός το οποίο τους προσδίδει αρκετές θερμίδες. Η μέτρια κατανάλωση γλυκισμάτων είναι επιτρεπτή αρκεί να μην αγγίζει τα όρια του υπερκαταναλωτισμού. Ξεκαθαρίζοντας λοιπόν την έννοια του μέτρου στην κατανάλωση των χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων, προτείνεται η κατανάλωση 1-2 γλυκισμάτων ημερησίως στην περίοδο των γιορτών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα γλυκά μας δίνουν μία στιγμιαία απόλαυση χωρίς να προκαλούν κορεσμό. Μην ξεχνάτε επομένως ότι μία μικρή ποσότητα γλυκού αρκεί.
Γαλοπούλα
Ως τρόφιμο ανήκει στα κρέατα με μειωμένα λιπαρά. Συγκεκριμένα, 100γρ. γαλοπούλα περιέχουν 9,2γρ. κορεσμένου λίπους, 1,3γρ. πολυακόρεστου λίπους και 101γρ. χοληστερόλης. Οι θερμίδες της γέμισης εξαρτώνται από τα συστατικά της γέμισης. Κατά προσέγγιση λοιπόν, μια μερίδα γαλοπούλας (παραδοσιακή συνταγή) με 150 γρ. γαλοπούλας και γέμιση από ρύζι, κουκουνάρι, σταφίδες και κάστανο έχει περίπου 700-800 θερμίδες και μαζί με μια σαλάτα αποτελεί μια ισορροπημένη διατροφική πρόταση για το εορταστικό τραπέζι. Προσοχή χρειάζεται μόνο στην ποσότητα και στον τρόπο παρασκευής τους. Ας ελαττώσουμε το βούτυρο, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, την μαργαρίνη. Ας αντικαταστήσουμε τα λιπαρά με το ελαιόλαδο και σε μικρή πάντα ποσότητα.
Οδηγίες για ένα πιο υγιεινό εορταστικό τραπέζι
-Προτιμήστε άσπρο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα), αντί για κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί). -Να συνοδεύετε πάντα τα γεύματα από σαλάτες φρέσκων, κατά προτίμηση, λαχανικών. -Αποφύγετε γλυκά που περιέχουν πολλά λιπαρά (π.χ. πάστες, γλυκά με κρέμες, σοκολάτα). Προτιμήστε γλυκά όπως μελομακάρονα και δίπλες. -Αφαιρείτε το ορατό λίπος από το κρέας (πέτσα). -Μην επιβαρύνετε τη γέμιση με επιπλέον θερμίδες και λιπαρά (συκώτι, εντόσθια). -Αποφεύγετε να έχετε πολλά πιάτα στο τραπέζι και να «τσιμπάτε» με το χέρι. -Χρησιμοποιείτε μαχαιροπίρουνα και σερβίρετε στο πιάτο σας την ποσότητα του φαγητού που πρόκειται να καταναλώσετε. -Προτιμήστε τη χρήση ελαιολάδου κατά το μαγείρεμα. -Προτιμήστε την κατανάλωση κόκκινου κρασιού που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά. - Πίνετε άφθονο νερό, τουλάχιστον 8 – 10 ποτήρια ημερησίως. -Άτομα που έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων και ουρικού οξέος ν’ αποφύγουν την κατανάλωση λιπαρών κρεάτων, εντοσθίων, ζωικές σάλτσες και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Απολαύστε τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με την οικογένεια και τους φίλους σας, και τη συνοδεία νόστιμών και υγιεινών μαγειρεμένων παραδοσιακών φαγητών και γλυκισμάτων.
Γράφει η Αναστασία Δ. Κόκκαλη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Sorbet-Τεύχος 8
|