Πέμπτη
21-11-2024
14:31
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Τα μυστικά του Σεφ
Σούπες - Ζωμοί
Σαλάτες - Ορεκτικά
Ροφήματα - Κοκτέιλ
Γλυκά - Επιδόρπια
Κρεατικά - Πουλερικά
Τέχνη Σερβιρίσματος

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Γέυση - Συνταγές » Τα μυστικά του Σεφ

Σερβίρουμε σωστά την σαμπάνια
Σαμπάνια: η μαγική και μυστήρια πρωταγωνίστρια των γιορτών!

Ο καλύτερος τρόπος
για να αναδειχθεί το άρωμα και η γεύση της σαμπάνιας είναι να σερβίρεται σε ποτήρι υπό κλίση, αφού θα έχει χτυπηθεί καλά το μπουκάλι, σύμφωνα με Γάλλους ερευνητές.

Τα συμπεράσματα της έρευνάς τους δημοσιεύονται στο περιοδικό της Αμερικανικής Γεωργίας και Χημείας Τροφίμων, τις τελευταίες ημέρες του έτους, κατά τις οποίες καταναλώνονται σημαντικές ποσότητες σαμπάνιας. Η ομάδα των επιστημόνων, υπό τον οινολόγο και χημικό Ζεράρ Λιζέρ-Μπελέρ, επιβεβαιώνει για πρώτη φορά τη σημασία του τρόπου σερβιρίσματος της σαμπάνιας, σε θερμοκρασία 4 βαθμών, για να αναδεικνύεται κατά τον καλύτερο τρόπο η γεύση του ποτού.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μικρές φυσαλίδες που αναδύονται από τη σαμπάνια, τα κρασιά, αλλά και τις μπύρες, όταν αναδεύονται τα μπουκάλια, είναι αυτές που αναδεικνύουν το άρωμα των ποτών. Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι οι φυσαλίδες που σχηματίζονται από την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα επιτρέπουν τη μεταφορά της γεύσης και των αρωμάτων της σαμπάνιας. Ωστόσο η νέα διαπίστωση είναι ότι η σαμπάνια πρέπει να σερβίρεται στο ποτήρι με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ποτού.

Μάλιστα οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι υπάρχουν δυο τρόποι για να σερβιριστεί σωστά η σαμπάνια: είτε να ρέει άφθονη στο ποτήρι αμέσως μετά το άνοιγμα του μπουκαλιού, είτε να ελέγχεται η ροή και να γεμίζει το ποτήρι σε δύο δόσεις. Καθοριστικό επίσης για την ανάδειξη των χαρακτηριστικών της σαμπάνιας είναι να έχει χτυπηθεί καλά το μπουκάλι.



Η σωστή θερμοκρασία

Η Σαμπάνια πρέπει να σερβίρεται πάντα κρύα αλλά ποτέ παγωμένη. Ιδανικά κρυώνει μέσα σε μεγάλες σαμπανιέρες γεμάτες με παγάκια και παγωμένο νερό - και ποτέ στην κατάψυξη, καθώς η έντονη ψύξη μπορεί να αλλοιώσει το άρωμα και τη γεύση της. Η σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος για ένα μπουκάλι νέας και ζωηρής Σαμπάνιας είναι στους 8ºC, ενώ ένα ώριμο και vintage κρασί σερβίρεται άψογα σε θερμοκρασία 10º C. Δεκαπέντε με είκοσι λεπτά είναι αρκετά για να φτάσει μια Σαμπάνια, βουτηγμένη σε πάγο και κρύο νερό, την επιθυμητή θερμοκρασία.

Το Ιδανικό Ποτήρι

Το ιδανικό σχήμα ποτηριού για το σερβίρισμα της Σαμπάνιας είναι το ψηλόλιγνο σε σχήμα τουλίπας. Χάρη στο στενό του στόμιο, το ποτήρι αυτό κρατάει τα αρώματα και τις φυσαλίδες του κρασιού για περισσότερη ώρα, ενώ το λεπτό γυαλί που χρησιμοποιείται, επίσης κυρίως στο στόμιο, επιτρέπει να απολαύσουμε καλύτερα την εκλεπτυσμένη γεύση της Σαμπάνιας. Ο ενδεδειγμένος τρόπος πλυσίματος του ποτηριού είναι με ζεστό νερό, ιδανικά χωρίς απορρυπαντικό, ενώ στη συνέχεια το αφήνουμε να στεγνώσει μόνο του και το αποθηκεύουμε σε όρθια στάση.Συντηρώντας την στο ψυγείο, αφού ανοιχθεί

Το ασημένιο κουταλάκι στο λαιμό της φιάλης, αντίθετα από την κοινή αντίληψη, δεν βοηθάει στη συντήρηση της Σαμπάνιας στο ψυγείο. Ουσιαστικά, ο μόνος τρόπος να διατηρηθούν τα αρώματα του κρασιού για αρκετές ώρες είναι να χρησιμοποιηθεί ο ειδικός φελλός για Σαμπάνια (stopper) κατά τη φύλαξή της στο ψυγείο.

Η Σαμπάνια στην κουζίνα μας

Το σπουδαίο αυτό κρασί, όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως συστατικό για την παρασκευή δημιουργικών συνταγών υψηλής γαστρονομίας. Μάλιστα η μοναδική της οξύτητα συνεισφέρει – εκτός από την χλιδή- και στην τέλεια γευστική ισορροπία στα πιάτα τα οποία χρησιμοποιείται.

Φιλέτα γλώσσας, σολομός και διάφορα είδη πουλερικών μαγειρεμένα με λίγη Σαμπάνια, προσφέρουν μία πρωτοφανή γευστική εμπειρία. Ο συνδυασμός της με φράουλες είναι αξέχαστος, το ίδιο και η αρωματική και γευστική διάσταση των επιδορπίων στα οποία συμμετέχει. Ενώ για τους εραστές της…δροσιστικής πολυτέλειας, μία ροζέ Σαμπάνια αναμεμειγμένη με νερό, ζάχαρη και χυμό λεμονιού, δίνει μία γευστικότατη γρανίτα!


newsit.gr
driskas.com

Κατηγορία: Τα μυστικά του Σεφ | Έγραψε: woman-life (27-12-2014) | Το διάβασαν: 782

Άλλα άρθρα με θέμα Χριστούγεννα, γιορτές, αλκοόλ, ποτά:

Καινούρια Άρθρα :

· Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]



Σχόλια Καινούρια τεστ
  • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

  • Τι είδους ζευγάρι είστε?

  • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

  • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

  • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

  • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
  • Login form
    Μπείτε στην παρέα μας!
    Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

    Αναζήτηση Άρθρων


    Χρήσιμοι σύνδεσμοι


    Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
    Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
    website stats