Σαμπάνια: η μαγική και μυστήρια πρωταγωνίστρια των γιορτών!
Ο καλύτερος τρόπος για να αναδειχθεί το άρωμα και η γεύση της σαμπάνιας είναι να σερβίρεται σε ποτήρι υπό κλίση, αφού θα έχει χτυπηθεί καλά το μπουκάλι, σύμφωνα με Γάλλους ερευνητές.
Τα συμπεράσματα της έρευνάς τους δημοσιεύονται στο περιοδικό της Αμερικανικής Γεωργίας και Χημείας Τροφίμων, τις τελευταίες ημέρες του έτους, κατά τις οποίες καταναλώνονται σημαντικές ποσότητες σαμπάνιας. Η ομάδα των επιστημόνων, υπό τον οινολόγο και χημικό Ζεράρ Λιζέρ-Μπελέρ, επιβεβαιώνει για πρώτη φορά τη σημασία του τρόπου σερβιρίσματος της σαμπάνιας, σε θερμοκρασία 4 βαθμών, για να αναδεικνύεται κατά τον καλύτερο τρόπο η γεύση του ποτού.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μικρές φυσαλίδες που αναδύονται από τη σαμπάνια, τα κρασιά, αλλά και τις μπύρες, όταν αναδεύονται τα μπουκάλια, είναι αυτές που αναδεικνύουν το άρωμα των ποτών. Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι οι φυσαλίδες που σχηματίζονται από την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα επιτρέπουν τη μεταφορά της γεύσης και των αρωμάτων της σαμπάνιας. Ωστόσο η νέα διαπίστωση είναι ότι η σαμπάνια πρέπει να σερβίρεται στο ποτήρι με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ποτού.
Μάλιστα οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι υπάρχουν δυο τρόποι για να σερβιριστεί σωστά η σαμπάνια: είτε να ρέει άφθονη στο ποτήρι αμέσως μετά το άνοιγμα του μπουκαλιού, είτε να ελέγχεται η ροή και να γεμίζει το ποτήρι σε δύο δόσεις. Καθοριστικό επίσης για την ανάδειξη των χαρακτηριστικών της σαμπάνιας είναι να έχει χτυπηθεί καλά το μπουκάλι.
Η σωστή θερμοκρασία
Η Σαμπάνια πρέπει να σερβίρεται πάντα κρύα αλλά ποτέ παγωμένη. Ιδανικά κρυώνει μέσα σε μεγάλες σαμπανιέρες γεμάτες με παγάκια και παγωμένο νερό - και ποτέ στην κατάψυξη, καθώς η έντονη ψύξη μπορεί να αλλοιώσει το άρωμα και τη γεύση της. Η σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος για ένα μπουκάλι νέας και ζωηρής Σαμπάνιας είναι στους 8ºC, ενώ ένα ώριμο και vintage κρασί σερβίρεται άψογα σε θερμοκρασία 10º C. Δεκαπέντε με είκοσι λεπτά είναι αρκετά για να φτάσει μια Σαμπάνια, βουτηγμένη σε πάγο και κρύο νερό, την επιθυμητή θερμοκρασία.
Το Ιδανικό Ποτήρι
Το ιδανικό σχήμα ποτηριού για το σερβίρισμα της Σαμπάνιας είναι το ψηλόλιγνο σε σχήμα τουλίπας. Χάρη στο στενό του στόμιο, το ποτήρι αυτό κρατάει τα αρώματα και τις φυσαλίδες του κρασιού για περισσότερη ώρα, ενώ το λεπτό γυαλί που χρησιμοποιείται, επίσης κυρίως στο στόμιο, επιτρέπει να απολαύσουμε καλύτερα την εκλεπτυσμένη γεύση της Σαμπάνιας. Ο ενδεδειγμένος τρόπος πλυσίματος του ποτηριού είναι με ζεστό νερό, ιδανικά χωρίς απορρυπαντικό, ενώ στη συνέχεια το αφήνουμε να στεγνώσει μόνο του και το αποθηκεύουμε σε όρθια στάση.Συντηρώντας την στο ψυγείο, αφού ανοιχθεί
Το ασημένιο κουταλάκι στο λαιμό της φιάλης, αντίθετα από την κοινή αντίληψη, δεν βοηθάει στη συντήρηση της Σαμπάνιας στο ψυγείο. Ουσιαστικά, ο μόνος τρόπος να διατηρηθούν τα αρώματα του κρασιού για αρκετές ώρες είναι να χρησιμοποιηθεί ο ειδικός φελλός για Σαμπάνια (stopper) κατά τη φύλαξή της στο ψυγείο.
Η Σαμπάνια στην κουζίνα μας
Το σπουδαίο αυτό κρασί, όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως συστατικό για την παρασκευή δημιουργικών συνταγών υψηλής γαστρονομίας. Μάλιστα η μοναδική της οξύτητα συνεισφέρει – εκτός από την χλιδή- και στην τέλεια γευστική ισορροπία στα πιάτα τα οποία χρησιμοποιείται.
Φιλέτα γλώσσας, σολομός και διάφορα είδη πουλερικών μαγειρεμένα με λίγη Σαμπάνια, προσφέρουν μία πρωτοφανή γευστική εμπειρία. Ο συνδυασμός της με φράουλες είναι αξέχαστος, το ίδιο και η αρωματική και γευστική διάσταση των επιδορπίων στα οποία συμμετέχει. Ενώ για τους εραστές της…δροσιστικής πολυτέλειας, μία ροζέ Σαμπάνια αναμεμειγμένη με νερό, ζάχαρη και χυμό λεμονιού, δίνει μία γευστικότατη γρανίτα! |
newsit.gr driskas.com
|