Σε όλους μας αρέσει, κάπου κάπου, να μαζεύουμε τους φίλους μας στο σπίτι, να τους κερνάμε και να περνάμε ευχάριστα την ώρα μας. Ωστόσο δεν είναι και πολύ εύκολο πράγμα να φτιάξεις ένα μενού ειδικά αν πρέπει να συνδυάσουμε τα φαγητά με το αλκοόλ. Λίγες οικοδέσποινες γνωρίζουν ποια σνακ συνοδεύουν ποια ποτά. Σερβίροντας ρέγκα με σαμπάνια, πολύ πιθανόν να χαλάσει η γεύση και του ποτού και του μεζέ. Και αντιστρόφως, η σωστή επιλογή γαστρονομικών μπορεί να χαρίσει πραγματική ευχαρίστηση στους φίλους καλοφαγάδες.
Σας προτείνω, λοιπόν, μερικούς κανόνες, τους οποίους αν ακολουθήσετε σίγουρα θα εκπλήξετε ακόμα και τους πιο γκουρμέ επισκέπτες.
Το λευκό κρασί συνδυάζεται υπέροχα με φρούτα. Επίσης θα τονίσετε τη γεύση του ποτού αν σερβίρετε θαλασσινά ή πουλερικά. Αποφύγετε να συνδυάζετε το λευκό κρασί με πολύ λιπαρά ψάρια. Μπορείτε βέβαια να ακολουθήσετε και το γαλλικό στυλ όπου ως συνοδευτικό σερβίρεται κάθε ειδών τυριά και κασέρια. Αυτόν τον συνδυασμό ιδιαίτερα θα εκτιμήσουν οι γυναίκες της παρέας. Το κόκκινο κρασί ταιριάζει τέλεια με κρεατικά και ιδίως με μαγειρικές απολαύσεις από αρνί. Αρκετά καλά συνδυάζεται αυτό το ποτό και με πουλερικά. Δύσκολα θα αντισταθείς σ' ένα ποτήρι καλό κόκκινο κρασί αν τρως σουβλάκια. Είναι όμως και κάποια φαγητά που δεν ταιριάζουν με κρασιά. Σε αυτά ανήκουν, πρώτα απ' όλα τα αλμυρά και τουρσιά. Επίσης αντενδείκνυνται τα πιάτα με πολλά μπαχαρικά και ξύδι. Ως εχθρός του κόκκινου και λευκού κρασιού μπορεί να θεωρηθεί και ο καπνός τσιγάρου.
Η σαμπάνια μπορεί να σερβιριστεί ντουέτο με ποταμίσια ή θαλασσινά ψάρια, κατά προτίμηση με ελάχιστα καρυκεύματα, με θαλασσινά και με όλα τα είδη των ζυμαρικών. Ως μεζέδες ωραία θα είναι τα πιάτα από λευκά κρέατα. Η σαμπάνια, πολύ ωραία συνδυάζεται με επιδόρπια, όχι πολύ γλυκά και χωρίς σοκολάτα γάλακτος. Σε γενικές γραμμές, το φάσμα των φαγητών είναι ευρύ: φρούτα, μεζεδάκια με χαβιάρι, καλό κασέρι, σαλάτες, πιάτα από πουλερικά, μπισκότα με φρούτα και μούρα. Έτσι τα σνακ πρέπει να συμβαδίζουν με το ευγενές ύφος του ποτού. Η σαμπάνια ταιριάζει επίσης με ξηρούς καρπούς, μαύρη σοκολάτα, χαλβά και παγωτό. Ποιοι συνδυασμοί θα πρέπει να αποφεύγονται; Μην σερβίρετε τη σαμπάνια με πολύ αλμυρά ή πολύ γλυκά πιάτα. Επίσης αποφύγετε την πολύ πικρή σοκολάτα και φαγητά με πολύ πικάντικη γεύση, πολλά καρυκεύματα ή και σκόρδο.
Το κονιάκ συνηθίζεται να καταναλώνεται σε μια “ταπεινή” ατμόσφαιρα με παρέα τους καλύτερους φίλους. Η κλασική έκδοση: πίνετε κονιάκ χωρίς κανένα φαγητό ή σνακ. Τον τελευταίο καιρό εμφανίστηκε η τάση να πίνεται το κονιάκ με πάγο και μαρτίνι ως απεριτίφ. Καλοί συνδυασμοί επιτυγχάνονται με γάλα, κρέμα γάλακτος, παγωτό, καφέ, τσάι, χυμό πορτοκάλι και λεμόνι, σιρόπια, λικέρ και μη αλκοολούχα αεριούχα ποτά.
Με την μπύρα τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. Η μπύρα σερβίρεται με όλα τα φαγητά, ιδίως με λιπαρά, κρεατικά, πουλερικά, καπνιστά και λιπαρά τυριά. Ωστόσο παραμένει κλασικός ο συνδυασμός της μπύρας με αλμυρά τρόφιμα και σνακ. Η μπύρα είναι πιο νόστιμη όταν σερβίρεται κρύα αλλά όχι παγωμένη. Η βέλτιστη θερμοκρασία είναι μεταξύ 6-8 βαθμούς. Να θυμάστε: η μπύρα δεν πρέπει να αναμιγνύεται με άλλα ροφήματα γιατί χάνει τη γεύση της και μειώνεται η ποιότητά της. Επίσης είναι ανόητο να ανακατεύετε διαφορετικά είδη μπύρας γιατί διαταράσσεται η ισορροπία των γευστικών συστατικών. Η μπύρα είναι ένα ποτό με δική της φύση και καθαριότητα. Αναμιγνύοντάς την με άλλα συστατικά, της στερούμε τις τυπικές της ιδιότητες. Επίσης θεωρείται ατυχής και ο συνδυασμός της μπύρας με επιδόρπια και γλυκά.
Η βότκα, όπως κανένα άλλο ποτό, απαιτεί ένα καλό μεζέ ή γεύμα. Η επιτραπέζια βότκα δεν λειτουργεί μόνο ως ποτό, αλλά δίνει και έμφαση ως συνοδευτικό στα παραδοσιακά ρώσικα πιάτα. Ταιριάζει υπέροχα με λιπαρά κρέατα, ζυμαρικά και πικάντικα φαγητά από ψάρι. Φαγητά: βοδινό κρέας, ψητό χοιρινό, χοντρές ρώσικες κρέπες, πελμένι, ζαμπόν κλπ. Μεζέδες από ψάρια: ρέγκα, χαβιάρι, σολομός, αλμυρές σαρδελόρεγκες κλπ. Μεζέδες λαχανικών: αγγουράκια και ντομάτες τουρσί, πίκλες, μελιτζάνες γεμιστές , μαριναρισμένα μανιτάρια, ρώσικη σαλάτα, βραστές πατάτες. Μια γουλιά βότκα απαιτεί και μια μπουκιά φαΐ. Ιδίως, το ψωμί, οι ξηροί καρποί και η κρεατόσουπα εξουδετερώνουν τις επιπτώσεις του αλκοόλ και βοηθάνε στο πεπτικό σύστημα να επεξεργαστεί το οινόπνευμα σωστά. Αποφύγετε να αναμιγνύετε την βότκα με άλλα αλκοολούχα ποτά.
Το τζιν μπορεί να καταναλωθεί είτε με παγάκια είτε σκέτο σε καθαρή μορφή. Ωστόσο, το ποτό αυτό έχει επινοηθεί για κοκτέιλ. Το τζιν είναι εξαιρετικό για αναμείξεις – είναι αρωματικό, ήπιο και με μεγάλες δυνατότητες. Το καταναλώνουν με χυμούς φρούτων, coka-cola ή άλλα μη αλκοολούχα ροφήματα και αναψυκτικά. Όλα τα πειράματα στην κατασκευή των κοκτέιλ επιτρέπονται. Όμως θα ήθελα να επισημάνω με ποιες γεύσεις κάνει τους καλύτερους συνδυασμούς. Αυτά είναι: βερμούτ, λεμόνι, λάιμ, πορτοκάλι, ελιές και περιέργως με μαριναρισμένα κρεμμύδι. Ωστόσο η πιο κλασική σύνθεση παραμένει η τζιν-τόνικ.
Τέλος, η επιλογή των οινοπνευματωδών ποτών θα πρέπει να γίνεται με βάση τις προτιμήσεις των καλεσμένων. Για παράδειγμα, τα πολύ βαριά ποτά δεν είναι πάντοτε κατάλληλα, ειδικά αν περιμένετε μια γυναικο-παρέα. Και πολύ σημαντικό: δώστε μεγάλη προσοχή στο σερβίρισμα του τραπεζιού και την ποιότητα του ποτού.
Πίνετε υπεύθυνα!
©Woman-Life
|