Κάνοντας δίαιτα βλέπετε παντού πάστες και καραμέλες, ενώ στη θέα μιας τούρτας χάνετε τη δύναμη της θέλησης; Η Woman-Life με τη βοήθεια διαιτολόγου εξέτασε αν όλα τα γλυκά είναι εξίσου επιβλαβή για την σιλουέτα και αν όντως αξίζει να τα καταργήσετε από τη διατροφή σας. Μερικές γυναίκες απλώς δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς γλυκά. Στην πραγματικότητα όμως μπορούν να καταναλωθούν κάποια, αν αναλύσουμε σωστά την ουσία του θέματος. Και η ουσία είναι απλή: πρέπει απλώς να ανακαλύψουμε κατά πόσο αυτά τα καλούδια είναι καλά ή κακά για μια υγιεινή διατροφή.
Όσο νόστιμο κι αν είναι ένα γλύκισμα, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει υποκατάστατο κύριου γεύματος!
Κάθε τροφή έχει θερμίδες οι οποίες "έρχονται" από τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Και το σώμα μας χρειάζεται και το πρώτο, και το δεύτερο και το τρίτο, αλλά παχαίνει από τις θερμίδες του λίπους και των υδατανθράκων, γιατί αν υπάρχουν, τότε είναι πολλά (περισσότερα από 300 γραμμάρια).
Ως εκ τούτου, τα καλούδια υπάρχουν για να τα απολαμβάνουμε, κι όχι να τρεφόμαστε, όπως κάνουν αρκετοί και τελικά χάνουν την όμορφη εικόνα και τη φιγούρα τους. Τα γλυκίσματα καταναλώνονται μετά το κυρίως γεύμα και σε μικρές ποσότητες – αυτός είναι ο βασικός κανόνας για όλους όσοι προσέχουν το βάρος τους.
Έτσι, μέσα από την πλούσια ποικιλία γλυκών, επιλέγουμε τα πιο αθώα.
Τα “καλά” γλυκά
№ 1. Σοκολάτα
Σοκολάτα - ο ηγέτης της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, που περιέχει την ορμόνη ευτυχίας, την σεροτονίνη – το τέλειο αντικαταθλιπτικό. Όλα θα ήταν καλά, αλλά τα 100 γραμμάρια σοκολάτας "ζυγίζουν" 550 - 650 kcal (θερμίδες). Πόση σοκολάτα μπορείτε να φάτε για την ανακούφιση από το στρες; Φαντάζομαι καταλαβαίνετε ότι η δόση του καθενός είναι μοναδική. Υπάρχουν γυναίκες που 1-2 ημέρες πριν από τις “κρίσιμες μέρες” τρώνε μέχρι 2-4 σοκολάτες, δηλαδή 200-400 γραμμάρια, που σημαίνει από 1200 έως 2500 kcal αντίστοιχα. Με άλλα λόγια 50-100% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. Εξ ου και τα παραπανίσια κιλά.
Παχαίνει όχι η σεροτονίνη, ούτε και η πρωτεΐνη της σοκολάτας. Παχαίνει το λάδι του κακάο, το οποίο βρίσκεται σε ποσοστό 35 έως 50%, καθώς και οι υδατάνθρακες από τα σάκχαρα. Η σοκολάτα – είναι επίσης καλή επειδή η βάση της είναι μια χρήσιμη φυτική πρωτεΐνη του κακάο, που δεν περιέχει χοληστερόλη, θέλει πολύ χρόνο για να αφομοιωθεί και χορταίνει. Επιπλέον, η σοκολάτα κρύβει κι άλλα χρήσιμα στοιχεία: κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, βιταμίνες Β, PP, και λεκιθίνη – με μια λέξη όλα αυτά που χρειάζεται για τη λειτουργία του ο εγκέφαλος και η μνήμη.
Επιτρεπτή ποσότητα: την ημέρα αρκούν 20-25-30 γραμμάρια. Δηλαδή περίπου ένα τέταρτο ή τρίτο μιας νορμάλ σοκολάτας.
№ 2. Αποξηραμένα φρούτα
Τα αποξηραμένα φρούτα – είναι τα καλύτερα γλυκίσματα μετά την σοκολάτα. Ένα φυσικό προϊόν, που περιέχει βιταμίνες, πηκτίνη, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, φρουκτόζη και βιοφλαβονοειδή. Καλό, δηλαδή χρήσιμο για τον οργανισμό προϊόν με θερμίδες που δεν ξεπερνούν τα 300 kcal ανά 100 γραμμάρια.
Εάν υπάρχουν προβλήματα δυσκοιλιότητας, μπορείτε το βράδυ να βάλετε αποξηραμένα φρούτα σ' ένα ποτήρι γεμάτο νερό και το πρωί με άδειο στομάχι να πιείτε το υγρό. Απλώς μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας. Στα αποξηραμένα φρούτα ανήκουν τα δαμάσκηνα, βερίκοκα, μήλα ή αχλάδια με τη φυσική τους γλυκύτητα, κι όχι τα ζαχαρωμένα φρούτα με "τοξικά" χρώματα.
Επιτρεπτή ποσότητα: 3-4 κομμάτια την ημέρα.
№ 3. Μέλι
Η ποσότητα των θερμίδων είναι ίδια με αυτή που περιέχεται στη ζάχαρη - 1 κουταλάκι του γλυκού περίπου 40 θερμίδες, όμως το μέλι είναι πολύ πιο χρήσιμο για τον οργανισμό. Περιέχει ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και βιοφλαβονοειδή - αντιοξειδωτικά.
Επιτρεπτή ποσότητα: Οι διαβητικοί - 1-2 κουταλάκια του γλυκού ανά 1-2 ημέρες. Όσοι παρακολουθούν το βάρος τους - όχι περισσότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα. Άτομα με ελλειπή βάρος - περισσότερο. Αλλά να θυμάστε ότι το μέλι είναι αλλεργιογόνο, γι' αυτό μην το παρακάνετε.
№ 4. Γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδες, παστίλιες
Τα γλυκίσματα αυτά δεν περιέχουν πρωτεΐνες, ούτε λίπος, ούτε βιταμίνες και έχουν πολύ λίγα ιχνοστοιχεία. Περίπου 300 kcal ανά 100 γραμμάρια «φτιαγμένα» από υδατάνθρακες - σάκχαρα. Όμως, οι υδατάνθρακες “καίγονται” γρήγορα, αν θυμάστε τον κανόνα: τρώμε λίγο!
Επιτρεπτή ποσότητα: 1-2 παστίλιες ή 1-2 κουταλάκια του γλυκού μαρμελάδα και τέλος! Κι αυτό, μετά το κυρίως γεύμα κι όχι κάθε μέρα. Μία ή δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετά.
Η σπιτική μαρμελάδα (ή γλυκό του κουταλιού) είναι πιο χρήσιμη από τη ζάχαρη, καθώς φτιάχνονται από φυσικά φρούτα και μούρα. Αλλά και πάλι πρέπει να θυμόμαστε την σωστή δόση: 1 κουταλάκι του γλυκού περιέχουν 20-40 kcal.
Επιτρεπτή ποσότητα: 1-2 κουταλάκια του γλυκού ημερησίως.
Τα “κακά” γλυκά
№ 1. Ζάχαρη
Ζάχαρη - 100% θερμίδες υδατανθράκων, καθαρή γλυκόζη, 374 kcal ανά 100 γραμμάρια. Ούτε βιταμίνες, ούτε ανόργανα άλατα, κανένα ίχνος πρωτεΐνης.
№ 2. Γλειφιτζούρια, καραμέλες
Αυτά αποτελούνται από - 96% θερμίδες υδατανθράκων, 362 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Δεν έχουν ούτε μια βιταμίνη και γενικώς τίποτα χρήσιμο για τον οργανισμό.
№ 3. Cola
Cola - 100% θερμίδες από υδατάνθρακες, 1500 kcal ανά μπουκάλι 1,5 λίτρου. Τίποτα χρήσιμο.
№ 4. Τούρτες
Ακόμη και αν υπάρχει η ταμπελίτσα που γράφει «τούρτα χαμηλών θερμίδων», μην πιστεύετε στα μάτια σας, είναι απίθανο να υπάρχουν λιγότερο από 300 kcal ανά 100 γραμμάρια. Δεύτερον, μην ξεχνάμε πως στην ζαχαροπλαστική χρησιμοποιούνται μαργαρίνη και γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά. Είστε διατεθειμένοι να βάλετε σε κίνδυνο όχι μόνο τη σιλουέτα, αλλά και την υγεία σας;
Συμπέρασμα: Είναι καλύτερο να φάτε χρήσιμη για τον οργανισμό τροφή που περιέχει τον ίδιο αριθμό θερμίδων και στοιχεία όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες από λαχανικά και φρούτα, ψωμί, δημητριακά, φυσικούς χυμούς φρούτων, φυτικά έλαια κι όχι σκέτες θερμίδες. Σε τελική ανάλυση, είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία, διότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.
Γενικοί κανόνες
Τα γλυκά πρέπει να καταναλώνονται τις πρωινές ώρες μέχρι τις 15-16 το απόγευμα το αργότερο. Αυτό ισχύει και για τα γλυκά φρούτα.
Τα γλυκίσματα θα πρέπει να καταναλώνονται μετά το κύριο γεύμα, για να μην προκαλούνται σκαμπανεβάσματα του σακχάρου στο αίμα. Διαφορετικά, όχι μόνο θα έχουμε απότομη αλλαγή διάθεσης, αλλά και αύξηση της παραγωγής της ορμόνης ινσουλίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την “αποθήκευση” του λίπους. Έξυπνες τεχνικές
1) "Κρυώστε" την αγαπημένη σας σοκολάτα. Βάλτε την στην κατάψυξη και μετά φάτε, μάλλον ταλαιπωρηθείτε λίγο τρώγοντάς την αφού θα είναι “σκληρή” η απόλαυση.
2) Κόψτε μια καραμέλα με ένα κοφτερό μαχαίρι σε 8 ή καλύτερα σε 16 κομμάτια. Φάτε τα κομμάτια σκεπτικά, απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή.
3) Προσθέτετε κανέλα και βανίλια (καρύκευμα) σε ποτά και γεύματα. Αυτά τα βότανα μειώνουν την όρεξη για γλυκά.
4) Να τρώτε τα γλυκά συνειδητά, όχι το βράδυ καλυμμένοι με το σκοτάδι. Μην βασανίζεστε από ενοχές μετά την “αμαρτία”. Να το απολαμβάνετε!
5) Επικεντρωθείτε μόνο στην ίδια τη διαδικασία. Το γλύκισμα είναι από μόνο του διασκέδαση και δεν χρειάζεται να "συνδυάζεται" με την παρακολούθηση τηλεόρασης ή το διάβασμα του αγαπημένου σας βιβλίου.
6) Γενναιόδωρα να μοιράζεστε τα γλυκά σας με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους.
© Woman-Life