Οι πρώτες επιτυχίες του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας, παρά τις σοβαρές αδυναμίες στην εφαρμογή του, καταγράφονται σε πανευρωπαϊκή μελέτη. Η έκθεση E.QUI.P.P είναι μια μεγάλη μελέτη στην οποία αξιολογείται η κατάσταση των υποδομών για την διακοπή του καπνίσματος σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα.
Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιούνιο και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2010, αλλά τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη.
Η χώρα μας έχει πετύχει μείωση του επιπολασμού στον γενικό πληθυσμό κατά 2-3%, αλλά και μείωση της ετήσιας κατανάλωσης τσιγάρων κατά 12%.
Επίσης, αυξήθηκαν οι επισκέψεων στα ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος κατά 50%.
Ενώ παράλληλα μειώθηκε η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα στους χώρους εστίασης και διασκέδασης κατά 35%.
Επίσης, το 69% των Ελλήνων συμφωνεί με την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα αρκετά ιατρεία διακοπής καπνίσματος, ενώ το σταμάτημα του καπνίσματος κοστίζει, καθώς δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία τα φαρμακευτικά σκευάσματα που βοηθούν σε αυτό.
Επίσης, η Ελλάδα κατέχει επί του παρόντος το μεγαλυτερο ποσοστό καπνιστών από όλα τα μέλη του Οργανισμού Οικονομική Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ενώ το κάπνισμα συνεχίζει να ευθύνεται για 20.000 θανάτους ετησίως.
Παράλληλα ευθύνεται για το 13% της συνολικής νοσηρότητας στη χώρα.
Τέλος, ενώ το δημόσιο εξοικονόμησε περίπου 1 δισ. ευρώ από τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, εξαιτίας του καπνίσματος πληρώνουμε σε δαπάνες υγείας τρεις φορές το ποσό αυτό δηλαδή 3,3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.