Τρίτη
03-12-2024
21:24
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Τα μυστικά του Σεφ
Σούπες - Ζωμοί
Σαλάτες - Ορεκτικά
Ροφήματα - Κοκτέιλ
Γλυκά - Επιδόρπια
Κρεατικά - Πουλερικά
Τέχνη Σερβιρίσματος

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Γέυση - Συνταγές » Τα μυστικά του Σεφ

Το τέλειο μπάρμπεκιου - Καλοκαιρινή απόλαυση
Το καλοκαίρι είναι η εποχή του γκριλ. Όλοι μας έχουμε τη διάθεση και την όρεξη να απολαύσουμε με την παρέα και την οικογένειά μας ένα μπάρμπεκιου πάρτι στην αυλή ή στο εξοχικό μας. Γι' αυτό κι εμείς ερχόμαστε να σας βοηθήσουμε δίνοντάς σας κάποιες χρήσιμες συμβουλές για πετυχημένο ψήσιμο!

Το σωστό γκριλ πρέπει να είναι σταθερό και να προστατεύεται από την υγρασία του περιβάλλοντος. Σταθερά είναι αυτά που κατασκευάζονται με αλλεπάλληλα στρώματα χάλυβα. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι να μην πυρακτώνονται τα χερούλια και οι βοηθητικές του επιφάνειες. Η σχάρα του γκριλ πρέπει να είναι καλά επινικελωμένη, για να καθαρίζεται εύκολα και να μην σκουριάζει. Πολύ πρακτικά είναι τα γκριλ που διαθέτουν σκέπαστρο. Σ' αυτά μπορούμε να ψήσουμε ομοιόμορφα μεγάλα κομμάτια κρέατος από όλες τις πλευρές. Καλό είναι να υπάρχει κάποιο σύστημα εύκολης απομάκρυνσης της στάχτης. Προσέξτε, η θράκα πρέπει να καταλαμβάνει μεγάλη επιφάνεια και η σχάρα να μην υπερβαίνει τα όρια της θράκας αλλιώς τα κρέατα στην άκρη της σχάρας θα μείνουν άψητα.

Τα αναγκαία εξαρτήματα

Για να ανάψετε τα κάρβουνα ιδανικό είναι το υγρό προσάναμμα για γκριλ. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε βενζίνη ή οινόπνευμα, διότι υπάρχει κίνδυνος να υποστείτε εγκαύματα. Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε στο γκριλ, όπως μακριές τσιμπίδες, λαβίδες και πιρούνες, πρέπει να έχουν θερμομονωτικές λαβές. Εξοπλιστείτε με μια ποδιά και ειδικά γάντια που δεν καίγονται, για ένα ψήσιμο χωρίς ατυχήματα και για να καθαρίζετε μετά τη σχάρα. Οι δίσκοι από αλουμίνιο συγκρατούν τα λίπη και δεν τα επιτρέπουν να καταλήξουν στην φωτιά, διότι όταν τα λίπη στάζουν στη φωτιά δημιουργείται ένας ανθυγιεινός καπνός που μεταφέρεται μέσω του κρέατος στον οργανισμό μας. Με χαρτί αλουμινίου μπορείτε να τυλίξετε τα ψητά που πρέπει να διατηρήσουν τα ζουμιά τους, όπως πχ τα λαχανικά.

Μυστικά ψησίματος

Προετοιμάζοντας την ψησταριά ρίξτε μερικές πιπεριές ή κρεμμύδια στη σχάρα όσο περιμένετε τα κάρβουνα να καούν. Σιγουρευτείτε ότι η πλάκα ψησίματος είναι ζεστή πριν βάλετε πάνω το κρέας το οποίο θα πρέπει να "τσιρίξει" και να αρπάξει μόλις αγγίξει το μέταλλο ώστε να "σφραγίσει" (να πιάσει κόρα) και να κρατήσει τους χυμούς του.

Ποτέ μην βάζετε το κρέας για ψήσιμο αμέσως αφότου το βγάλετε από το ψυγείο, διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ψηθεί υπερβολικά εξωτερικά αλλά από μέσα να παραμείνει ωμό. Το κρέας πρέπει να ξεπαγώνει καλά πριν το βάλετε στη φωτιά. Επίσης μην λαδώνετε το κρέας που προορίζεται για ψήσιμο επειδή από μόνο του περιέχει το απαραίτητο λίπος ώστε να ψηθεί και να αναδείξει την μυρωδιά του και τη γεύση του. Μην βάζετε αλάτι στο κρέας όταν είναι ακόμη ωμό. Η καλύτερη στιγμή για να το αλατίσετε είναι λίγο πριν το βγάλετε από τη θράκα. Αλλιώς το αλάτι θα απορροφήσει τους χυμούς του κρέατος και θα το αφήσει στεγνό.

Τα κρέατα, τα λουκάνικα και τα παρεμφερή να τα βάζετε στη σχάρα, μόνο όταν τα κάρβουνα έχουν ανάψει καλά, δηλαδή όταν η επιφάνειά τους παρουσιάζεται ομοιόμορφα άσπρη και τα κάρβουνα διατηρούν από μόνα τους την ζέστη που χρειάζεται για το ψήσιμο. Η θερμότητα είναι αυτή που ψήνει το κρέας και όχι η φωτιά! Επομένως αν η φωτιά είναι πολύ δυνατή, απλώς αραιώστε τα κάρβουνα.

Πριν ρίξετε τα ψητά, αλείψτε τη σχάρα με λάδι για να μην κολλάει, αλλά και για να καθαρίζεται πιο εύκολα μετά το ψήσιμο. Επίσης δοκιμάστε να ρίξετε αρωματικά φυτά (όπως πχ ρίγανη) στη θράκα και όχι πάνω στο κρέας!

Στην αρχή βάλτε το κρέας κοντά στα κάρβουνα ώστε να δημιουργηθεί μια κρούστα που θα συγκρατήσει τους χυμούς του. Εν συνεχεία μεγαλώστε σταδιακά την απόσταση μέχρι να ψηθούν καλά. Τα μικρά τεμάχια κρέατος να τα κρατάτε σε απόσταση 15 εκατοστών από τη φωτιά, τα μεγαλύτερα κομμάτια σε απόσταση 20-30 εκατοστών. Τα ψάρια και τα λαχανικά θέλουν μεγαλύτερη απόσταση από τη φωτιά για να μην καούν. Ψήνοντας στη σχάρα ψάρι, κρέας ή πουλιά, τοποθετήστε το λεπτό μέρος μακριά από τη φωτιά, έτσι ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.

Αποφύγετε να σβήνετε με νερό τις φλόγες που πιθανόν να εμφανιστούν κατά το ψήσιμο. Είναι προτιμότερο να ρίξετε μπόλικο χονδρό αλάτι πάνω στα κάρβουνα ή εναλλακτικά να ψεκάσετε το κρέας με λίγο κόκκινο κρασί.

Μην τρυπάτε το κρέας με πιρούνι ή μαχαίρι για να το γυρίσετε ή για να δείτε αν έχει ψηθεί, γιατί έτσι θα χάσει τους χυμούς του και θα γίνει στεγνό. Αντί γι' αυτό, πιάστε το με μια τσιμπίδα (λαβίδα). Η μπριζόλα είναι έτοιμη για γύρισμα όταν “ιδρώσει” η άψητη επάνω πλευρά της. Επίσης να τη γυρίσετε μόνο μια φορά διότι τα πολλά γυρίσματα θα κάνουν το κρέας στεγνό και σφιχτό. Ψήνοντας μπιφτέκια μην τα πιέζετε με τη σπάτουλα για να ψηθούν γρηγορότερα γιατί θα βγει ο ζωμός από μέσα τους και θα στεγνώσουν. Όμως εάν θέλετε να ψήσετε λουκάνικα, θα πρέπει, πριν τα βάλετε στη σχάρα να τα τρυπήσετε με ένα πιρούνι για να μη σκάσουν κατά το ψήσιμο.

  • Το ωμό κρέας είναι μαλακό. Aπ' έξω φαίνεται ψημένο και ροδισμένο ενώ από μέσα είναι κόκκινο.
  • Το μέτριο είναι σφιχτό. Aπ' έξω φαίνεται καλοροδισμένο ενώ στο κέντρο είναι ροζ.
  • Το καλοψημένο κρέας είναι πολύ σφιχτό. Καφέ απ' έξω και ομοιόμορφα ψημένο μέσα, χωρίς όμως να είναι στεγνό.

    Αφού βγάλετε το κρέας από τη φωτιά, είναι σημαντικό να το αφήνετε να “ξεκουραστεί” λίγα λεπτά ώστε να κατασταλάξουν οι χυμοί του. Αλλιώς αν κόψετε μια μπριζόλα αμέσως μετά το ψήσιμο, οι χυμοί θα τρέξουν και το κρέας θα στεγνώσει.

    Πολλές φορές τα λαχανικά μας απογοητεύουν καθώς βγαίνουν από τη σχάρα καμμένα από έξω και ωμά από μέσα. Για να το αποφύγετε, τα προ-ψήνετε στο φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια τα αλείφετε με λάδι και τα βάζετε στη σχάρα (όχι πολύ κοντά στη φωτιά) μέχρι να μαλακώσουν, γυρνώντας τα μόνο μια φορά. Επίσης μπορείτε να τα τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο για να διατηρήσουν τους χυμούς τους και να μην στεγνώσουν.

    Υλικά για 3 νόστιμες μαρινάτες:
    1) ελαιόλαδο, θυμάρι, σκόρδο και λίγο λεμόνι
    2) ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, ξύδι, λίγο χυμό λεμονιού
    3) κρασί, κρεμμύδι, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά (πχ μπούκοβο)
    Περισσότερη γεύση με μαρινάτα

    Τα κρέατα θα γίνουν πιο τρυφερά και νόστιμα, αν πριν τα ρίξετε στη σχάρα τα μαρινάρετε για 2-3 ώρες.
    Να θυμάστε ότι οι μαρινάτες που περιέχουν μέλι καίγονται πιο εύκολα, γι 'αυτό χαμηλώνετε τη φωτιά ή μεγαλώνετε λίγο την απόσταση μεταξύ φωτιάς και κρέατος μόλις το κρέας πιάσει “κόρα”.

    Φτιάξτε το barbeque που θα ζηλεύει όλη η γειτονιά!

  • Κατηγορία: Τα μυστικά του Σεφ | Έγραψε: woman-life (06-08-2009) | Το διάβασαν: 8448

    Άλλα άρθρα με θέμα μαγείρεμα, καλοκαίρι:

    Καινούρια Άρθρα :

    · Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

    · 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

    · Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

    · Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

    · Δουλεύω στο σπίτι

    · Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

    · Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

    · 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

    · Η ζωή με σκύλο

    · 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

    · Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

    · 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

    · Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

    · 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

    Συνολικά σχόλια: 0

    Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

    [ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]



    Σχόλια Καινούρια τεστ
  • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

  • Τι είδους ζευγάρι είστε?

  • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

  • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

  • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

  • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
  • Login form
    Μπείτε στην παρέα μας!
    Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

    Αναζήτηση Άρθρων


    Χρήσιμοι σύνδεσμοι


    Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
    Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
    website stats