Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι ιδανικά για γευστικούς πειραματισμούς και πρωτότυπους συνδυασμούς στην κουζίνα. Ένα από τα πιο γευστικά ψάρια είναι ο βακαλάος που έχει λεπτή και εύπεπτη σάρκα και ενδείκνυται για ελαφριές σούπες σε άφθονο ζωμό λαχανικών και μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους. Σε πολλές μεσογειακές κουζίνες τον μαγειρεύουν βραστό σε συμπυκνωμένο ζωμό ή ακόμα και στον ατμό. Περιέχει πολλές θρεπτικές ουσίες, το μόνο που στερείτε είναι το νερό. Περιέχει ελάχιστα λιπαρά και είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Β, σίδηρο και ασβέστιο. Μαγειρεμένος θεωρείται εκλεκτό φαγητό, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία είναι το πιο συνηθισμένο ψάρι στο δημοφιλές έδεσμα "fish and chips".
Προετοιμασία: γρήγορα και εύκολα Πότε είναι έτοιμο το ψάρι; Πολλές συνταγές προτείνουν να ψή- νετε το ψάρι μέχρι να ξεφλουδιστεί. Στην πραγματικό- τητα πρέπει να το κατεβάζετε από τη φωτιά λίγο πριν ξεφλουδιστεί. Αν το ψάρι ξε- φλουδιστεί σημαί- νει ότι έχει παρα- ψηθεί. |
|
- Ξεπλύνετε ολόκληρο το κομμάτι βακαλάου με άφθονο νερό για να μην "λερώσετε" την κουζίνα σας. - Τεμαχίστε το ψάρι σε κομμάτια αρεσκείας σας. - Βάλτε τα κομμάτια σε βαθύ σκεύος με κρύο νερό για 24 ώρες, φροντίζοντας να αλλάζετε το νερό κάθε 7-8 ώρες. - Μετά το ξαλμύρισμα το δέρμα του βακαλάου θα βγαίνει πιο εύκολα. - Όσο πιο μεγάλο και παχύ είναι το ψάρι τόσο περισσότερο πρέπει να παραμείνει για ξαλμύρισμα. - Αν ο βακαλάος προορίζετε για τηγάνισμα, τότε θα πρέπει να τον ξαλμυρίσετε περισσότερο. - Όμως η γεύση του πρέπει να παραμείνει ελαφρώς αλμυρή. - Ο ξαλμυρισμένος βακαλάος μπορεί άνετα να φυλαχθεί στην κατάψυξη. - Όσο περισσότερο βακαλάο ξαλμυρίσετε τόσο πιο εύκολα θα έχετε έτοιμο ψάρι για μαγείρεμα. - Το μεγάλο σε μέγεθος βακαλάο, είναι προτιμότερο, να το μαγειρέψετε πλακί στο φούρνο με σκόρδο και ντομάτες. - Τα φιλέτα βακαλάου είναι εξαιρετικά πλακί, με πράσα, με σταφίδες και ρύζι ή μαριναρισμένο σε κρασί. Πόση ώρα ψήνουμε το ψάρι Για να δείτε πόση ώρα πρέπει να ψήσετε το ψάρι, μετρήστε το στο πιο φαρδύ σημείο και ψήστε το 5 λεπτά για κάθε εκατοστό. Η τεχνική αυτή ισχύει για όλες τις τεχνικές μαγειρέματος όπως το ψήσιμο, το τηγάνισμα, στα κάρβουνα και στον ατμό. © Woman-Life
|