Το πραγματικά υπέροχο άρωμα και η γευστικότητα μιας καλοφτιαγμένης σούπας, είναι πάντα ευπρόσδεκτα. Οι σούπες είναι το φαγητό στο οποίο η νοικοκυρά μπορεί να δουλέψει με φαντασία και ν' ανακατέψει με ευκολία τα αρωματικά, τα λαχανικά ή τα κρέατα και να δημιουργήσει ένα υπέροχο πρώτο πιάτο ή ένα πλήρες γεύμα. Μια σούπα είναι απείρως προτιμότερη από ένα τοστ ή σουβλάκι. Σερβιρισμένη σαν πρόχειρο μαγείρεμα, μπορεί να είναι μια εντυπωσιακή αρχή σ' ένα τυπικό καθημερινό φαγητό. Είναι απαραίτητα στις κρύες μέρες του χειμώνα, αλλά ευπρόσδεκτη και σε άλλες εποχές του χρόνου. Είναι πάντα μια καλή αρχή σε κάθε γεύμα και γι' αυτό σερβίρετε πρώτη στο τραπέζι, εκτώς αν προηγηθούν κρύα ορεκτικά, οπότε σερβίρεται μετά απ' αυτά. Τα κονσομέ και οι σούπες σερβίρονται στην αρχή των γευμάτων σε διάφορες μορφές: - Ζωμός είναι το εκχύλισμα από κρέας, κότα, ψάρι ή λαχανικά, που παρασκευάζεται δια βρασμού σε νερό.
- Σούπα-Κρέμα είναι μια πηχτή σούπα που παρασκευάζεται με αλεύρι, κορν-φλάουρ, ρυζάλευρο ή σιμιγδάλι, μαζί με γάλα ή κρέμα γάλακτος.
- Σούπα-Απλή είναι αυτή που παρασκευάζεται με ζωμό κρέατος ή ψαριού και ρύζι ή ζυμαρικά.
- Σούπα-Σύνθετη είναι αυτή που παρασκευάζεται με κομμάτια από κρέας, κότα, ψάρι, ή με όσπρια, λαχανικά ή διάφορα ανάμικτα υλικά.
- Κονσομέ (Consome) είναι ο ζωμός που έχει λαμπικαριστεί για να μην υπάρχει κανένα ίχνος από τα διάφορα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και να έχει απόλυτη διαύγεια.
- Μπισκ (Bisque) είναι η πυκνόρρευστη σούπα καμωμένη από αστακό ή οστρακόδερμα που έβρασαν σε καρυκευμένο συμπυκνωμένο ζωμό. Συχνά δένει με τα ίδια τα κελύφη.
- Βελουτέ (Veloute) είναι όπως η προηγούμενη σούπα, αλλά πολύ πιο αραιή.
- Μπρόντο (Brodo) είναι ο ελαφρύς ζωμός από λαχανικά και κρέας που σιγόβρασαν σύντομα. Βάση για τις περισσότερες ιταλικές σούπες.
- Γκάμπο (Gumbo) είναι η κρεολή σούπα κυρίως έδεσμα που περιέχει μπάμιες.
- Γιάλα κορμπασί (Yayla Corbasi) είναι Τουρκική σούπα με αγγούρι, γιαούρτι, δυόσμο.
- Κάλβο Βέρντε (Calvo Verde) είναι το εθνικό φαγητό των Πορτογάλων: πυκνόρρευστη σούπα με λάχανο, πατάτες και φέτες αλλαντικών με σκόρδο.
- Μπορς (Borsch) είναι η πασίγνωστη παντζαρόσουπα των Ρώσων εμπλουτισμένη με λάχανο, κρεμμύδι, πατάτες, τομάτες, σκόρδο, ξίδι. Προσφέρεται με ξινή κρέμα ή γιαούρτι. Κατάγεται από την Ουκρανία.
- Σότο αγιάμ (Soto Ayam) είναι η δημοφιλέστερη παρασκευή της Ινδονησίας από κοτόπουλο, σκόρδο, σφιχτά αβγά, κρεμμυδάκι, ρύζι, καρότο, λάιμ, τριμμένα καρύδια και noodles.
- Χοτ ποτ (Hot - Pot) είναι η μέθοδος των νομαδικών φύλων της Μογγολίας: τα λαχανικά, οστρακόδερμα, κρέας ποσάρονται μέσα σε ζωμό.
Συνοδέψτε τις σούπες σας με λευκό κρασί ή ροζέ ξηρό και ... Καλή σας όρεξη! © Woman-Life
|