Κυριακή
22-05-2022
04:18
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Χτίζουμε καριέρα
Η γωνιά του φοιτητή
Αυτό το ξέρατε?

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Καριέρα - Σπουδές » Χτίζουμε καριέρα

Ο ενοχλητικός συνάδερφος
Πώς να απαλλαγείτε από τον ενοχλητικό συνάδελφο.

Ακόμη κι αν έχετε ενδιαφέρουσα εργασία, με καλό μισθό, με έξυπνο και εγγράμματο διευθυντή και ευχάριστους συναδέλφους ένα και μόνο άτομο που ανήκει στην κατηγορία “κουτσομπόλιδες” ή “σκανδαλώδης” (τέτοιοι υπάρχουν και μεταξύ των ανδρών) μπορεί να καταστρέψει έως και να εξαφανίσει εντελώς την όρεξή σας για τη δουλειά ακόμα και να σας βάλει σε σκέψη να αλλάξετε χώρο εργασίας. Αλλά το να παρατηθείτε εξαιτίας ενός ατόμου το οποίο ούτε που κατέχει μια θέση ανώτερη από τη δική σας - είναι απαγορευμένη πολυτέλεια για ανθρώπους δυνατούς και σίγουρους. Γι' αυτό είναι προτιμότερο να σκεφτούμε εκ των προτέρων τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εξουδετερώσουμε τον “εχθρό” εγκαίρως.

Τέσσερις βασικότεροι τύποι “ενοχλητικών συναδέλφων”: σκανδαλώδης, κουτσομπόληδες, γκρινιάρηδες και υπερομιλητικοί. Θα αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά τους και θα δούμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.

Σκανδαλώδης– Αυτός ο άνθρωπος δεν χρειάζεται κάποιο λόγο για να ξεκινήσει να θολώνει τα νερά και να σπάει τα τύμπανα με τις φωνές του οι οποίες σε κάποια φάση μετατρέπονται σε υπερήχους. Μια αφορμή για να εκραγεί το ηφαίστειο είναι η ανοιχτή πόρτα που ξεχάσατε να κλείσετε βγαίνοντας από το γραφείο, μισογεμάτη κούπα με καφέ πάνω στο γραφείο σας ή απλά κι ένα λίγο “κάπως” βλέμμα προς μεριά του σκανδαλώδης.
Στρατηγική αντιμετώπισης – Σε καμιά περίπτωση μην απαντάτε με το ίδιο νόμισμα. Ο σκανδαλώδης άνθρωπος περιμένει μια απάντηση ανάλογη στη δική του, αφού οι καυγάδες είναι ο καλύτερος τρόπος γι' αυτόν να διασκεδάσει και να τονωθεί. Και εκτός από αυτό, μπαίνοντας σε διαμάχη μ' έναν τέτοιο τύπο κινδυνεύετε να χάσετε διότι αυτός έχει είδη πολλές εμπειρίες από τέτοιου είδους συγκρούσεις.
Η καλύτερη λύση είναι να διατηρήσετε την ηρεμία σας και το πιο φωτεινό και φιλικό χαμόγελο. Δώστε του την ευκαιρία να φωνάξει και να ξεθυμάνει. Μόλις ο σκανδαλώδης δει ότι δεν είστε πρόθυμος να καυγαδίσετε, θα χάσει το ενδιαφέρον του για εσάς γρήγορα.
Άλλος ένας τρόπος να εξουδετερώσετε τον σκανδαλώδη τύπο είναι “να δείξετε συμπόνια”. Μόλις αρχίσει να σας φωνάζει πείτε του με ηρεμία “καταλαβαίνω ότι έχεις προβλήματα στην προσωπική ζωή, μην ανησυχείς, όλα θα πάνε καλά” ή κάτι παρόμοιο. Ο σκανδαλώδης θα αποθαρρυνθεί.

Γκρινιάρης– όλα πάντα πάνε στραβά: το παιδί του είναι πάντα κακόμοιρο, ο ίδιος έχει μονίμως ένα σωρό προβλήματα υγείας, οι βάνες του πάντα τρέχουν, στο σπίτι του γίνεται ανακαίνιση η οποία δεν τελειώνει ποτέ, η μητέρα του πάντα χρειάζεται πανάκριβα φάρμακα ενώ ο καιρός είναι πάντα χάλια. Ως αποτέλεσμα γεμίζετε από συμπόνια αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του κάνοντας διπλή δουλειά μια για εσάς και μια γι' αυτόν.
Στρατηγική αντιμετώπισης – μόλις ακούσετε γκρίνιες, κλαψούρισμα και παρακάλια να μείνετε στη δουλειά παραπάνω απ' όσο πρέπει απαντήστε με το ίδιο νόμισμα. Γκρινιάξτε και κλαψουρίστε, πείτε ότι σας έρθει στο μυαλό. Σίγουρα θα έχετε κάποιες οικογενειακές υποχρεώσεις που πρέπει οπωσδήποτε να λυθούν το συντομότερο δυνατόν. Κι αν το σπίτι σας είναι παράδεισος και δεν ξέρετε τι να πείτε απαριθμήστε τα προβλήματα των φίλων και των γνωστών σας, σαν να είναι δικά σας. Συνήθως οι γκρινιάρηδες προσπαθούν να ξεφύγουν από τέτοιες καταστάσεις γιατί δεν μπορούν να ανεχτούν άτομα που τους μοιάζουν σε αυτό το στοιχείο.
Εάν είστε ευθείς και δυναμικό άτομο μπορείτε απευθείας να του πείτε πως δεν σκοπεύετε να εργαστείτε παραπάνω από το κανονικό ωράριο άνευ πληρωμής και στείλτε τον γκρινιάρη στο αφεντικό ώστε να κανονίσει την πληρωμή σας για τη βοήθεια που θα προσφέρετε. Ποσοστό επιτυχίας; 100%! Η ιστορία δεν γνωρίζει ανθρώπους που να απευθύνθηκαν στο αφεντικό τους με τέτοιου είδους πρόταση.

Κουτσομπόλης– εάν ξαφνικά παρατηρήσατε ότι οι συνάδελφοί σας άρχισαν να σας κοιτάνε περίεργα και να χαμογελάνε πονηρά, τότε μάλλον πέσατε θύμα κουτσομπολιού. Πιθανόν, κάποτε από απροσεξία μοιραστήκατε με κάποιον συνάδελφό σας τα προβλήματά σας ή είπατε κάποιες λεπτομέρειες από την προσωπική σας ζωή και μετά από αυτό η ιστορία σας απέκτησε καινούρια στοιχεία για τα οποία ούτε καν που ξέρατε και τώρα όλη η εργατική ομάδα χαμογελά μ' εσάς χωρίς εσάς.
Στρατηγική αντιμετώπισης – Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης ενός κουτσομπόλη... να κρατάτε το στόμα σας κλειστό κατά την παρουσία του. Αλλά και να είστε μονίμως σιωπηλοί πάλι δεν είναι ότι καλύτερο, γι' αυτό πρέπει εγκαίρως να ανακαλύψετε τον εχθρό. Το να βρεθεί ο κουτσομπόλης δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση: εάν ένα άτομο σας “πρήζει” (κυριολεκτικά) για να του πείτε όλες τις λεπτομέρειες της ζωής, να του ξαναπείτε για το πως καυγαδίσατε με τον άντρα σας και συνέχεια σας λέει “ωχ, πως σε καταλαβαίνω!”, “τι του απάντησες;” κλπ – ε τότε μάλλον έχετε μπροστά σας έναν κουτσομπόλη με προϋπηρεσία. Στην αρχή μπορεί να σας φανεί ότι βρήκατε τον καλύτερο φίλο διότι ο κουτσομπόλης σίγουρα θα δείχνει ότι ανησυχεί για εσάς, αλλά ειδικά από αυτούς τους “καλύτερους φίλους” είναι προτιμότερο να απομακρυνθείτε αν δεν ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία τους.
Και τέλος, για να προστατέψετε τον εαυτό και τη φήμη σας ποτέ μα ποτέ μην σχολιάζετε αρνητικά τους ανωτέρους σας και τους συναδέλφους σας, αλλιώς οι πιθανότητες να αποκτήσετε καινούριους εχθρούς αυξάνονται σημαντικά.

Υπερομιλητικός– ο πιο άκακος “εχθρός”, αλλά παρόλα αυτά όχι λιγότερο ενοχλητικός. Μπορεί ώρες ατελείωτες να σας μιλά ασταμάτητα, αποσπάζοντας την προσοχή σας από τη δουλειά, κάνοντάς σας να νυστάζετε και να χάνετε την αυτοσυγκέντρωσή σας. Ο υπερομιλητικός είναι σίγουρος πως σας ενδιαφέρει η γνώμη του για τον καιρό, για την πολιτική κατάσταση στο Ιράκ και για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Όλες σας οι προσπάθειες να σταματήσετε την άσκοπη ομιλία του, συνήθως δεν έχουν αποτέλεσμα.
Στρατηγική αντιμετώπισης – Συνήθως ο υπερομιλητικός δεν ενδιαφέρετε για το πόσο προσεκτικά τον ακούνε και γι' αυτό αν έχετε την ικανότητα να μην αποσπάται η προσοχή σας στους “έξω” ήχους απλά μην του δίνετε σημασία. Φανταστείτε ότι τα λεγόμενά του είναι κάτι σαν τα αμάξια έξω στο δρόμο. Εάν όμως οι ομιλίες του σας ενοχλούν, κάντε σαν να είστε απασχολημένοι ότι έχετε πολύ δουλειά και δεν έχετε χρόνο για μπλα μπλα. Βγάλτε όλα τα χαρτιά και βάλτε τα πάνω στο γραφείο. Αρχίστε να τα κοιτάτε, να τα στοιβάζετε και παράλληλα να επαναλαμβάνετε τη φράση “πω πω πω, τίποτα δεν προλαβαίνω”, και υποσχεθείτε στον υπερομιλητικό ότι οπωσδήποτε θα του μιλήσετε μόλις βρείτε ελεύθερη ώρα.
Πολύ καλός τρόπος να βάλετε ένα οπτικό εμπόδιο τοποθετώντας ένα φυτό ή την οθόνη του υπολογιστή μεταξύ σας αν τα γραφεία σας είναι κοντά. Ακόμα και ο πιο υπερομηλιτικός άνθρωπος δεν θα θέλει να μιλήσει με άτομο το οποίο είναι ψυχολογικά “απομακρυσμένο”.

©Woman-Life

Κατηγορία: Χτίζουμε καριέρα | Έγραψε: woman-life (25-05-2009) | Το διάβασαν: 2395

Άλλα άρθρα με θέμα καριέρα:

Καινούρια Άρθρα :

· Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Όνομα :
  Κωδικός :

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2022 - Site managed by uCoz
  website stats