Τετάρτη
22-05-2024
12:44
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Χτίζουμε καριέρα
Η γωνιά του φοιτητή
Αυτό το ξέρατε?

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Καριέρα - Σπουδές » Χτίζουμε καριέρα

5 σκέψεις και 1 συμβουλή για τον νέο επιχειρηματία
Με την καριέρα να είναι πλέον μια δύσκολη υπόθεση, όλο και περισσότεροι νέοι μπαίνουν στην αγορά εργασίας με την ελπίδα να γίνουν οι ίδιοι επιχειρηματίες. Τόσο επειδή με τις νέες τεχνολογίες το επιχειρείν έχει γίνει προσιτό, όσο και επειδή η ανάγκη για εισόδημα δεν αφήνει άλλες επιλογές. Επίσης, το ευρύτερο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο εκθειάζει την επιχειρηματικότητα. Από το ένα άκρο όπου πριν μερικά χρόνια η Ελληνική κοινωνία δαιμονοποιούσε το επιχειρείν, έχουμε φτάσει σήμερα να παροτρύνουμε το σύνολο του πληθυσμού "να το τολμήσει". Επιδοτήσεις και εύκολη χρηματοδότηση ήταν μέχρι πρότινος ένα επιπλέον παρωθητικό εργαλείο. Σήμερα, οι περισσότεροι νέοι επιχειρηματίες αναγκάζονται όμως να κάνουν το επιχειρηματικό τους βήμα με δικά τους κεφάλαια. Αφενός λοιπόν έχουμε πολλούς νέους ανθρώπους να ωθούνται προς το επιχειρείν και αφετέρου επενδύονται πλέον σε αυτό οι (τελευταίες) αποταμιεύσεις
Πέντε σκέψεις

Σε αυτές τις συνθήκες πιστεύω ότι κάθε νέος επιχειρηματίας θα πρέπει να σκεφτεί καλά τα παρακάτω:

1. Εκπαίδευση
Η επιχειρηματική εκπαίδευση δεν είναι πανάκεια. Ένα business plan σε μια αίθουσα διδασκαλίας δεν αρκεί για να πετύχει στην πραγματική αγορά ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Είναι μάλλον προτιμότερο να επενδύσουμε σε εκπαίδευση σχετική με το αντικείμενο της ιδέας και, αφού βεβαιωθούμε ότι η ιδέα είναι εφαρμόσιμη, να επενδύσουμε και σε επιχειρηματική εκπαίδευση. Το επιχειρείν βασίζεται πρωτίστως στη βαθιά γνώση του αντικειμένου δραστηριοποίησης.

2. Ηθική
Όπως κάθε ανθρωποκεντρική και κοινωνική δραστηριότητα, έτσι και το επιχειρείν έχει έναν κώδικα δεοντολογίας. Αν η επιχειρηματική δραστηριότητα δομηθεί σε βάσεις που είναι λιγότερο ή περισσότερο ανήθικες, η προσπάθεια του νέου επιχειρηματία είναι πιθανό να αποτύχει. Κάθε επιχείρηση έχει καθήκον προς τους πελάτες της, τους ανθρώπους της, την κοινωνία και το περιβάλλον. Σκοπός μιας μακροχρόνιας επιχειρηματική δραστηριότητας δεν μπορεί να είναι το πρόσκαιρο κέρδος, αλλά η βιώσιμη ανάπτυξη.

3. Συνεργασία
Η επιχειρηματικότητα βασίζεται στη συνεργασία. Μπορεί σε μερικές περιπτώσεις το ξεκίνημα να είναι ατομικό, όσο όμως μεγαλώνει η επιχείρηση τόσο αυξάνεται η ανάγκη για συνεργασία. Ένα βασικό επιχειρηματικό εργαλείο είναι συνεπώς η ικανότητα του νέου επιχειρηματία να συνεργάζεται αποτελεσματικά.

4. Δικτύωση
Το βασικότερο εφόδιο του νέου επιχειρηματία είναι το δίκτυό του. Σε κάθε νέο ξεκίνημα υπολογίζουμε στην ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων, κεφαλαίων και πόρων με ένα ιδιότυπο δίκτυο γνωριμιών. Το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο γίνεται ιδιαίτερα ισχυρό στην Ελλάδα των στενών οικογενειακών σχέσεων. Τα τελευταία χρόνια δε, έχουν πολλαπλασιαστεί εκδηλώσεις δικτύωσης για νέους επιχειρηματίες. Αυτό που πρέπει να θυμάται ο νέος επιχειρηματίας για τη δικτύωση είναι ότι αφενός ο χρόνος που αφιερώνεται σε αυτήν πρέπει να είναι ανάλογος του κέρδους που αποφέρει, και ότι αφετέρου σε ένα δίκτυο δεν πρέπει να παίρνουμε μόνο αλλά και να δίνουμε. Και στις δύο περιπτώσεις, αν δεν τηρήσουμε τα όρια θα βρεθούμε εκτός παραγωγικών δικτύων.

5. Επόμενη ιδέα
Αν ξεκινά ένα επιχειρηματικό πλάνο με μια ιδέα, θα πρέπει να τελειώνει με την επόμενη. Η απουσία της επόμενης ιδέας ή η μη έγκαιρη υλοποίησή της μπορεί να επιφέρει θανάσιμο χτύπημα στην νέα επιχείρηση!

Μία συμβουλή: Στις παραπάνω σκέψεις θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει πολλές ακόμα. Όμως μεγαλύτερη αξία νομίζω έχει μια συμβουλή: «Αν είναι να επιχειρήσετε κάντε το για εσάς, όχι για να αποκτήσετε κοινωνικό στάτους ή για να ικανοποιήσετε τους γονείς σας».


Αλέξης Κομσέλης, ειδικός σε θέματα οικογενειακών επιχειρήσεων και επιχειρηματικότητας
kariera.gr

Κατηγορία: Χτίζουμε καριέρα | Έγραψε: woman-life (15-10-2012) | Το διάβασαν: 955

Άλλα άρθρα με θέμα καριέρα:

Καινούρια Άρθρα :

· Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Όνομα :
  Κωδικός :

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
  website stats