Όλα όσα πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε όταν αναζητείτε εργασία ενώ εργάζεστε. Έχετε δουλειά αλλά ψάχνετε για καλύτερη; Αυτό είναι ένα συνηθισμένο δίλημμα. Είστε έτοιμοι να ψάξετε για νέες επαγγελματικές ευκαιρίες είτε γιατί έχετε ξεπεράσει το αντικείμενο εργασίας σας είτε επειδή θέλετε καλύτερο μισθό ή επειδή θέλετε μία αλλαγή εικόνων; Πώς όμως θα ψάξετε για ευκαιρίες και πώς θα κάνετε ραντεβού για συνεντεύξεις χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την τωρινή σας θέση; Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές για το τι πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε όταν αναζητείτε εργασία ενώ εργάζεστε.
Μην παραβλέπετε τις ευκαιρίες μέσα στην ίδια την εταιρία.
Αναλογιστείτε επαγγελματικές ευκαιρίες που μπορεί να βρίσκονται δίπλα σας. Πολλές εταιρίες προτιμούν να καλύπτουν νέες θέσεις με τους υπάρχοντες εργαζομένους τους και μάλιστα κάνουν προσπάθεια να ενθαρρύνουν τις εσωτερικές μετακινήσεις.
Να είστε διακριτικοί.
Αν δεν θέλετε να διαρρεύσει ότι ψάχνετε δουλειά μην το συζητάτε. Αν το διαδώσετε στους συνεργάτες σας να είστε σίγουροι ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα το μάθει και ο εργοδότης σας.
Μην ψάχνετε αγγελίες την ώρα της εργασίας.
Πληρώνεστε για να δουλεύετε για την εταιρία και την ώρα εργασίας δεν πρέπει να ψάχνετε στο Διαδίκτυο για αγγελίες. Κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με την αναζήτηση εργασίας, όπως τηλέφωνα για συνεντεύξεις, πρέπει να γίνονται εκτός του ωραρίου σας.
Οργανωθείτε.
Προγραμματίστε πότε θα ασχοληθείτε με την εύρεση νέας εργασίας. Θα εκπλαγείτε με το πόσα πολλά μπορείτε να κάνετε σε μερικές ώρες. Μπορείτε, λοιπόν, να αφοσιωθείτε στην αναζήτηση εργασίας τα βράδια ή τα Σαββατοκύριακα, αλλά και να αναθεωρήσετε το βιογραφικό σας την ώρα του μεσημεριανού.
Μη χρησιμοποιείτε πρώτη ύλη της εταιρίας.
Όσο βολικό και αν είναι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αναλώσιμα, σφραγίδες, μηχανές φαξ ή φωτοτυπίες. Δεν είναι μόνο ακατάλληλη και ανήθικη χρήση των πρώτων υλών της εταιρίας, αλλά και ένας τρόπος να σας καταλάβουν οι συνεργάτες σας από τα σημάδια που θα αφήσετε πίσω σας.
Να προσέχετε πού στέλνετε το βιογραφικό σας.
Η εταιρία για την οποία δουλεύετε δεν πρέπει να συναντήσει το βιογραφικό σας αν ψάχνει να προσλάβει νέα άτομα. Να στέλνετε το βιογραφικό σας σε sites που προστατεύουν τα προσωπικά σας στοιχεία.
Μην επινοείτε δικαιολογίες όταν κανονίζετε συναντήσεις για συνέντευξη.
Οι περισσότεροι διευθυντές πρόσληψης θα δείξουν κατανόηση και θα σας διευκολύνουν. Προσπαθήστε να κανονίσετε τη συνέντευξη ή το πρωί ή στο τέλος της ημέρας ή κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού.
Να προσέχετε το ντύσιμό σας.
Αν στην καθημερινότητά σας φοράτε τζιν και αθλητικά τότε θα είναι ύποπτο να εμφανιστείτε ξαφνικά με κοστούμι. Για να μην ξεχωρίσει το ντύσιμό σας φέρτε μία αλλαξιά ρούχα ή κρύψτε το σακάκι του κοστουμιού.
Μην ξεχνάτε να κάνετε επαφές.
Οι περισσότερες δουλειές βρίσκονται από στόμα σε στόμα, για αυτό αδράξτε κάθε ευκαιρία να επεκτείνετε τον κύκλο σας και τις γνωριμίες σας. Πέρα από το να γίνετε μέλη σε επαγγελματικές ενώσεις και ομάδες, φροντίστε να γνωρίζετε κόσμο στην καθημερινότητά σας.
Εγγραφείτε σε εταιρία εύρεσης εργασίας.
Εμπιστευτείτε μία εταιρία που μπορεί να σας βοηθήσει να διανείμετε το βιογραφικό σας και να ανακαλύψετε νέες ευκαιρίες. Μία τέτοια εταιρία μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε το βιογραφικό σας, τις συνεντεύξεις που δίνετε ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να βρεθείτε σε μία νέα θέση.
Αν θέλετε να βρείτε δουλειά να επιμείνετε στο σχέδιό σας και κυρίως να σέβεστε τον τωρινό εργοδότη σας. Μην μπείτε στον πειρασμό να αναζητήσετε αγγελίες εργασίας ή να βελτιώσετε το βιογραφικό σας την ώρα της εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να θέσετε την τωρινή σας θέση σε κίνδυνο και να μην έχετε συστατικές για το μέλλον.
* Η Robert Half είναι η μεγαλύτερη εξειδικευμένη εταιρία συμβούλων εύρεσης εργασίας με παραπάνω από 350 γραφεία σε Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Ευρώπη και στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού.