Κυριακή
26-05-2024
04:30
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Ψυχολογία
Η διατροφή μας
Δίαιτα και βάρος
Υγεία πάνω απ' όλα
Άσκηση και γυμναστική

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Υγεία - Διατροφή » Ψυχολογία

Τα αίτια της κατάθλιψης σύμφωνα με έρευνες
Σύμφωνα με μελέτη, η κατάθλιψη μπορεί να έχει σοβαρότερες επιπτώσεις στην υγεία, από ό,τι η στηθάγχη, η αρθρίτιδα, το άσθμα ή ο διαβήτης. Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν οι ασθενείς υποφέρουν από σωματικές και από ψυχικές ασθένειες. Η έρευνα βασίστηκε στις εμπειρίες 250.000 ασθενών από 60 χώρες.
Αυτή η μελέτη είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς αποδεικνύει ότι η κατάθλιψη μπορεί να είναι τόσο σοβαρή όσο και μια χρόνια σωματική ασθένεια. Η μελέτη ήρθε στη δημοσιότητα την κατάλληλη στιγμή, καθώς η βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταρτίσει τον προϋπολογισμό των επόμενων τριών ετών για την υγεία. Επίσης ενθαρρύνει τους γιατρούς να δίνουν περισσότερη προσοχή στα συμπτώματα της κατάθλιψης στους ασθενείς τους, ενώ οι επιστήμονες συστήνουν στις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να συμπεριλάβουν την κατάθλιψη στα θέματα άμεσης προτεραιότητάς τους.

Ποιους χτυπά η κατάθλιψη

 • Η κακή εξωτερική εμφάνιση στους εφήβους Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από την Καρολίνα Λίντε, στο τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, σε παιδιά μεταξύ 10-14 ετών - την κατ' εξοχήν ηλικία υψηλού ρίσκου για να αποκτήσει ένα παιδί αρνητική εικόνα για το σώμα του - τα κορίτσια είναι συστηματικά πιο ανικανοποίητα σε σχέση με τα αγόρια για την εμφάνισή τους. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο για τα παιδιά, ιδίως τα κορίτσια, που είχαν το μεγαλύτερο βάρος στα δέκα τους χρόνια. Τα υπέρβαρα κορίτσια γίνονται, σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό, αντικείμενο πειραγμάτων από τα άλλα παιδιά, αλλά και από τους γονείς τους. Η μελέτη τονίζει ότι η αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους έχει σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά και αυξάνει τον κίνδυνο, τα επόμενα χρόνια, να αναπτύξουν κατάθλιψη, βουλιμικές τάσεις, αντικοινωνικότητα, περιορισμένες ευκαιρίες στη ζωή κ.α.

 • Η κατάθλιψη χτυπά τις νεαρές γυναίκες Το 18% των νέων γυναικών της Αυστραλίας, ηλικίας 28-33 ετών, πάσχει από κατάθλιψη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας και εξέτασε την υγεία των γυναικών της χώρας από το 2002 έως το 2005, οι νέες γυναίκες έχουν μεγαλύτερα προβλήματα υγείας από τις μητέρες τους ή τις γιαγιάδες τους. Μόνο ένα 60% αυτών που πάσχουν από κατάθλιψη πηγαίνει να ζητήσει βοήθεια από κάποιο ειδικό και κάνει χρήση αντικαταθλιπτικών.
  Σύμφωνα με την καθηγήτρια, κ. Τζούλι Μπάιλς, από το Πανεπιστήμιο Newcastle, η οποία συνέγραψε την έρευνα, οι νέες οδηγούνται στην κατάθλιψη πιο εύκολα από τις μεγαλύτερες γυναίκες, λόγω των δυσκολιών και των κοινωνικών προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε αυτή τη φάση της ζωής τους. Επιρρεπείς στην κατάθλιψη είναι οι νέες ανύπαντρες ή διαζευγμένες γυναίκες, ενώ το μορφωτικό επίπεδο δεν φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με την εκδήλωση της νόσου. Πάντως, οι μεγαλύτερες γυναίκες, όπως προκύπτει από την έρευνα, έχουν μικρότερη πιθανότητα να πέσουν σε κατάθλιψη. Ειδικότερα, μόνο ένα 13% των γυναικών ηλικίας 53-58 ετών δήλωσε ότι πάσχει από κατάθλιψη ενώ στην ηλικιακή ομάδα των 79-84 ετών το ποσοστό των πασχόντων κατέβηκε στο 10%.

 • Κατάθλιψη ετών...40! Θραύση κάνει η κατάθλιψη στην ηλικία των σαράντα ετών μεταξύ ανδρών και γυναικών, σύμφωνα με έρευνα βρετανών και αμερικανών επιστημόνων σε δύο εκατ. ανθρώπους από 80 χώρες παγκοσμίως. Η συγκεκριμένη έρευνα βασίζεται στη λεγόμενη "συναισθηματική καμπύλη αναστροφής", σύμφωνα με την οποία η ζωή ξεκινάει χαρούμενα, γίνεται δύσκολη στη διάρκεια της μέσης ηλικίας και επιστρέφει στις χαρές της νιότης κατά τη διάρκεια της τρίτης ηλικίας.
  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άνδρες και γυναίκες από 72 χώρες οδηγούνται στην κατάθλιψη στη δεκαετία των 40 ετών, ενώ μόνο οκτώ χώρες δεν ακολουθούν τη συγκεκριμένη πορεία. Επιστήμονες αδυνατούν να εξηγήσουν τη συχνότητα του φαινομένου. Μία πιθανότητα μπορεί να είναι ότι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι δεν θα πετύχουν πολλές από τις φιλοδοξίες τους στη μέση ηλικία, λένε οι ερευνητές. Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι ότι βλέποντας τους συνομήλικούς τους μεσήλικες να αρχίζουν να φεύγουν από τη ζωή, οι άνθρωποι αρχίζουν να εκτιμούν τα χρόνια που τους απομένουν να ζήσουν και αγκαλιάζουν ξανά τη ζωή. Ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι αν καταφέρουν να φτάσουν στα 70 και εξακολουθούν να είναι σε καλή φυσική κατάσταση, οι άνθρωποι είναι κατά μέσο όρο τόσο χαρούμενοι και ψυχικά υγιείς όσο οι 20χρονοι, καταλήγουν οι επιστήμονες.

 • Μετά την γέννηση του παιδιού σε κατάθλιψη ο πατέρας Τουλάχιστον το 10% των νέων μπαμπάδων εμφανίζουν κατάθλιψη λίγο πριν και κυρίως μετά τη γέννηση του παιδιού τους και οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις περνάνε απαρατήρητες, χωρίς να διαγνωστούν ποτέ, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA). Συγκριτικά, το ποσοστό της κατάθλιψης των ανδρών στο σύνολο του πληθυσμού εκτιμάται γύρω στο 5% μέσα σε ένα χρόνο, συνεπώς η γέννηση ως γεγονός διπλασιάζει την πιθανότητα κατάθλιψης. Ειδικότερα, την περίοδο των 3 έως 6 μηνών μετά τη γέννα, που θεωρείται και η πιο δύσκολη από ψυχολογικής πλευράς για τους γονείς, καθώς το κλάμα του μωρού φθάνει στο αποκορύφωμα, υπάρχει αναπόφευκτη έλλειψη ύπνου, αλλαγές στο στιλ ζωής, μερική απομάκρυνση του ζευγαριού και εμφάνιση νέων ευθυνών, 1 στους 4 άνδρες (δλδ. 25%) μπορεί να εμφανίσει κατάθλιψη.

 • Τα βρέφη αισθάνονται την κατάθλιψη του πατέρα Ένα νεογέννητο μωρό που κλαίει συνεχώς, ίσως να μην πεινάει ή να θέλει αλλαγή στην πάνα του. Ίσως να κλαίει, επειδή ο μπαμπάς του είχε συμπτώματα... κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μαμάς, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα!
  Η μελέτη έγινε από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου "Έρασμος", υπό την παιδοψυχίατρο Μίκε βαν ντεν Μπεργκ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Pediatrics" της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. Η έρευνα μελέτησε 4.430 μωρά και διαπίστωσε ότι από αυτά μόνο ένα μικρό ποσοστό (2,5%) έκλαιγε υπερβολικά κατά τους πρώτους δύο μήνες μετά τη γέννησή του. Ως υπερβολικό, θεωρείται το κλάμα που ξεπερνά τις τρεις ώρες τη μέρα, για πάνω από τρεις μέρες την εβδομάδα. Από τα μωρά που έκλαιγαν υπερβολικά, το 30% των γονιών είχαν συμπτώματα κατάθλιψης.

  Τα αίτια της κατάθλιψης

 • Η χρήση του ίντερνετ σχετίζεται με την κατάθλιψη; Οι άνθρωποι που περνάνε πολύ χρόνο στο διαδίκτυο, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία όμως συναντά αντιδράσεις, μεταξύ άλλων επειδή δεν είναι ξεκάθαρο αν το Ίντερνετ προκαλεί κατάθλιψη ή αν αντίστροφα οι καταθλιπτικοί άνθρωποι έλκονται από αυτό. Η έρευνα, που μελέτησε περίπου 1.300 άτομα ηλικίας 16 - 51 ετών (από τους οποίους το 1,2% χαρακτηρίστηκαν "εθισμένοι" στο Ίντερνετ), έγινε από ψυχολόγους του πανεπιστημίου του Λιντς υπό την Κατριόνα Μόρισον και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Psychopathology", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC.
  Οι ερευνητές, όπως ανέφεραν, βρήκαν "εντυπωσιακά" στοιχεία ότι ορισμένοι φανατικοί χρήστες του διαδικτύου αναπτύσσουν καταναγκαστική εξάρτηση από αυτό και αντικαθιστούν τις κοινωνικές συνήθειες της πραγματικής ζωής τους με τις online επαφές και τις συνομιλίες σε chat-rooms και κοινωνικά sites. Η τάση αυτή πιθανώς συνδέεται με τον εθισμό και την κατάθλιψη. "Αυτό το είδος εθιστικού 'σερφαρίσματος' μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διανοητική υγεία", σύμφωνα με την έρευνα. Όλοι βρέθηκαν να έχουν περισσότερα συμπτώματα μέτριας έως σοβαρής κατάθλιψης, αν και οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι δεν μπορούν να είναι βέβαιοι τι τελικά προηγείται: η κατάθλιψη ή ο εθισμός στο διαδίκτυο.

 • Η τηλεόραση προκαλεί κατάθλιψη Όσο περισσότερο παρακολουθούν τηλεόραση οι νέοι άνθρωποι τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εμφανίσουν κατάθλιψη αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ κατέγραψαν τον αριθμό των ωρών που παρακολούθησαν τηλεόραση 4.140 άνθρωποι, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα το 1995. Κατέγραψαν επίσης πόση ώρα έπαιξαν παιχνίδια στον υπολογιστή ή πόση ώρα άκουσαν ραδιόφωνο. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετασχόντων ήταν τα 14,8 έτη και δεν υπήρχε ένδειξη για κανέναν τους ότι είχε κατάθλιψη. Επτά χρόνια αργότερα, το 7,8% εξ αυτών διαγνώστηκε με κατάθλιψη. Ο κίνδυνος να εμφανίσουν κατάθλιψη αυξανόταν παράλληλα με την αύξηση των ωρών παρακολούθησης τηλεόρασης.

 • Η οικονομική κρίση οδηγεί σε κατάθλιψη Ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από ένα τρίτο (σε σχέση με το 2008) , σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δόθηκε στην δημοσιότητα. Το 12% του ενήλικου πληθυσμού της πόλης υποφέρει τώρα από ήπια η πιο σοβαρή κατάθλιψη, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Χονγκ Κονγκ για μελέτες στην Ασία και τον Ειρηνικό, το οποίο χρησιμοποίησε δείγμα 2000 ατόμων για την σφυγμομέτρηση αυτή. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο σε επτά χρόνια και μια σημαντική αύξηση στο 8,8 που είχε καταγραφεί το 2008, και στο 8,3 που είχε καταγραφεί το 2007, σύμφωνα με τους ερευνητές.

 • Το γεωμαγνητικό πεδίο αιτία κατάθλιψης; Αποτελεί σημείο επιστημονικών ερευνών από το 1950 και ακόμη δεν έχει βρεθεί απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο οι αυξομειώσεις του γεωμαγνητικού πεδίου επηρεάζουν την ανθρώπινη διάθεση. Ωστόσο, αν και η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη πάνω στο θέμα, ο Ψυχίατρος Κέλι Πόσνερ του πανεπιστημίου Columbia υποστηρίζει ότι τα μαγνητικά πεδία μπορεί να είναι η αιτία για την κατάθλιψη, αλλά και τις αυτοκτονίες. Οι επιστήμονες πάντως, επισημαίνουν ότι το φαινόμενο θα είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί, δεδομένου ότι οι αυτοκτονίες είναι σπάνιες στο γενικό πληθυσμό.

 • Ο φόρτος εργασίας οδηγεί σε κατάθλιψη Κατάθλιψη προκαλεί ο μεγάλος φόρτος εργασίας, σύμφωνα με νέα μελέτη του πανεπιστημίου της Βικτώρια, η οποία αποκαλύπτει ότι πάνω από 21.000 άτομα το χρόνο ανήκουν σ' αυτήν την κατηγορία. Σύμφωνα με τη μελέτη, 1 στις 2 περιπτώσεις κατάθλιψης των εργαζομένων, οφείλεται σε υπερβολικό φόρτο εργασίας. Το πρόβλημα φαίνεται να είναι μεγαλύτερο στο χώρο των εργαζομένων γυναικών, δεδομένου ότι 17% των εργαζομένων γυναικών που υποφέρουν από κατάθλιψη αποδίδουν την πάθησή τους στις πιεστικές συνθήκες εργασίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες είναι 13%.

 • Κατάθλιψη και τζόγος Η κατάθλιψη ενδέχεται να οδηγήσει στο τζόγο ή ο τζόγος να οδηγήσει στην κατάθλιψη, σύμφωνα με δύο επιστημονικές έρευνες. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μόνας, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% οι "προβληματικοί τζογαδόροι" διέτρεχαν τον κίνδυνο να υποστούν κατάθλιψη, ενώ οι μισοί κατέφυγαν στην κατάχρηση αλκοολούχων ποτών. Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Σέιν Τόμας, ομολόγησε ότι ήταν δύσκολο να εξακριβωθεί αν ο τζόγος οδήγησε στην κατάθλιψη ή η κατάθλιψη στον τζόγο. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε άλλη έρευνα πανεπιστημίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η πλειονότητα των προβληματικών τζογαδόρων δηλώνουν πάσχοντες από ψυχολογικά προβλήματα, πριν αρχίσουν να παίζουν τυχερά παιχνίδια.

 • Κατάθλιψη και ημέρα ερωτευμένων Ενοχλητική έως και καταθλιπτική είναι η ημέρα των ερωτευμένων που γιορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την κ. Μεγκ Σμιθ, καθηγήτρια της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου του δυτικού Σίδνεϊ, η γιορτή των ερωτευμένων είναι για πολλούς μια μέρα που τους προκαλεί κατάθλιψη είτε γιατί δεν απολαμβάνουν την σχέση τους, ή γιατί δεν έχουν σχέση ή ακόμα γιατί μπορεί να έχουν χάσει το αγαπημένο τους πρόσωπο.


 • Κατηγορία: Ψυχολογία | Έγραψε: woman-life (28-07-2010) | Το διάβασαν: 4502

  Άλλα άρθρα με θέμα κατάθλιψη, ψυχολογία:

  Καινούρια Άρθρα :

  · Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

  · 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

  · Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

  · Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

  · Δουλεύω στο σπίτι

  · Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

  · Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

  · 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

  · Η ζωή με σκύλο

  · 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

  · Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

  · 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

  · Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

  · 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

  Συνολικά σχόλια: 3
  29-07-2010
  1. bladerunner

  Ομολογώ ότι είναι ένα απο τα καλύτερα άρθρα που έχω διαβάσει για το ζήτημα μιας και για μένα είναι πολύ σημαντικό και σε προσωπικό επίπεδο..Μπράβο κι ελπίζω να βέπω συχνότερα τέτοιου είδους άρθρα.Πολύς κόσμος το θεωρεί ταμπού ή ακόμη μπορεί και να μην δώσει σημασία στα σημάδια.Κι έτσι αρκετά άτομα παλεύουν μόνα τους.Δεν τολμούν να ζητήσουν ιατρική συμβουλή.
  [Entry]


  02-08-2010
  2. martzak51

  Πολύ ωραίο αρθρο και ενημερωτικό.Μακάρι να το διαβάσουν όσο γίνεται περισσότεροι.Γιατί όπως πάνε τα πράγματα πολοί θα περάσωμε και αυτό το στάδιο.Συζητώντας το πρόβλημα θα ξεπεράσωμε πολλές καταστάσεις.Ασ ανοιχτούμε σε περισσότερα θέματα. Συγχαρητήρια
  [Entry]


  04-08-2010
  3. woman-life

  Στην εποχή μας η κατάθλιψη είναι παντού. Δυστυχώς στην Ελλάδα, ακόμα θεωρείται ταμπού και είναι μεγάλο λάθος αυτό.
  Είναι από τα πιο σοβαρά και ύπουλα, θα έλεγα, προβλήματα του 21 αιώνα. Προσωπικά δεν επικρίνω τα άτομα που μπορεί να έχουν τέτοιο πρόβλημα. Αντιθέτως θα σταθώ δίπλα τους όσο μπορώ γιατί τα αίτια της κατάθλιψης είναι συνήθως εξωτερικοί παράγοντες (όπως πχ η οικονομική κρίση). Το πρόβλημα είναι ότι τα ίδια τα άτομα που έχουν αυτό το πρόβλημα φοβούνται να μιλήσουν, φοβούνται να ανοιχτούν γιατί νομίζουν ότι θα τους επικρίνουν οι άλλοι. Αρα όποιος νοιώθει μόνος, δυστυχισμένος ή οτιδήποτε άλλο αρνητικό, πρέπει να βρει έστω ένα άτομο (όχι απαραίτητα κολλητή φίλη ή μητέρα) απλώς ένα άτομο που μπορεί να ακούσει, να συμβουλέψει, να σταθεί δίπλα και να του μιλήσει.
  [Entry]


  Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

  [ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]  Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
  website stats