Πέμπτη
28-03-2024
23:16
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Ψυχολογία
Η διατροφή μας
Δίαιτα και βάρος
Υγεία πάνω απ' όλα
Άσκηση και γυμναστική

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Υγεία - Διατροφή » Ψυχολογία

Κατάθλιψη και διατροφή σύμφωνα με έρευνες
Η ακατάλληλη διατροφή μπορεί να "πυροδοτήσει" την κατάθλιψη

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης διαπίστωσαν ότι οι διαταραχές της διάθεσης ήταν πιο συχνές σε γυναίκες, ηλικίας 20 με 93 ετών, οι οποίες σε διάστημα δέκα ετών, τρέφονταν κυρίως με επεξεργασμένα και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα.
Η δρ Φελίτσε Τζάκα και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν τα διατροφικά και ψυχιατρικά ευρήματα που συνέλεξαν μέσα σε μία δεκαετία σε δείγμα 1.046 γυναικών. Συνολικά 925 γυναίκες δεν είχαν διαταραχές της διάθεσης, ενώ 121 είχαν προβλήματα άγχους και κατάθλιψης, ανέφεραν οι ερευνητές στην Αμερικανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής.
Όταν αξιολόγησαν με ποιο τρόπο μπορεί να συνδέεται η διατροφή με τις διαταραχές της διάθεσης, διαπίστωσαν ότι η "δυτική" δίαιτα - κυρίως χάμπουργκερ, λευκό ψωμί, πίτσα, πατατάκια, γάλα με άρωμα, μπύρα και τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης - συνδέεται με την πιθανότητα άνω του 50% εμφάνισης διαταραχών της διάθεσης.
Σε αντίθεση, τόσο η κατάθλιψη όσο και το άγχος εμφανίζονται σε ποσοστό κάτω του 30% μεταξύ γυναικών που επιλέγουν μία πιο "παραδοσιακή" αυστραλιανή δίαιτα - κυρίως λαχανικά, φρούτα, βοδινό κρέας, αρνί, ψάρι και τρόφιμα ολικής αλέσεως.

Ασπίδα κατά της κατάθλιψης η μεσογειακή διατροφή

Μια νέα ισπανική επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχουν μέχρι 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανιστεί κατάθλιψη σε άτομα που ακολουθούν μεσογειακή δίαιτα.
Η έρευνα, που μελέτησε πάνω από 10.000 ενήλικες επί μια τετραετία, έγινε από ερευνητές των πανεπιστημίων Λας Πάλμας και Ναβάρα και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχιατρικής "Archives of General Psychiatry" της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης. Πάντως οι ισπανοί επιστήμονες επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν και άλλες παρεμφερείς μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα πορίσματα της δικής τους έρευνας.
Η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και γαλακτοκομικών, μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και μεγάλες ποσότητες οσπρίων, λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, δημητριακών και ψαριών.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ακόμα και αν απομονώσουν άλλους παράγοντες ισχύει πάντα ότι όσο μεγαλύτερη είναι η προσκόλληση σε μια καθημερινή μεσογειακή δίαιτα, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να εμφανιστεί κατάθλιψη σε ένα άτομο. Ωστόσο αναγνώρισαν ότι δεν έχουν ακόμα εντοπίσει τον μηχανισμό μέσω του οποίου η μεσογειακή δίαιτα ωφελεί στον ψυχισμό.

"Ασπίδα" για την κατάθλιψη το πράσινο τσάι

Οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν αρκετά φλιτζάνια πράσινου τσαγιού έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με τους ιάπωνες ερευνητές.
Ο δόκτωρ Καϊζτούμ Νίου, του πανεπιστημίου Τοχόκου και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ηλικίας άνω των 70 που καταναλώνουν περισσότερα από 4 φλιτζάνια πράσινο τσάι ημερησίως έχουν 44% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης.
Η ομάδα μελέτησε 1.058 υγιείς ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες. Περίπου το 34% των ανδρών και το 39% των γυναικών είχαν συμπτώματα κατάθλιψης. Συνολικά 488 άτομα που μετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι έπιναν 4 ή περισσότερα φλιτζάνια πράσινο τσάι ημερησίως, οι 284 τα μείωσαν σε 2-3 και οι υπόλοιποι κατανάλωναν 1 ή λιγότερα την ημέρα.
Σύμφωνα με τους μελετητές, η προφανής συνέπεια της κατανάλωσης περισσότερης ποσότητας πράσινου τσαγιού ήταν ο περιορισμός των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Αντίθετα δεν υπάρχει καμιά σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση μαύρου τσαγιού και του καφέ με τον περιορισμό των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της ιατρικής επιθεώρησης "American Journal of Clinical Nutrition".

Το φαστ φουντ προκαλεί και κατάθλιψη

Η κατανάλωση λιπαρών τροφίμων τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες κεκορεσμένων λιπών ή trans λιπαρών οξέων αυξάνουν σημαντικά, εκτός από τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, και αυτόν της εμφάνισης κλινικής κατάθλιψης. Αυτό δηλώνουν οι Ισπανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Λας Πάλμας των Καναρίων Νήσων, συνδέοντας το λεγόμενο «ταχυ-φαγητό» με την ψυχική διαταραχή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ισπανών ερευνητών, οι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα και κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα λιπών είχαν κατά 48% αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης συγκριτικά με άτομα που ακολουθούσαν πιο υγιεινή διατροφή. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα αυτών των ευτελών διατροφικών ειδών που καταναλώνονται τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος να εμφανιστεί η ψυχική διαταραχή.
Επίσης στην ίδια μελέτη οι ερευνητές απέδειξαν ότι κάποια τρόφιμα, όπως το ελαιόλαδο, μπορεί να δράσουν ως ασπίδα προστασίας έναντι νοσημάτων όπως η κατάθλιψη και ότι οι πάσχοντες από κλινική κατάθλιψη σε όλον τον κόσμο ανέρχονται σε 150 εκατομμύρια άτομα και τα τελευταία χρόνια αυξάνονται διαρκώς.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης PLoS ONE.

Μπανάνες κατά της κατάθλιψης

Επιστήμονες από την Ταϊβάν ανακάλυψαν ότι το εκχύλισμα από την φλούδα της μπανάνας μπορεί να καταπραΰνει την κατάθλιψη, διότι είναι πλούσια σε σεροτονίνη (χημική ουσία που εξισορροπεί την ψυχική διάθεση). Διαπίστωσαν επίσης ότι η φλούδα κάνει καλό στα ματιά, διότι περιέχει την αντιοξειδωτική ουσία λουτεϊνη, η οποία προστατεύει τα κύτταρα των ματιών από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, την κύρια αιτία καταρράκτη.
Κατανάλωση: Οι ερευνητές της Ταϊβάν συνιστούν να βράσουμε σε νερό την φλούδα επί 10 λεπτά και στη συνέχεια, αφού κρυώσει, να πιούμε το νερό. Μια άλλη λύση είναι να περάσουμε την φλούδα από τον αποχυμωτή και να πιούμε τον χυμό.
Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, αισθάνθηκαν πολύ καλύτερα αφού κατανάλωσαν μια μπανάνα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη, πρωτεΐνη που το σώμα μετατρέπει σε σεροτονίνη, που χαρίζει χαλάρωση, βελτιώνει τη διάθεση και γενικώς μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένοι.
Επομένως: ξεχάστε τα χάπια - φάτε μια μπανάνα. Η βιταμίνη B6 που περιέχει ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας.

Ελαιόλαδο κατά της κατάθλιψης

Σύμφωνα με την ισπανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, τα ωμέγα-9 λιπαρά οξέα που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στις μεσογειακές τροφές όπως το ελαιόλαδο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης.
Η ερευνητική ομάδα των πανεπιστημίων της Ναβάρα και της Λας Πάλμας στα Κανάρια νησιά, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλμουδένα Σάντσεζ -Βιγιέχας, μελέτησε για 6 χρόνια τον τρόπο ζωής, την κατάσταση της υγείας και τη διατροφή περισσότερων από 12.000 εθελοντών. Από τους εθελοντές αυτούς κανείς δεν είχε κατάθλιψη όταν ξεκίνησε η έρευνα. Στο τέλος της εξαετίας, 657 είχαν διαγνωστεί με αυτήν.
Όσοι κατανάλωναν συχνά γλυκά βιομηχανικής παραγωγής και fast-food τροφές, παρουσίαζαν 48% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης από τους υπόλοιπους. Η ψυχική υγεία των συμμετεχόντων φαινόταν να επιβαρύνεται όσο περισσότερα λιπαρά κατανάλωναν. Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν πολυακόρεστα λίπη, που βρίσκονται σε ιχθυέλαια και φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, κινδύνευαν λιγότερο από την εμφάνιση κατάθλιψης.
Οι ερευνητές υπενθυμίζουν ότι η διατροφή αυτή συνδέεται εκτός από την κατάθλιψη και με θανατηφόρα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης

Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο "British Journal of Psychiatry".
Επισημαίνεται ότι, τα άτομα που τρώνε πολλά λαχανικά, φρούτα και ψάρια έχουν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων περίπου 3.500 μεσηλίκων δημοσίων υπαλλήλων που εξετάστηκαν δύο φορές μέσα σε μια πενταετία.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με επικεφαλής την Δρ. Αρχανα Σινγκ-Μανουξ χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες διατροφής, εκείνους που έτρωγαν άφθονα φρούτα, λαχανικά και ψάρια, και εκείνους που τρέφονταν κυρίως με επεξεργασμένα τρόφιμα (γλυκίσματα, τηγανιτά φαγητά, επεξεργασμένο κρέας, ραφιναρισμένους σπόρους και γαλακτοκομικά προϊόντα με πολλά λιπαρά).
Όσοι έκαναν υγιεινή διατροφή είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο μελλοντικής κατάθλιψης, συγκριτικά με την ομάδα που έτρωγε επεξεργασμένα τρόφιμα. Αντίθετα, τα άτομα με διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένες τροφές είχαν 58% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν ελάχιστα κατεργασμένα τρόφιμα.

Φυσικό αντικαταθλιπτικό είναι το αλάτι

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αϊόβα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο "Psychology and Behavior", το αλάτι δρα ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.
Πειράματα που έγιναν σε αρουραίους έδειξαν ότι εκείνοι που είχαν ανεπάρκεια άλατος αποσύρονταν από δραστηριότητες που φυσιολογικά απολάμβαναν, σημάδι κατάθλιψης. Η ψυχολόγος Κιμ Τζόνσον εξηγεί «Πράγματα που φυσιολογικά ήταν ευχάριστα στους αρουραίους δεν εξήγαγαν ιδίου βαθμού ευχαρίστηση, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι η έλλειψη αλατιού και η επιθυμία σχετίζονται με ότι μπορεί να προκαλέσει ένα απ' τα κύρια συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη».
Στα πειράματα που έκαναν οι Αμερικανοί ειδικοί, οι αρουραίοι με ανεπάρκεια αλατιού αποσύρονταν από δραστηριότητες όπως η κατανάλωση μιας ζαχαρώδους ουσίας ή η πίεση μιας μπάρας που διέγειρε μια ευχάριστη αίσθηση στον εγκέφαλο τους. Η απώλεια ευχαρίστησης από φυσιολογικά ευχάριστες δραστηριότητες είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά της ψυχολογικής κατάθλιψης.
Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες ο μέσος άνθρωπος θα πρέπει να περιορίζει το αλάτι σε 6 γρ. την ημέρα (3/4 αλατιού προέρχονται από προ-παρασκευασμένα τρόφιμα).

Η κατάχρηση του αλκοόλ ίσως συντελεί στην εκδήλωση κατάθλιψης

Η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης, σύμφωνα με μακροχρόνια έρευνα που έγινε στη Νέα Ζηλανδία και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο "Archives of General Psychiatry".
Ο Δρ Ντέβιντ Φέργκισον και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο, του Τμήματος Ψυχολογίας της Υγείας έθεσαν για 25 χρόνια υπό ιατρική παρακολούθηση 1.055 παιδιά που υποβάλλονταν σε ιατρικές εξετάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Σε όλες τις ηλικιακές φάσεις, καταγράφηκε ξεκάθαρη τάση για την κατάχρηση αλκοόλ ή εξάρτηση που συσχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μείζονος κατάθλιψης. Το 19,4% των συμμετεχόντων μεταξύ 17 και 18 ετών είτε έκανε κατάχρηση είτε είχε εξάρτηση από το αλκοόλ και το 18,2% είχε διαγνωστεί με κατάθλιψη. Τα άτομα που πληρούσαν τα κριτήρια της κατάχρησης ή εξάρτησης είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πληρούν και τα κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης.
Η σχέση μεταξύ των δύο ήταν σημαντική ακόμη και όταν συνυπολογίστηκαν άλλες πιθανές αιτίες όπως η χρήση ινδικής κάνναβης και άλλων ναρκωτικών ουσιών, η σχέση με αποκλίνοντα άτομα, η ανεργία και σύντροφος με παραβατική συμπεριφορά.


Κατηγορία: Ψυχολογία | Έγραψε: woman-life (09-02-2011) | Το διάβασαν: 3745

Άλλα άρθρα με θέμα κατάθλιψη, διατροφή, ψυχολογία:

Καινούρια Άρθρα :

· Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]



Σχόλια Καινούρια τεστ
  • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

  • Τι είδους ζευγάρι είστε?

  • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

  • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

  • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

  • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
  • Login form
    Μπείτε στην παρέα μας!
    Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

    Όνομα :
    Κωδικός :





    Αναζήτηση Άρθρων


    Χρήσιμοι σύνδεσμοι


    Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
    Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
    website stats