Πέμπτη
18-04-2024
10:17
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Χτίζουμε καριέρα
Η γωνιά του φοιτητή
Αυτό το ξέρατε?

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Καριέρα - Σπουδές » Χτίζουμε καριέρα

Οδηγός επαγγελματικής συνέντευξης
Η προετοιμασία

Η γνώση είναι η μισή μάχη, και από τη στιγμή που είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, θα είστε έτοιμοι να κατακτήστε τα πάντα.
1. Κάντε έρευνα για την εταιρεία - Διαβάστε για την ιστορία της εταιρείας και μάθετε για τα σημαντικότερα επιτεύγματά της. Εξοικειωθείτε με τα ονόματα των ιδρυτών, των κορυφαίων διευθυντών, κ.λ.π. Απομνημονεύστε την αναφορά με τα καθήκοντα που θα έχετε και την βιομηχανία μέσα στην οποία κινείται η εταιρεία.
2. Να γνωρίζετε την αγορά και τον ανταγωνισμό - Το να μάθετε για την εταιρεία είναι το ένα πράγμα, αλλά και το να είστε ενημερωμένοι για την βιομηχανία της και τους ανταγωνιστές της είναι κάτι πολύ ουσιώδες προκειμένου να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα. Βρείτε αν η εταιρεία είναι νούμερο ένα στον τομέα της και αν υπάρχουν πρόσφατες εντυπωσιακές πρόοδοι.
3. Επισκεφτείτε το μέρος που θα γίνει η συνέντευξη από την προηγούμενη μέρα - Για να αποφύγετε οποιοδήποτε πρόβλημα τη μέρα της συνέντευξης, ακολουθήστε τον ίδιο δρόμο την προηγούμενη μέρα για να δείτε πόση ώρα θα σας πάρει να φτάσετε. Βρείτε την ακριβή τοποθεσία του γραφείου (σημαντικό αν δεν έχετε ξαναπάει ποτέ εκεί), δείτε αν κάποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω έργων, και διαμορφώστε ανάλογα το πρόγραμμά σας. Το κλειδί εδώ είναι να βεβαιωθείτε ότι δεν θα φτάσετε αργοπορημένοι.

Αυτές οι συμβουλές θα σας χαλαρώσουν πριν τη μεγάλη μέρα. Υπάρχουν όμως πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν θα είστε εκεί…

Η παρουσίαση

1. Δώστε μια σφιχτή χειραψία: μέρος 1 - Οι σωστοί κανόνες συμπεριφοράς υπαγορεύουν να προσφέρετε το δεξί σας χέρι όταν θα συναντήσετε κάποιον για πρώτη φορά. Αυτό είναι σημαντικό ειδικά όταν πρόκειται για το άτομο που, αργότερα, μπορεί να υπογράφει τις επιταγές για το μισθό σας. Μην δώσετε μια χαλαρή χειραψία. Καλύτερα να του σφίξετε πολύ το χέρι ή και να το «ζουλήξετε».
Συμβουλή: Αν οι παλάμες σας ιδρώνουν όταν είστε αγχωμένοι, βάλτε στην τσέπη σας ένα μαντηλάκι και σκουπίστε τις αμέσως πριν την συνέντευξη.
2. Ντυθείτε κατάλληλα - Αν έχετε υποβάλλει αίτηση για μια διοικητική θέση, τότε ένα κοστούμι και μια γραβάτα είναι ό, τι καλύτερο. Με βάση την προαναφερθείσα συμβουλή, όταν θα επισκεφτείτε το γραφείο την προηγούμενη μέρα, παρατηρείστε, αν έχετε την ευκαιρία, πως είναι ντυμένοι οι υπάλληλοι, και εφαρμόστε το στους δικούς σας κανόνες ένδυσης. Σαν υποσημείωση, θυμηθείτε να μην βάλετε πάρα πολύ άρωμα γιατί αυτός που θα σας πάρει συνέντευξη μπορεί να είναι αλλεργικός στη μυρωδιά ή απλά να δυσαρεστηθεί από αυτή.
Συμβουλή: Μολονότι το υπερβολικά επιδεικτικό ντύσιμο είναι αρνητικό, το μη προσεγμένο ντύσιμο μπορεί να εξαλείψει τις πιθανότητες που έχετε να προσληφθείτε (καλύτερα να είστε υπερβολικά ντυμένοι παρά το αντίθετο). Φορέστε ένα blazer και, αν αισθανθείτε την ανάγκη να το βγάλετε, βγάλτε το.
3. Μην δίνετε εθελοντικά παραπάνω πληροφορίες - Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να απαντάτε στις ερωτήσεις δίνοντας μια ολοκληρωμένη απάντηση, όχι να αναπτύσσετε περισσότερα απ’ ότι είναι απαραίτητο. Λέγοντας μόνο αυτά που χρειάζεται, θα μειώσετε τις πιθανότητες να πείτε κάτι για το οποίο μπορεί να μετανιώσετε.
4. Μην κακολογείτε τους προηγούμενους εργοδότες σας - Μιλώντας, για παράδειγμα, αρνητικά για την ηθική εργασίας του πρώην αφεντικού σας, θα κάνει αυτόν τον εργοδότη να σκεφτεί ότι μπορεί να κακολογήσετε και αυτόν στο μέλλον. Θυμηθείτε ότι πρέπει να επιλέγετε προσεκτικά τι θα πείτε και να αποφεύγετε τις ευερέθιστες καταστάσεις.
5. «Χτίστε» μια αρμονική σχέση - Μολονότι πρέπει να παραμείνετε επαγγελματίες, μπορείτε να παρεμβάλλετε κάποια ανεπίσημα σχόλια όπως, για παράδειγμα, το ότι παίζετε γκολφ. Αν παρατηρήσετε καμιά φωτογραφία του ατόμου που σας παίρνει συνέντευξη με τη σύζυγο και το σκύλο τους, συμπεριλάβετε την στην κουβέντα ή ρωτήστε τον πως λένε το σκύλο του. Αποφύγετε τα ανέκδοτα για ξανθές και άλλα τέτοια παρόμοια, και θυμηθείτε ότι ακόμα δίνετε συνέντευξη για δουλειά. Μην πάρετε πολύ αέρα.
6. Να μιλάτε αργά - Πάρτε το χρόνο σας και αναλύστε τις σκέψεις σας καθαρά. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η διαδικασία της σκέψης σας, συχνά, τρέχει πιο γρήγορα από τη λεκτική απόδοση της. Με άλλα λόγια, μπορεί να προσπαθείτε να πείτε πάρα πολλά, πολύ γρήγορα. Μειώστε ταχύτητα και ελέγξτε τον εαυτό σας.
7. Διατηρήστε το σώμα σας στη σωστή στάση - Καθίστε με τη πλάτη όρθια και ποτέ μην καμπουριάζετε. Σε τελική ανάλυση, η στάση του σώματός σας αντανακλά τη διάθεσή σας. Αν είστε ο τύπος που κάθεται λοξά, τότε κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να καθίσετε σε όρθια στάση για αυτή τη συνέντευξη.

Αφού λοιπόν προετοιμάσατε τη συνέντευξη και κάνατε καλή εντύπωση, βεβαιωθείτε ότι θα αφήσετε πίσω το καλό σας χαρτί και θα δώσετε στο άτομο που σας πήρε συνέντευξη ένα κίνητρο για να σας ξαναπάρει τηλέφωνο.

Μετά τη συνέντευξη

1. Δώστε μια σφιχτή χειραψία: μέρος 2 - Αφού το πρόσωπο που σας πήρε συνέντευξη σας ρωτήσει αν έχετε κάποιες τελευταίες ερωτήσεις, περιμένετε να σηκωθεί και να σας συνοδέψει στην πόρτα. Το τελευταίο λεπτό που θα είστε μαζί, σφίξτε του το χέρι με μια εγκάρδια χειραψία και ευχαριστήστε τον για την ευκαιρία που σας έδωσε να μιλήσετε μαζί του σχετικά με τη θέση.
Να είστε επαγγελματίες και να τον κοιτάτε μέσα στα μάτια όταν θα τον ευχαριστείτε. Χρησιμοποιείστε το όνομά του και μην τον αποκαλείτε απλά Κύριε ή Κυρία. Για άλλη μια φορά, χρησιμοποιείστε το μαντηλάκι που έχετε στην τσέπη σας για να σκουπίσετε τις ιδρωμένες παλάμες σας, αν χρειαστεί.
2. Στείλτε ένα ευχαριστήριο σημείωμα - Μερικές μέρες αργότερα, στείλτε ένα e-mail ή ένα γράμμα με το οποίο θα ευχαριστείτε το πρόσωπο που σας πήρε συνέντευξη επειδή συναντήθηκε μαζί σας. Αυτό αποδεικνύει το ενδιαφέρον σας για τη θέση, και διαβεβαιώνει ότι το όνομά σας θα μείνει στο μυαλό του εργοδότη σας όταν εκείνος θα ξεδιαλύνει την ογκώδη λίστα με τους υποψηφίους.

Στο σημείωμα απλά επαναλάβετε τις ευχαριστίες σας και ενημερώστε τον ότι ανυπομονείτε να λάβετε γρήγορα νέα του. Μην είστε πιεστικοί. Καλύτερα να δείξετε ενεργό ενδιαφέρον για τη θέση. Θυμηθείτε, ο εργοδότης θέλει να δει ότι θέλετε πραγματικά – και αξίζετε—τη δουλειά.


www.oneman.gr

Κατηγορία: Χτίζουμε καριέρα | Έγραψε: woman-life (09-11-2015) | Το διάβασαν: 770

Άλλα άρθρα με θέμα καριέρα:

Καινούρια Άρθρα :

· Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]



Σχόλια Καινούρια τεστ
  • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

  • Τι είδους ζευγάρι είστε?

  • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

  • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

  • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

  • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
  • Login form
    Μπείτε στην παρέα μας!
    Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

    Όνομα :
    Κωδικός :





    Αναζήτηση Άρθρων


    Χρήσιμοι σύνδεσμοι


    Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
    Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
    website stats