Η χρησιμοποίηση στο αυτοκίνητο, ενός ασφαλούς παιδικού καθίσματος, με σωστό τρόπο, έχει μεγάλη σημασία. Ένα ασφαλές παιδικό κάθισμα, ίσως, να μην προστατεύσει το παιδί μας, σε μια σύγκρουση, εάν δεν έχει τοποθετηθεί, σωστά, στο όχημά μας.
Το κεφάλι ενός παιδιού είναι, αναλογικά, μεγαλύτερο σε σχέση με το σώμα του, αν συγκριθεί με τις αναλογίες ενός ενηλίκου. Η σπονδυλική στήλη ενός παιδιού είναι, επίσης, πολύ εύθραυστη και, επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει σωστή υποστήριξη, σε όλο το μήκος της πλάτης και του λαιμού του, στην περίπτωση μιας μετωπικής σύγκρουσης. Το παιδικό κάθισμα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία, αν έχει την πλάτη του στο μπροστινό μέρος του καθίσματος (αν τοποθετείται ανάποδα στο κάθισμα). Κάποια καθίσματα αυτού του είδους μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για παιδιά, μέχρι 3 ετών.
Τα καθίσματα, που τοποθετούνται, κανονικά, πρέπει να έχουν τουλάχιστον 5 σημεία στήριξης, στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Προσοχή! Τα παιδικά καθίσματα, που τοποθετούνται, ανάποδα, στο κάθισμα του αυτοκινήτου, δεν πρέπει να τοποθετούνται στο μπροστινό κάθισμα αυτοκινήτου, που είναι εφοδιασμένο με αερόσακο.
Επιλέγοντας το κατάλληλο κάθισμα αυτοκινήτου για το παιδί μας...
Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος καλύτερου καθίσματος αυτοκινήτου, για κάθε παιδί, ή για κάθε όχημα. Θα μπερδευόμασταν πολύ, για να αποφασίσουμε ποιον τύπο καθίσματος αυτοκινήτου θα αγοράσουμε, ή ποια χαρακτηριστικά είναι σημαντικά. Συστάσεις φίλων ή συγγενών μπορεί να μας βοηθήσουν, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι οι προτιμήσεις διαφέρουν, από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να καθορίσουμε ποιον τύπο καθίσματος αυτοκινήτου χρειαζόμαστε και να κάνουμε έρευνα αγοράς. Δεν απογοητευόμαστε, αν πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο από μία φορά, για να βρούμε ένα μοντέλο, που να κάνει για εμάς και για το παιδί μας!
Βασικοί κανόνες ασφάλειας για την μετακίνηση παιδιών με αυτοκίνητο
Παιδιά 12 ετών και κάτω πρέπει, πάντα, να κάθονται στο πίσω κάθισμα. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, κατά 36%. Τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται, σε κάθισμα αυτοκινήτου ή σε υποστηρικτή, μέχρι να μπορούν να καθίσουν, κανονικά, χρησιμοποιώντας τη ζώνη του αυτοκινήτου. Για τα περισσότερα παιδιά, που είναι περίπου 8 χρονών και άνω, η σωστή χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι ο σημαντικότερος παράγοντας. Ποτέ δε βάζουμε ένα παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, ανάποδα, στο μπροστινό κάθισμα, όταν εκεί υπάρχει ένας ενεργός αερόσακος. Χρησιμοποιούμε το κάθισμα, για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το ύψος και το βάρος του παιδιού μας θα μας υποδείξουν πότε μπορεί να ταξιδέψει, χωρίς κάθισμα ασφαλείας. Όλα τα καθίσματα αυτοκινήτου, που πωλούνται στην αγορά, έχουν περάσει, επιτυχώς, τους ελέγχους ασφαλείας. Επιλέγουμε αυτό, που ταιριάζει, περισσότερο, στο παιδί μας, στο αυτοκίνητό μας και στον προϋπολογισμό μας. Μερικά μοντέλα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Επιλέγουμε αυτό, το οποίο έχει τα χαρακτηριστικά, που θα μας επιτρέψουν, να το χρησιμοποιήσουμε, σωστά, σε ΚΑΘΕ ταξίδι. Πάντα διαβάζουμε, με προσοχή, τις οδηγίες του κατασκευαστή του αυτοκινήτου και του παιδικού καθίσματος. Συχνά, περιέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες, για την εγκατάσταση του καθίσματος στο αυτοκίνητο, οι οποίες μπορεί να μην είναι προφανείς. Μερικά μοντέλα διαφέρουν, από αυτό, που θα περιμέναμε. Σιγουρευόμαστε ότι η ζώνη του καθίσματος είναι άνετη επάνω στο παιδί, σωστά συνδεδεμένη με το όχημα και ότι οι ζώνες του αυτοκινήτου δένουν κανονικά. Όταν αγοράζουμε κάθισμα αυτοκινήτου, σιγουρευόμαστε ότι έχουμε τη δυνατότητα επιστροφής, στην περίπτωση που δεν έχει τις κατάλληλες διαστάσεις, ή ανακαλύψουμε ότι δε μας αρέσει. Ζητούμε από έναν πιστοποιημένο τεχνίτη να το ελέγξει, δωρεάν, σε ένα σταθμό γενικού ελέγχου ή σε ένα αρμόδιο σταθμό. Αποφεύγουμε τα χρησιμοποιημένα καθίσματα αυτοκινήτου, ειδικά εκείνα που είναι άνω των 6 χρόνων, εκείνα με άγνωστη ιστορία, που μπορεί να υπήρχαν σε αυτοκίνητα, που είχαν συγκρουστεί, εκείνα που έχουν σημάδια ραγίσματος ή φθορές και εκείνα, από τα οποία λείπουν οι ταμπέλες, ο αριθμός του μοντέλου, η ημερομηνία κατασκευής, οι οδηγίες εγκατάστασης καθώς και κομμάτια. Οδηγούμε, με μεγάλη και αμείωτη προσοχή. Φορούμε, πάντα, ζώνη ασφαλείας. Αυτά τα δύο απλά βήματα είναι οι ευκολότεροι τρόποι, για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους συνεπιβάτες μας, από ατυχήματα ή ακόμα και το θάνατο.
Καταναλωτικά Βήματα Απριλίου - Μαΐου 2004 kepka.org
|