Κυριακή
29-05-2022
14:06
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Ψυχολογία
Η διατροφή μας
Δίαιτα και βάρος
Υγεία πάνω απ' όλα
Άσκηση και γυμναστική

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Υγεία - Διατροφή » Υγεία πάνω απ' όλα

Το σώμα «μιλάει» για τις πιθανές παθήσεις
Tο ανθρώπινο σώμα είναι το πιο ευαίσθητο ραντάρ, που συλλαμβάνει και προειδοποιεί για την πιθανότητα κάποιων παθήσεων που μας απειλούν. «Μιλώντας» μας κυρίως μέσα από τη στατιστική, μας «λέει» συχνά αν έχουμε την τάση να παρουσιάσουμε ίσως μια καρδιοπάθεια ή και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Ασφαλώς, οι ενδείξεις αυτές δεν αποτελούν μια επιστημονική διάγνωση, απλά μας προτρέπουν να απευθυνθούμε στους ειδικούς, προκειμένου να προλάβουμε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις, αφού όλοι συμφωνούν ότι το ανθρώπινο σώμα διαθέτει αφενός μια μοναδικότητα και μια γλώσσα επικοινωνίας και αφετέρου έναν «κώδικα», ικανό να μας αποκαλύψει και να μας προειδοποιήσει για ό,τι αφορά την υγεία μας. Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από το σωματότυπο διαφέρουν ριζικά σε σχέση με το φύλο.

Ύψος, πάχος και μακροβιότητα

Όπως προκύπτει από την επιδημιολογική έρευνα, όσες γυναίκες είναι μικρόσωμες κινδυνεύουν περισσότερο από παθήσεις της καρδιάς. Αντίθετα, οι μεγαλόσωμες είναι πιο επιρρεπείς στη νόσο του καρκίνου. Και στις δυο αυτές περιπτώσεις υπάρχει μια λογική εξήγηση, που επαληθεύεται από τη στατιστική, που λέει ότι όσο πιο μικρόσωμη είναι μια γυναίκα τόσο πιο μικρά και στενά αγγεία διαθέτει, άρα πιο ευάλωτα στον κίνδυνο της στηθάγχης και της καρδιοπάθειας.
Από την άλλη πλευρά, όσο πιο μεγαλόσωμο είναι το άτομο τόσο περισσότερο λίπος και ορμόνες παράγει ο οργανισμός, με αποτέλεσμα το σώμα να είναι διπλά εκτεθειμένο στην ευεργετική αλλά και στη βλαπτική επίδραση των οιστρογόνων, που ευνοούν την ανάπτυξη του καρκίνου.
Για τους άνδρες είναι πλέον βέβαιο ότι υπάρχει στενή σχέση καρδιοπάθειας και περιττών κιλών, που συνήθως σωρεύονται στην κοιλιά και στο στομάχι. Οι παχύσαρκοι άνδρες αναπτύσσουν ένα είδος αντίστασης στην ινσουλίνη και με τον τρόπο αυτό διαταράσσουν σοβαρά την ισορροπία του μεταβολισμού τους, καθώς και την ομαλή λειτουργία των ορμονών τους.
Σε ό,τι αφορά τη μακροβιότητα, οι γυναίκες υπερτερούν στον τομέα αυτό, αλλά, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι οι κοντοί άνδρες είναι μακροβιότεροι από τους ψηλούς.

Πάχος, ύψος και οστεοπόρωση

Όπως έχει αποδειχθεί, στις γυναίκες τα επιπλέον κιλά δεν βλάπτουν πάντα την υγεία. Αντίθετα, σε μερικές περιπτώσεις φαίνεται πως την ωφελούν, όπως στην ασθένεια της οστεοπόρωσης, που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, οπότε τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα. Οι παχουλές έχουν το μικρότερο ποσοστό στην ασθένεια αυτή.
Οι μικρόσωμοι άνδρες παθαίνουν πιο δύσκολα ένα κάταγμα από έναν ψηλό και ο λόγος είναι μάλλον «μηχανικός» κατά τους ορθοπεδικούς. Από την άλλη πλευρά, οι μικρόσωμοι και πολύ αδύνατοι άνδρες κινδυνεύουν από κατάγματα σε μεγάλη ηλικία, οι δε παχουλοί, διαθέτοντας αφενός ως προστασία το «μαξιλαράκι» του λίπους και από την άλλη τα οιστρογόνα, κινδυνεύουν λιγότερο από την οστεοπόρωση.

Ο ρόλος του στήθους στην καρκινογένεση

Στις γυναίκες το μεγάλο στήθος είναι φυσικό να παρουσιάζει συχνότερα μοιραίες κακοήθειες. Ο πιθανότερος λόγος είναι ότι φορούν πολλές ώρες σουτιέν που σφίγγει το μαστό και ερεθίζει θηλή και δέρμα. Μια άλλη αιτία είναι η δυσκολία που παρουσιάζει στην ψηλάφηση το μεγάλο στήθος, με αποτέλεσμα ο εντοπισμός έστω και μικρών εστιών κακοήθειας να γίνεται πιο δύσκολος.
Στους άνδρες το ύψος φαίνεται να παίζει στατιστικά ρόλο στην καρκινογένεση. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στις ψηλές γυναίκες, που είναι πιο επιρρεπείς στη νόσο από τις κοντές, έτσι και οι μεγαλόσωμοι άνδρες φαίνεται πως αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο απέναντι στη νόσο από αυτόν που διατρέχουν οι μικρόσωμοι.
Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως όσοι έχουν ύψος περίπου στο 1,90μ. κινδυνεύουν τουλάχιστον κατά 30% περισσότερο να εκδηλώσουν τη νόσο απ’ αυτούς των οποίων το ύψος φτάνει γύρω στο 1,67μ.

Το πρόωρο άσπρισμα των μαλλιών

Στις γυναίκες που οι λευκές τρίχες τις «επισκέφθηκαν» σε αρκετά μικρή ηλικία, το «μήνυμα» είναι «προσοχή στην οστεοπόρωση». Τη στιγμή που οι αντίστοιχες έρευνες στους άνδρες δείχνουν πιθανή σύνδεση με καρδιοπάθεια, στη γυναίκα διαφαίνεται μόνο μια συσχέτιση που αφορά πιθανώς στη μειωμένη αντοχή των οστών της, γύρω στα 60 χρόνια της. Οι άνδρες, των οποίων τα μαλλιά γκριζάρισαν και στη συνέχεια άσπρισαν από τα 28 έως 30 χρόνια τους, παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες για καρδιοπάθεια σε σχετικά μικρή ηλικία.

Βλέπουμε λοιπόν ότι το ανθρώπινο σώμα «μιλά» και μας προειδοποιεί μέσα από τη στατιστική για την επικινδυνότητα κάποιων παθήσεων. Μπορεί να μας «εξηγεί» με τον τρόπο του το δρόμο που θα ακολουθήσει η υγεία μας στο μέλλον. «Διαβάστε» λοιπόν και «ακούστε» τι σας λέει το σώμα σας, λαμβάνοντας υπόψη τα SOS που σας αποστέλλει.

apogevmatini.gr

Κατηγορία: Υγεία πάνω απ' όλα | Έγραψε: woman-life (28-08-2010) | Το διάβασαν: 2725

Άλλα άρθρα με θέμα υγεία, ιδανικό βάρος:

Καινούρια Άρθρα :

· Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Όνομα :
  Κωδικός :

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2022 - Site managed by uCoz
  website stats