Σάββατο
22-06-2024
10:32
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Ψυχολογία
Η διατροφή μας
Δίαιτα και βάρος
Υγεία πάνω απ' όλα
Άσκηση και γυμναστική

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Υγεία - Διατροφή » Υγεία πάνω απ' όλα

Βάλτε χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια σας! (Μέρος 13o)
Πόσων χρονών είναι τα κύτταρά σας; Σταματήστε την πρόωρη γήρανση!

Η ζωή μας είναι μια στιγμή που διαρκώς ανανεώνεται και που σαν τον χτύπο του ρολογιού σημαίνει ότι γερνάμε χωρίς επιστροφή. Σωστά; Και ναι και όχι! Ναι, διότι καθώς περνούν τα χρόνια μεγαλώνει η χρονολογική μας ηλικία και μαζί με αυτήν και η βιολογική ηλικία των κυττάρων μας. Όχι, διότι μπορεί μεν ο αφέντης να προχωράει σύμφωνα με το ρυθμό του ρολογιού, ωστόσο ο σκύλος του (η πραγματική μας βιολογική ηλικία) άλλοτε προηγείται του αφέντη και άλλοτε μένει πολύ πίσω του. Για τους περισσότερους από εμάς συμβαίνει το πρώτο, βρισκόμαστε δηλαδή σε μια κατάσταση πρόωρης παθολογικής επιταχυνόμενης γήρανσης, κάτι διόλου φυσικό ούτε αναπότρεπτο.

Κάντε την επανάστασή σας! Δεν χρειάζεται να ανέχεστε πια σαν κάτι το φυσιολογικό όλη αυτή την ασχήμια, την ανικανότητα και την αρρώστια που λανθασμένα θεωρούνται ότι ταυτίζονται με τα πολλά γενέθλια, ενώ στην πραγματικότητα απλώς τότε εκδηλώνονται και φωνάζουν, ενώ πριν συνέβαιναν μέσα μας σιωπηλά. Με άλλα λόγια, η γήρανση είναι μονόδρομος, αλλά κάποιοι θα σταματήσουν σε πολύ περισσότερα κόκκινα φανάρια από άλλους. Σε κάποιους ο σκύλος θα αργήσει πολύ να τερματίσει!

Αποχαιρετήστε το θίασο του χάους!

Γήρανση είναι η σταδιακή χειροτέρευση της υγείας με την πάροδο του χρόνου. Η τέλεια αρμονία γίνεται κακοφωνία λόγω σφαλμάτων μας. Ποιοι είναι οι βασικοί συντελεστές σε αυτή την τραγωδία;

Πρώτος, οι ορμόνες. Εκεί που επικοινωνούσαν και τα έβρισκαν μεταξύ τους, τώρα βρίσκονται σε διαμάχη και δε θέλουν να ξέρουν η μία την άλλη. Εκεί που κτίζονταν πιο πολλά απ' όσα γκρεμίζονταν, τώρα οι κατεδαφιστές δουλεύουν υπερωριακά, ενώ οι κτίστες απεργούν. Με άλλα λόγια, σε μεγάλο βαθμό η γήρανση είναι ανεπιθύμητες ορμονικές αλλαγές: οι καταβολικές ορμόνες παίρνουν το πάνω χέρι επί των αναβολικών. Κάτω από σχεδόν όλα τα ζητήματα και παράπονα που έχουμε για την υγεία μας -σωματικά, ψυχικά και διανοητικά- κρύβονται ως αιτία ορμονικές εκτροπές που, αν δεν διορθωθούν, ό,τι άλλο κι αν κάνουμε δεν θα είναι πραγματική αιτιολογική θεραπεία.

Δεύτερος, το αμυντικό σύστημα -ένα πολύπλοκο σύμπαν από μόνο του- που σταδιακά φθείρεται και αυτό μεταφράζεται σε χρόνιο σιωπηλό καβούρντισμα και “καραμελοποίηση”, όπου τα πάντα, τα αγγεία, τα κύτταρα, τα όργανα, ο εγκέφαλος, τα σπλάχνα, αλλά και το δέρμα μας σιγοκαίγονται και γίνονται καραμελέ. Και, όταν η περίπολος κοιμάται, βρίσκουν ευκαιρία όλοι οι κακοποιοί (μικρόβια, αλλεργίες, φλεγμονές, καρκίνος) να αλωνίζουν και να τα κάνουν όλα άνω κάτω.

Τρίτος, η μουσική που συνοδεύει την εξέλιξη του έργου είναι όλο αυτό το ορμονικό χάος που επακολουθεί μετά από τα λάθος γεύματα και οδηγεί στη φθορά της υγείας μας και στο σωματικό λίπος. Η γήρανση, τα επίπεδα υγείας και το σωματικό λίπος (ιδίως αυτό στη μέση, το σπλαχνικό) είναι έντονα συνδεδεμένα, και οι ορμόνες ο συνδετικός κρίκος τους. Υπάρχουν δύο καταστάσεις: Ή θα καίτε λίπος και θα είστε υγιής ή θα καίτε ζάχαρη (γλυκόζη) και θα γίνεστε παχύσαρκος και άρρωστος.

Γι’ αυτό και βάση της πυραμίδας της αντιγήρανσης είναι η ορμονικά έξυπνη διατροφή - άσκηση καθώς και το αντιστρές ως τρόπος ζωής και ορμονικής εξισορρόπησης, δηλαδή όλο αυτό που οι αρχαίοι ημών αποκαλούσαν “δίαιτα”. Δεν γίνεται να σχεδιάζουμε κορυφές χωρίς βάσεις, δηλαδή με το ένα χέρι να χτίζουμε την υγεία μας με φυσικά θρεπτικά θεραπευτικά και με το άλλο να την γκρεμίζουμε με ορμονικά ανόητη ζωή. Η ιατρική αντιγήρανσης διώχνει όλο το θίασο του χάους και την ορχήστρα: Σταματάει και αναστρέφει τους μηχανισμούς γήρανσης, μας οδηγεί στην ιδανική υγεία και μας ξεφορτώνει από το άχρηστο λίπος, μόνιμα και χωρίς να στερηθούμε ή να ...σερνόμαστε.

Διεκδικήστε έξυπνες εξετάσεις!

Αν νομίζετε ότι οι εξετάσεις που σας γράφουν για τα τσεκάπ είναι οι κατάλληλες και άρα μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, απατάσθε! Κατ΄ αρχάς υπάρχουν νέες γνώσεις για το τι συνιστά πραγματικό κίνδυνο για καρδιακή/εγκεφαλική προσβολή ή καρκίνο, για να αρχίσουμε από τα σπουδαιότερα (τα ίδια όμως ισχύουν για πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες). Θα σας εξέπληττε αν σας έλεγα ότι σύμφωνα με τις νέες γνώσεις ο κύριος κίνδυνος δεν είναι η χοληστερίνη;

Υπάρχουν πλείστοι άλλοι παράγοντες κινδύνου πολύ σπουδαιότεροι για το αν θα πιάσει κανείς το στήθος του ή θα γείρει το κεφάλι και θα πέσει νεκρός από μόνο αυτή την περίεργη εμμονή με τη χοληστερίνη στο αίμα (που είναι ένας μόνο -δευτερεύων- δείκτης ανάμεσα σε πολλούς άλλους ), για να μην πούμε και για την εντελώς λανθασμένη ψύχωση για μείωση της διατροφικής χοληστερίνης!

Τολμώ μάλιστα να σας πω ότι η υπερβολική μείωση της χοληστερίνης στον οργανισμό σας επιφυλάσσει σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή σας συνολικά. Το ξέρω ότι σας ξαφνιάζω, ότι είστε ίσως έτοιμοι να χαμογελάσετε, όμως σας διαβεβαιώνω: Περισσότεροι από τους μισούς που πεθαίνουν από καρδιά ή εγκεφαλικό δεν έχουν κανένα από τους συμβατικούς παράγοντες κινδύνου που σας ζαλίζουν καθημερινά, και πολύ λιγότερο δεν πάσχουν από υψηλή χοληστερόλη!

Επειδή το θέμα είναι μεγάλο, θα αναλυθεί σε ξεχωριστά άρθρα. Αυτό που απλώς θέλω να υπογραμμίσω προς το παρόν είναι ότι σωστές εξετάσεις που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητες δεν γίνονται καθόλου ή και αν κάποιες γίνουν συχνά ερμηνεύονται στρεβλά ή θεωρούνται ότι βρίσκονται μέσα στα “φυσιολογικά” όρια, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκονται πολύ πάνω ή κάτω από τα ιδανικά όρια που προάγουν την υγεία μας και άρα θα έπρεπε ήδη να σας χτυπάνε τα προειδοποιητικά καμπανάκια! Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που ελέγξατε διεξοδικά όλες τις βασικές ορμόνες σας;

Κάνοντας μια καλή αρχή

Για να γίνω πρακτικός, αρχίζω με μερικά από τα βασικά που αξίζει να διεκδικήσετε κατά την πρώτη σας επίσκεψη γενικού ελέγχου της υγείας σας. Να πω το αυτονόητο; Προσδοκάτε έναν ιατρό που θα ενδιαφερθεί για εσάς ως άνθρωπο και για το συνολικό τρόπο ζωής σας, θα σας ακούσει προσεκτικά και θα σας δώσει την ευκαιρία μέσω αναλυτικών ερωτήσεων και εξέτασης του πλήρους ιατρικού σας φακέλου να αναφέρετε πράγματα που αλλιώς θα διέφευγαν από την προσοχή τη δική σας ή του ιατρού. Πρώτη προτεραιότητα για τη διάγνωση έχει η καλή κλινική εξέταση του ασθενούς, που με την εικόνα, το ιστορικό, τις απαντήσεις, τα παράπονα και τα συμπτώματά του δείχνει πολλές φορές πράγματα που από μόνες τους οι άλλες εξετάσεις δεν θα κατάφερναν και συχνά δεν καταφέρνουν.

Κατόπιν θα πρέπει να γίνει μια καλή κλινική εξέταση την οποία αξίζει να ακολουθήσει μια προηγμένη ανάλυση της σωματικής σύστασής σας (που εκτελείται σε ένα λεπτό!). Δηλαδή να μετρηθούν το σωματικό λίπος συγκριτικά με τα οστά-μύες-σπλάχνα για να ανιχνευθεί τυχόν κρυφή παχυσαρκία ή καχεξία, η αληθινή θρέψη των κυττάρων σας, ακόμα κι αν εσείς νομίζετε ότι τρέφεστε καλά, τα επίπεδα ορμονών του στρες και του φύλου, η θρέψη του κορμού σας (οστά και μύες) για τυχόν οστεοπόρωση και η θρέψη των άνω και ιδίως των κάτω άκρων που θίγονται πρώτα όταν γερνάμε.

skai.gr


Διαβάστε επίσης:
 • Βάλτε χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια σας! (Μέρος 1o)
 • Βάλτε χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια σας! (Μέρος 2o)
 • Βάλτε χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια σας! (Μέρος 3o)
 • Βάλτε χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια σας! (Μέρος 4o)
 • Βάλτε χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια σας! (Μέρος 5o)
 • Βάλτε χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια σας! (Μέρος 6o)
 • Βάλτε χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια σας! (Μέρος 7o)
 • Βάλτε χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια σας! (Μέρος 8o)
 • Βάλτε χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια σας! (Μέρος 9o)
 • Βάλτε χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια σας! (Μέρος 10o)
 • Βάλτε χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια σας! (Μέρος 11o)
 • Βάλτε χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια σας! (Μέρος 12o) • Κατηγορία: Υγεία πάνω απ' όλα | Έγραψε: woman-life (10-12-2010) | Το διάβασαν: 1788

  Άλλα άρθρα με θέμα υγεία:

  Καινούρια Άρθρα :

  · Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

  · 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

  · Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

  · Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

  · Δουλεύω στο σπίτι

  · Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

  · Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

  · 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

  · Η ζωή με σκύλο

  · 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

  · Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

  · 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

  · Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

  · 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

  Συνολικά σχόλια: 0

  Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

  [ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]  Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
  website stats