Μελομακάρονα απλά Για τη ζύμη
2 φλ. ελαιόλαδο
3/4 φλ. ζάχαρη
3/4 φλ. χυμό πορτοκαλιού
1/4 φλ. κονιάκ
7-8 φλ. κοσκινισμένο αλεύρι
2 κουτ. του γλυκού μπείκιν πάουντερ
1 κουτ. του γλυκού σόδα
Για το σιρόπι
1 φλ. Νερό
1 φλ. Ζάχαρη
1 φλ. Μέλι
1 ξυλαράκι Κανέλα
Προετοιμασία:
Χτυπήστε μαζί το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ. Κοσκινίστε το αλεύρι και ρίξτε το στο μείγμα τε το λάδι μαζί με μπείκιν πάουντερ και σόδα, και ανακατέψτε καλά.
Από τη ζύμη που θα προκύψει ξεχωρίστε μικρές ποσότητες και δώστε τους μακρόστενο σχήμα.
Τοποθετήστε τα κομμάτια αυτά σε χαρτί ψησίματος και ψήστε στο φούρνο, σε μέτρια θερμοκρασία για 30 λεπτά περίπου.
Για το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το νερό και το μέλι και τα βράζουμε μέχρι να δέσουν ελαφρά, ξαφρίζοντας μέχρι να γίνει διαυγές το σιρόπι. Εάν θέλετε, βάζετε μέσα στο σιρόπι, την ώρα του βρασμού, ολόκληρο το ξύλο της κανέλας ή και 3-4 γαρύφαλλα. Τα βγάζουμε πριν αρχίσουμε το μέλωμα.
Περιχύνουμε με το σιρόπι τα μελομακάρονα. Τα αφήνουμε να απορροφήσουν το σιρόπι για 15 λεπτά περίπου.
Ύστερα τα βγάζουμε από το σιρόπι και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
* * * * *
Μελομακάρονα µε καρύδια
Συστατικά για τη ζύμη (για 110 τεμάχια):
0,5 λίτρο ελαιόλαδο
200 γρ. φρουκτόζη
1κ. και 100 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
200 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
ξύσμα ενός πορτοκαλιού και λεμονιού
125 γρ. χυμό πορτοκάλι
125 γρ. κονιάκ
1 κουταλάκι σόδα
2 κουτ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
500 γρ. φρουκτόζη
500 γρ. μέλι
240 γρ. νερό
Προετοιμασία:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τη φρουκτόζη. Λιώνουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και μαζί με το κονιάκ τα ρίχνουμε στο μίγμα.
Ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ με το σιμιγδάλι και το αλεύρι, και το προσθέτουμε στο υγρό μίγμα.
Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.
Ζυμώνουμε το μίγμα ελαφρώς μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Κόβουμε από τη ζύμη μικρά κομματάκια (γιατί φουσκώνουν) και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα αλειμμένη με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Για να προετοιμάσουμε το σιρόπι βράζουμε το μέλι, το νερό και τη φρουκτόζη μέχρι να δέσει, δηλαδή περίπου 10 λεπτά. Πριν κρυώσουν τα μελομακάρονα βάζουμε μερικά στο ζεστό σιρόπι για ένα λεπτό, μετά τα στρώνουμε σε μεγάλο δίσκο και τα πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα ανακατεμένη με κανέλα. Συνεχίζουμε σε στρώσεις μέχρι να τελειώσουν.
* * * * *
Μελομακάρονα γεμιστά με χουρμάδες
Συστατικά:
Για τη ζύμη
750 γρ. ηλιέλαιο
300 γρ χυμό πορτοκάλι
150 γρ χουρμάδες
120 γρ. κονιάκ
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
15 γρ. κανέλα σκόνη
8 γρ.γαρύφαλλα σκόνη
50 γρ. μέλι
5 γρ. σόδα
1,5 κιλό αλεύρι
Για το σιρόπι
800 γρ. ζάχαρη
900 γρ μέλι
700 γρ νερό
Προετοιμασία:
Ανακατεύουμε την ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και τη σόδα. Προσθέτουμε το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο και το μέλι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά.
Κόβουμε τους χουρμάδες σε μακρόστενες λωρίδες. Πλάθουμε τη ζύμη και αφού δώσουμε το σχήμα οιυ θέλουμε, βάζουμε στη μέση μια λωρίδα από τον χουρμά και τα ξαναπλάθουμε.
Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ένα λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα σιροπιάζουμε με το σιρόπι που έχουμε φτιάξει. Αν τα μελομακάρονα είναι ζεστά το σιρόπι πρέπει να είναι χλιαρό.
Γαρνίρουμε με τριμμένη καρυδόψιχα και χουρμάδες.