Κουραμπιέδες με αμύγδαλα Συστατικά : 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 150 γρ. φρέσκο βούτυρο 2 γρ. βανίλια 60 γρ. ζάχαρη άχνη 100 γρ. αμύγδαλα 40 γρ. ζάχαρη άχνη με 2 γρ. βανίλια για πασπάλισμα Προετοιμασία: Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να "αφρατέψουν". Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλεύρι και τα αμύγδαλα ανακατεύοντας απαλά. Ζυμώνουμε πολύ καλα, ώστε η ζύμη να πλάθεται εύκολα. Φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια μακρόστενα και τα πατάμε ελαφρά. Τα τοποθετούμε σε βουτυρομένο ταψί και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς καλσίου για 25 λεπτά. Στη συνέχεια αποσύρουμε το ταψί από το φούρνο, βγάζουμε τους κουραμπιέδες και τους μάζουμε σε μια πιατέλα. Τους σερβίρουμε, αφού τους πασπαλίσουμε με το μείγμα της άχνης ζάχαρης και της βανίλιας. * * * * * Κουραμπιέδες μοναχών Συστατικά: 1/2 κιλό βούτυρο φρέσκο ή Ολλανδίας, 2 κρόκοι αυγών, αλεύρι μαλακό όσο πάρει, βανίλια άρωμα, 1 φλ. του καφέ κονιάκ, 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη, 1/2 κουτ. γλ. σόδα διαλυμένη σε κονιάκ, 1/2 κουτ. μπέκιν πάουντερ, αμύγδαλα χοντροκομμένα ζάχαρη άχνη. Προετοιμασία: Χτυπάμε το βούτυρο πολύ μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Ρίχνουμε τους κρόκους και την ζάχαρη και ξαναχτυπάμε. Προσθέτουμε σιγά - σιγά και τα υπόλοιπα υλικά. Η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακή. Τότε πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο. Τους αφήνουμε να ψηθούν καλά και τέλος όσο είναι ακόμα ζεστοί τους καλύπτουμε με ζάχαρη άχνη. * * * * * Κουραμπιέδες με ροδόνερο Συστατικά: 2 φλ. αλεύρι 1 φλ. καβουρδισμένα αμύγδαλα 1 φλ. ζάχαρη 2 κρόκος(οι) αυγού 1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ Άχνη ζάχαρη 1 φλ. βούτυρο γάλακτος Ροδόνερο Προετοιμασία: Χτυπάμε το βούτυρο πάρα πολύ καλά μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα, τους κρόκους και το μπέικιν πάουντε, ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις αφομοιωθούν όλα τα υλικά ρίχνουμε σιγά - σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά ώσπου η ζύμη να γίνει αφράτη και εύπλαστη. Πλάθουμε κουραμπιέδες σε όποιο σχήμα μας αρέσει (στρόγγυλους, μισοφέγγαρα, αστέρια). Τους βάζουμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα ή μεγάλο ταψί και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου (μέχρι να ροδίσουν). Βάζουμε τους κουραμπιέδες σε μια πιατέλα και περιμένουμε λίγο να κρυώσουν. Τέλος τα ραντίζουμε με ροδόνερο και πασπαλίζουμε με άφθονη ζάχαρη άχνη.
|