Η κατανάλωση αλκοόλ από γυναίκες συχνότερα από μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ή η κατανάλωση περισσότερων από 1-2 μονάδες αλκοόλ κάθε φορά, μπορεί να επηρεάσει την έμμηνο ρύση τους και τα επίπεδα γονιμότητάς τους.
Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της προσπάθειας σύλληψης μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος και να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής.
Μια γυναίκα δε γνωρίζει τις πρώτες εβδομάδες αν είναι έγκυος. Μην καταναλώνοντας αλκοόλ ενώ προσπαθεί να συλλάβει, το έμβρυο δεν εκτίθεται στο αλκοόλ και τις πιθανές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει κατά την πρώιμη και κριτικής σημασίας περίοδο ανάπτυξης του εμβρύου.
Κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Αν καταναλώνετε αλκοόλ κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης το αλκοόλ διαπερνά τον πλακούντα και μπαίνει στο αίμα του εμβρύου. Καθώς το έμβρυο συνεχίζει να αναπτύσσεται χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διασπάσει το συκώτι του το αλκοόλ, εκθέτοντας πιθανώς τα όργανα και τους ιστούς του στο αλκοόλ.
Καθώς δεν έχει οριστεί ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ για τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η καλύτερη συμβουλή για τις εγκύους ή για όσες γυναίκες σχεδιάζουν να συλλάβουν είναι να μην καταναλώνουν αλκοόλ.
Τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να βλάψει τα αναπτυσσόμενα όργανα και το νευρικό σύστημα. Η συνεχής υπερβολική κατανάλωση για τους επόμενους έξι μήνες μπορεί να έχει επιπλέον επιδράσεις όπως καθυστέρηση της ανάπτυξης που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς καθώς και σωματικά προβλήματα μόλις γεννηθεί το παιδί.
Μια καλή διατροφή, καλές ποσότητες υγρών, αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης παρέχουν ένα υγιές περιβάλλον στο αγέννητο παιδί.
Θηλασμός
Το αλκοόλ αποβάλλεται από το γάλα της μητέρας με συχνότητα μιας μονάδας αλκοόλ κάθε δύο ώρες.
Είναι λοιπόν καλύτερα να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ όταν θηλάζετε ή να προγραμματίζετε να βγάζετε γάλα αν πρόκειται να πιείτε αργότερα. Το αλκοόλ από το αίμα της μητέρας περνά στο γάλα και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, διαταραχές στον ύπνο, όπως να καταστήσει το γάλα λιγότερο θρεπτικό. Μπορεί επίσης να μειώσει την ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος.
Foetal Alcohol Spectrum Disorder (FASD)
Ο όρος Foetal Alcohol Spectrum Disorder (FASD) καλύπτει μια σειρά σωματικών και συμπεριφοριστικών προβλημάτων που μπορεί να είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τα σύνδρομα, οι ανωμαλίες ή οι διαταραχές μερικές φορές συνοδεύονται από άλλες συμπεριφοριστικές διαταραχές όπως το Υπερκινητικό Σύνδρομο με Διάσπαση Προσοχής (Attention Deficit Hyperactivity Disorder - ADHD). Η FASD δεν είναι γενετική, κληρονομική ούτε ιάσιμη. Δεν πάσχουν όλα τα παιδιά των οποίων οι μητέρες καπνίζουν ή καταναλώνουν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από FASD, αλλά σύμφωνα με έρευνες η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης βλαβών στο έμβρυο.
Κάποια από τα σωματικά και συμπεριφοριστικά προβλήματα είναι τα παρακάτω: • Καθυστέρηση της προγεννητικής ανάπτυξης και λιποβαρές νεογνό • Δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος • Δυσμορφία των χαρακτηριστικών του προσώπου (FAS) • Καρδιακές και νεφρικές ανωμαλίες • Εξασθένιση ακοής και όρασης • Περιορισμός κίνησης των αρθρώσεων • Κήλη • Χειλεοδιαίρεση • Εγκεφαλική βλάβη