Οι διατροφικές ανάγκες της γυναίκας, όχι μόνο κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και από τη στιγμή που θα αποφασίσει να μείνει έγκυος αυξάνονται σημαντικά και ειδικά για ορισμένα διατροφικά στοιχεία. Φολικό οξύ. Απαιτείται για την ανάπτυξη του συνδέσμων του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου τις πρώτες 6 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Γι' αυτό το λόγο συνιστώνται τουλάχιστον 400mg (όπως προτείνει και το Υπουργείο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας) από την στιγμή που η γυναίκα θα αποφασίσει να συλλάβει, διότι όταν αντιληφθεί ότι είναι έγκυος μετά από 10 - 15 ημέρες καθυστέρησης της περιόδου ένα μεγάλο μέρος του εγκεφαλικού νευρικού συστήματος έχει ήδη σχηματιστεί και είναι πλέον αργά.
Ένας μεγάλος αριθμός στοιχείων απαιτούνται επίσης κατά την εγκυμοσύνη, (εκτός από το φολικό οξύ), που είναι τα ακόλουθα: Βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β12, βιοτίνη, C και Ε, τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία: ψευδάργυρος, σίδηρος, κάλιο, σελήνιο, χρώμιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και τα ζωτικά λιπαρά Ω3. Η Διατροφολογία συνιστά να χορηγούνται όλα αυτά ως διατροφικά συμπληρώματα, ακόμα και αν η έγκυος γυναίκα πιστεύει ότι τρέφεται σωστά.
Ο κύριος λόγος είναι ότι η ποιότητα της σύγχρονης τροφής (που συνήθως περιέχει πολύ λίγα από τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται η μέλλουσα μητέρα, ενώ αντίθετα είναι υπερφορτωμένη με πολλά χημικά), μαζί με την περιβαλλοντική ρύπανση αυξάνουν την τοξικότητα του οργανισμού και απαιτούν επιπλέον στοιχεία για την αποτοξίνωση και την προστασία εμβρύου και μητέρας. Όταν αυτές οι ανάγκες προστεθούν σε αυτές που χρειάζεται ούτως ή άλλως η έγκυος γυναίκα, το συμπέρασμα (που έχει εξακριβωθεί κλινικά και στατιστικά στον δυτικό κόσμο ειδικά) είναι ότι πολλές μητέρες έχουν σημαντικές διατροφικές ελλείψεις. Το αποτέλεσμα είναι αύξηση περιπλοκών στη γέννα, αποβολές και περιπτώσεις όπου τα βρέφη γεννιούνται με προβλήματα.
Η βιταμίνη Α που επίσης απαιτείται δεν θα πρέπει να χορηγείται ως ρετινόλη σε δοσολογίες πάνω από 10,000 i.u (διεθνείς μονάδες).
Η Β6 είναι απαραίτητη σε πολλά ενζυμικά συστήματα, στο μεταβολισμό αμινοξέων και λιπαρών και συνήθως είναι ελλιπής στις εγκύους.
Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου και βρίσκεται σε πάνω από 100 ενζυμικά συστήματα στον οργανισμό. Είναι συνήθως το πιο συχνά ελλιπές ιχνοστοιχείο στον άνθρωπο.
Η βιτ.C έχει πολλαπλούς ρόλους στον οργανισμό και είναι απαραίτητη στο κολλαγόνο και στην αντιμετώπιση των ραγάδων της γέννας. Επίσης είναι αναγκαία για τη χορήγηση οξυγόνου στα κύτταρα και την ομαλή θρέψη του εμβρύου.
Η βιτ.Ε χορηγεί οξυγόνο στα κύτταρα και τα προστατεύει από οξειδωτικούς παράγοντες που μπορεί να βλάψουν το γενετικό υλικό των γονιδίων του εμβρύου.
Η βιοτίνη βοηθάει στον μεταβολισμό των λιπών είναι χρήσιμη για το αίμα και την αξιοποίηση της Β12 και του φολικού οξέως.
Προβλήματα που συνήθως εμφανίζονται:
Κράμπες των ποδιών. Οφείλονται συνήθως σε ανισορροπία ασβεστίου και μαγνησίου.
Τάσεις προς εμετό και ναυτία. Οφείλεται πιθανόν στην αύξηση των ορμονικών εκκρίσεων και στην πτώση των επιπέδων σακχάρου του αίματος ή ίσως και στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Συνήθως η λήψη μικρών γευμάτων μαζί με την χορήγηση χρωμίου και άλλων συμπληρωμάτων βοηθάει στην αντιμετώπιση του.
Ελαφριά αναιμία. Μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου, Β12, μαγγανίου, φολικού οξέως ή/και Β6.
Δυσκοιλιότητα. Πρέπει να αποφεύγονται τροφές όπως τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το κρέας που δημιουργούν βλέννες και να αυξάνονται οι φυτικές ίνες, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι φακές και τα φασόλια που δημιουργούν καλύτερες προϋποθέσεις για το πέρασμα των αποβλήτων της τροφής από το γαστρεντερικό.
Διαβητικά συμπτώματα εγκυμοσύνης. Συνήθως οφείλονται σε έλλειψη μαγνησίου και Β6, όπου το αμινοξύ τρυπτοφάνη αντί να μετατραπεί σε σεροτονίνη μετατρέπεται σε ξανθουρενικό οξύ το οποίο «δένεται» χημικά με την ινσουλίνη.
Τι πρέπει να αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη
Πιο σημαντικό ίσως από το τι ορθά μόρια χρειάζεται η μέλλουσα μητέρα είναι το τι δεν χρειάζεται και πρέπει να αποφεύγει. Εκτεταμένες έρευνες που έκανε η ομάδα των καθηγητών N.I Ward του πανεπιστημίου Surrey και D.Bryce-Smith του πανεπιστημίου Reading της Αγγλίας και δημοσιεύτηκαν στο επίσημο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutritional Medicine το 1990 έδειξαν στατιστικά σημαντικές αρνητικές επιδράσεις της περιβαλλοντικής ρύπανσης στην ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτές ήταν ακόμα πιο εμφανείς όταν συνοδεύονταν από ελλείψεις συγκεκριμένων διατροφικών στοιχείων.
Η μεθοδολογία τους βασιζόταν στην ανάλυση του πλακούντα των νεογέννητων από 79 μητέρες ηλικίας από 17 μέχρι 36 ετών από την περιοχή Merseyside/Blackpool της βόρειο-δυτικής Αγγλίας, μεταξύ Ιανουαρίου 1980 και Μαρτίου 1981. Η ανάλυση αφορούσε τις σχετικές συγκεντρώσεις των τοξικών στοιχείων κάδμιο και μόλυβδο και των ορθών μορίων ψευδάργυρο, ασβέστιο, χρώμιο, σίδηρο, κοβάλτιο και χαλκό.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όπου τα τοξικά μέταλλα ήταν αυξημένα και τα ορθά μόρια μειωμένα, τα νεογέννητα ήταν κατά κανόνα χαμηλότερου βάρους κατά την γέννηση τους. Το χαμηλό βάρος του νεογέννητου έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρδιακών περιπλοκών και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων στην ενηλικίωση, καθώς και σημαντική καθυστέρηση στην γενική ψυχοπνευματική του ανάπτυξη.
Οι τιμές αναφοράς που βρήκαν κατά την ανάλυση για τα ορθά μόρια αλλά και για τα τοξικά στοιχεία ήταν διαφορετικές από αυτές που θεωρούνταν ως ασφαλείς μέχρι τότε. Συγκεκριμένα, οι τιμές των ορθών μορίων ήταν μεγαλύτερες από ότι προτείνονταν ως ικανοποιητικές ημερήσιες δοσολογίες ενώ των τοξικών μετάλλων ήταν μικρότερες από αυτές που θεωρούνταν ασφαλείς. Με άλλα λόγια, οι ποσότητες των ορθών μορίων που βρήκαν και ήταν μεγαλύτερες από τις επίσημες προτεινόμενες ημερήσιες δοσολογίες που θεωρούνται - εσφαλμένα όπως αποδείχθηκε - αρκετές, και οι συγκεντρώσεις των τοξικών μετάλλων που προτείνονταν ως ασφαλείς είχαν ως αποτέλεσμα την σημαντική καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι τα ορθά μόρια ήταν στην πραγματικότητα σε χαμηλότερα επίπεδα απ' ότι χρειαζόταν το έμβρυο, ενώ τα τοξικά μέταλλα σε πολύ υψηλότερα.
Αυτά τα ευρήματα φαίνεται να καταρρίπτουν τις σύγχρονες επίσημες απόψεις που ισχυρίζονται ότι αν τρεφόμαστε με μια «ισορροπημένη διατροφή» παίρνουμε όλα τα ορθά μόρια που χρειαζόμαστε και ότι η περιβαλλοντική ρύπανση δεν έχει τόσο αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία μας απ' ότι πιστεύουμε. Η ομάδα των δύο καθηγητών επανέλαβε τις έρευνες της και με τους πλακούντες βρεφών που γεννήθηκαν με σοβαρές σωματικές και πνευματικές αναπηρίες ή απεβίωσαν κατά τον τοκετό, με παρόμοια αποτελέσματα.
Ως συμπέρασμα των ευρημάτων τους ο καθηγητής D.Bryce Smith μετά από πολυετή εκστρατεία ανάγκασε τις αρχές και τις εταιρείες πετρελαιοειδών να θεσπίσουν σε μεγάλη έκταση αντι-ρυπαντικά περιβαλλοντικά μέτρα. Ένα από αυτά υπήρξε η αμόλυβδη βενζίνη.
Είναι σημαντικό για τη μέλλουσα μητέρα και για τον θεράποντα ιατρό της να γνωρίζουν ότι το έμβρυο έχει την τάση να συσσωρεύει πολύ γρηγορότερα από άλλους οργανισμούς τοξικά μέταλλα και κάθε άλλο τοξικό στοιχείο της περιβαλλοντικής ρύπανσης αλλά και των αντιτροφών. Από τη στιγμή λοιπόν που θα αρχίσει να προσπαθεί να συλλάβει μέχρι και τον τοκετό, η μέλλουσα μητέρα και όλοι αυτοί που ενδιαφέρονται για την υγεία της και την υγεία του εμβρύου, θα πρέπει να την προστατεύουν από κάθε περιβαλλοντική απειλή όσο μικρή και αν αυτή θεωρείται.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί «πρωτόγονοι» πολιτισμοί απομόνωναν τη μέλλουσα μητέρα από το περιβάλλον, ώστε όχι μόνο να μην εκτίθεται σε τοξικά στοιχεία, αλλά ούτε καν σε ψυχολογικές πιέσεις. Οι σύγχρονες απόψεις θεωρούν ότι εκτός των άλλων το έμβρυο γνωρίζει και την ψυχολογική κατάσταση της μητέρας και επηρεάζεται άμεσα από αυτήν. Ό,τι επηρεάζει τη μητέρα, θετικό ή αρνητικό, ό,τι ακούει, βλέπει, οσφραίνεται, γεύεται και σκέπτεται η ίδια, επηρεάζει άμεσα και το έμβρυο και χαράζει την εξέλιξή του σε μεγάλο βαθμό, χωρίς όμως αυτό (το έμβρυο) να έχει την δυνατότητα να αντισταθεί. Αυτό πρέπει να γίνεται από εμάς ως θεματοφύλακες της ψυχοσωματικής του υγείας.
Εκτός λοιπόν από την αποφυγή, κατά το δυνατόν, της περιβαλλοντικής ρύπανσης ή της λήψης των αναλόγων ορθών μορίων για την αντιμετώπισή της (όπως είδαμε ο ψευδάργυρος μαζί με την βιταμίνη C αποτοξινώνει το σώμα από το κάδμιο και τον μόλυβδο) η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να αποφεύγει και τα εξής:
Αλκοόλ. Απογυμνώνει τον οργανισμό από πολλά ζωτικά στοιχεία, ειδικά τον ψευδάργυρο και τις βιταμίνες της ομάδος Β, και τα κάνει ελλιπή με αποτέλεσμα την διατροφική ασιτία του εμβρύου.
Κάπνισμα. Αυξάνει την τοξίνωση του οργανισμού ειδικά σε κάδμιο, και προκαλεί σοβαρές γενετικές βλάβες των γονιδίων που έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου.
Ζάχαρη. Πολλές γυναίκες έχουν συμπτώματα ελαφριάς υπογλυκαιμίας κατά την εγκυμοσύνη και καταφεύγουν στα γλυκά. Αυτό είναι σοβαρό σφάλμα διότι η ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι παροδική, ενώ οι οξειδωτικές επιδράσεις της ζάχαρης στις μεμβράνες των κυττάρων είναι σημαντικές και μονιμότερες. Συνιστάται η σημαντική μείωση της ζάχαρης από κάθε πηγή, όχι μόνο κατά την εγκυμοσύνη αλλά για πάντα.
Καφές/Τσάι και κάθε τονωτικό. Επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, παράγουν τοξικά υποπροϊόντα όπως οι ξανθίνες και εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα με κίνδυνο άμεσης λοίμωξης και με αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις στο έμβρυο.
Γενικά, η διατροφή της μέλλουσας μητέρας θα πρέπει να επικεντρώνεται σε όσο γίνεται καθαρότερες και λιγότερο επεξεργασμένες βιομηχανικά τροφές (που είναι σοκολάτες, μπισκότα, κονσέρβες κλπ ), με έμφαση στα βιολογικής καλλιέργειας φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τους βλαστούς που δεν έχουν εκτεθεί στην ρύπανση της κυκλοφορίας ή αν έχουν να πλένονται καλά χρησιμοποιώντας ξύδι σε διάλυμα νερού. Όπως επίσης και τα συμπληρώματα διατροφής πιστοποιημένα από το ΕΟΦ με πιστοποιήσεις...