Τετάρτη
22-05-2024
13:26
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Διακόσμηση
Φυτά και ζώα
Η καλή Νοικοκυρά
Χρήμα, αγορά, οικονομία
Κατασκευές βήμα-βήμα

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Σπίτι - Διακόσμηση » Χρήμα, αγορά, οικονομία

Tα χαρακτηριστικά ασφάλειας του euro
Ποικίλα χαρακτηριστικά ασφαλείας ενσωματώνουν τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ, προκειμένου να περιορίσουν στο ελάχιστο το ενδεχόμενο εξαπάτησης των πολιτών που όμως, πρέπει ν' αποφεύγουν να δέχονται τραπεζογραμμάτια μεγάλης αξίας ιδιαίτερα στις ιδιωτικές συναλλαγές τους όπου θεωρητικά, ο κίνδυνος παραχάραξης μεγαλώνει ευθέως ανάλογα με την αξία του χαρτονομίσματος.

Οι τρόποι με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να ελέγξουν τη γνησιότητα χαρτονομισμάτων και κερμάτων χωρίς ανιχνευτή είναι απλοί:

Χαρτονομίσματα

Υπάρχουν 7 χαρτονομίσματα 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ.
Τα σχέδια συμβολίζουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ευρώπης σε ρυθμό αντίστοιχα κλασικό, ρωμανικό, γοτθικό, αναγεννησιακό, μπαρόκ - ροκοκό, εποχής του ατσαλιού και του γυαλιού και μοντέρνας αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα.
Παράθυρα και πύλες κοσμούν τη μια όψη κάθε χαρτονομίσματος ως σύμβολο ευρύτητας πνεύματος και συνεργασίας. Η άλλη όψη αναπαριστά γέφυρες διαφορετικής εποχής, σύμβολο επικοινωνίας μεταξύ των λαών της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου.
Όλα τα χαρτονομίσματα φέρουν συνολικά 35 χαρακτηριστικά ασφαλείας, από τα οποία μόνο τα 5 είναι αντιληπτά από τον απλό πολίτη ενώ τα υπόλοιπα 30 μόνο από τις τράπεζες και ορισμένα αποκλειστικά και μόνο από την Τράπεζα της Ελλάδας.

 • Έλεγχος με την αφή: Ψηλαφίστε την ανάγλυφη εκτύπωση- οι ειδικές μέθοδοι εκτύπωσης προσδίδουν στα τραπεζογραμμάτια χαρακτηριστική αίσθηση στην αφή.
 • Οπτικός έλεγχος: Παρατηρήστε το τραπεζογραμμάτιο στο φως. Θα πρέπει να διακρίνετε το υδατογράφημα, την ταινία ασφαλείας και το ημιτελές στη μία όψη σχεδίασμα που συμπληρώνεται με το αντίστοιχο της οπίσθιας όψης, όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται στο φως («ημιτελές σχεδίασμα»). Τα τρία παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ορατά, τόσο στην πρόσθια όσο και στην οπίσθια όψη των γνήσιων τραπεζογραμματίων.
 • Εξέταση υπό γωνία: Παρατηρήστε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία. Στην πρόσθια όψη θα δείτε τη μεταβαλλόμενη εικόνα του ολογράμματος πάνω στη λωρίδα ελάσματος (στα τραπεζογραμμάτια μικρής αξίας) και πάνω στο τμήμα ελάσματος (στα τραπεζογραμμάτια μεγάλης αξίας). Στην οπίσθια όψη, αν παρατηρήσετε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία, θα δείτε τη λάμψη της ιριδίζουσας λωρίδας (στα τραπεζογραμμάτια μικρής αξίας) ή τη μελάνη μεταβλητού χρωματισμού (στα τραπεζογραμμάτια μεγάλης αξίας).

  Τα πέντε χαρακτηριστικά ασφαλείας είναι:

  1. Η ανάγλυφη εκτύπωση ορισμένων λέξεων στο μπροστινό μέρος του χαρτονομίσματος.
  2. Η ταινία ασφαλείας. Πρόκειται για μια σκούρα γραμμή που διακρίνεται αν κρατήσει κανείς το χαρτονόμισμα στο φως.
  3. Το ολόγραμμα. Μια λωρίδα στα χαρτονομίσματα μικρής αξίας (5, 10 και 20 ευρώ), που απεικονίζει το σύμβολο του ευρώ και την αξία του χαρτονομίσματος.
  4. Το υδατογράφημα. Διακρίνεται στο έντονο φως και δείχνει μια εικόνα και την αξία του χαρτονομίσματος.
  5. Η ιριδίζουσα λωρίδα. Στα χαρτονομίσματα μικρής αξίας εμφανίζεται μια τέτοια λωρίδα, μόνο στην πίσω όψη τους.

  Κέρματα

  Η παραγωγή των κερμάτων ευρώ έγινε σύμφωνα με προδιαγραφές προηγμένης τεχνολογίας. Έτσι, η αναπαραγωγή καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη και μπορεί εύκολα να εντοπιστεί. Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί για την ενσωμάτωση μοναδικών χαρακτηριστικών ασφαλείας στα κέρματα του 1 και των 2 ευρώ.
  Τα κέρματα του 1 και των 2 ευρώ είναι διμεταλλικά και η παραγωγή τους στηρίζεται σε προηγμένη τεχνολογία, η οποία καθιστά δύσκολη την παραχάραξή τους. Γύρω από τη στεφάνη του κέρματος των 2 ευρώ έχουν χαραχθεί γράμματα. Τα κέρματα ευρώ περιλαμβάνουν τα πλέον ασφαλή, μηχανικώς αναγνώσιμα χαρακτηριστικά.

  Με τη μορφή κέρματος κυκλοφορούν 1 και 2 ευρώ, καθώς και υποδιαιρέσεις ενός, δύο, πέντε, δέκα, είκοσι και πενήντα σεντς του ευρώ. Κάθε ένα από αυτά έχει τη μία πλευρά του κοινή για όλες τις χώρες, ενώ η δεύτερη είναι διαφορετική για κάθε κράτος χωρίς ωστόσο να επηρεάζει την δυνατότητα χρήσης του στα άλλα κράτη.

  Νόμισμα ενός σεντ: (16,25mm x 1,36mm)
  Στην «ελληνική» όψη του νομίσματος της μικρότερης υποδιαίρεσης του ευρώ, απεικονίζεται η πλώρη και το μέσο αρχαίας τριήρους, πολεμικού σκάφους που υπήρξε το μεγαλύτερο όπλο για την ελληνική κυριαρχία στη Μεσόγειο τα αρχαία χρόνια. Η αξία του με τα σημερινά δεδομένα είναι 3,4075 δρχ.
  Νόμισμα 2 σεντς: (18,75mm x 1,36mm)
  Την εποχή της ελληνικής επανάστασης και τη συμβολή του εμπορικού στόλου των ελληνικών νησιών στην απελευθέρωση, τιμά το νόμισμα των 2 σεντς με την απεικόνιση εμπορικού τρικάταρτου του 19ου αιώνα. Τα πλοία αυτά μετατράπηκαν σε πολεμικά για τις ανάγκες του Αγώνα και πέτυχαν σπουδαίες νίκες, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εγκαθίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Η αξία του νομίσματος είναι 6,815 δρχ.
  Νόμισμα 5 σεντς: (21,25mm x 1,36mm)
  Οι άρρηκτοι δεσμοί και της σύγχρονης Ελλάδας με τη θάλασσα και τη ναυτοσύνη συμβολίζονται στο νόμισμα των 5 σεντς, που στην ελληνική του πλευρά υπάρχει ένα δεξαμενόπλοιο, σημαία του πρώτου παγκοσμίως εμπορικού στόλου, που υπήρξε από τους στυλοβάτες της ελληνικής οικονομίας. Η αξία του σύμφωνα με την κεντρική ισοτιμία είναι 17,0375 δρχ.
  Νόμισμα 10 σεντς: (19,75mm x 1,51mm)
  Ο Ρήγας Φεραίος, κορυφαίος διανοητής και οραματιστής της απελευθέρωσης της Ελλάδας το 19ο αιώνα, απεικονίζεται στη δεύτερη πλευρά του νομίσματος των 10 σεντς. Ο Ρήγας, ιδιαίτερα ανήσυχο πνεύμα πολιτικά και επιστημονικά, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής όχι μόνο της απελευθέρωσης των Ελλήνων αλλά και των υπόλοιπων λαών της Βαλκανικής. Η αξία του είναι 34,075 δρχ.
  Νόμισμα 20 σεντς: (22,25mm x 1,63mm)
  Ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος Κυβερνήτης του σύγχρονου ελληνικού κράτους, ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης και ο σημαντικότερος διπλωμάτης της Ελλάδας εκείνη την περίοδο, που δολοφονήθηκε λίγο πριν την οριστική απόδοση της ανεξαρτησίας στην Ελλάδα, κοσμεί το νόμισμα των 20 σεντς. Η αξία του είναι 68,150 δρχ.
  Νόμισμα 50 σεντς: (24,25mm x 1,88mm)
  Τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον κρητικό πολιτικό που οδήγησε την Ελλάδα στην επανάκτηση της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και των νησιών του Αιγαίου και πολέμησε για την απελευθέρωση της Κρήτης και την επανένωσή της με την κυρίως Ελλάδα, απεικονίζει το νόμισμα των 50 σεντ, η αξία του οποίου είναι σύμφωνα με την κεντρική ισοτιμία 170,375 δρχ.
  Νόμισμα 1 ευρώ: (23,25mm x 2,125mm)
  Η μονάδα του νέου νομίσματος της ευρωζώνης, απεικονίζει στην ελληνική πλευρά της νόμισμα της αρχαίας Αθήνας με παράσταση «γλαύκας», κουκουβάγιας, συμβόλου της σοφίας που σχετίζεται άμεσα με την προστάτιδα της πόλης θεά Αθηνά. Το νόμισμα αυτό, το ισχυρότερο της εποχής του σε όλη τη Μεσόγειο, αποτέλεσε το πολιτικό και οικονομικό όπλο των Αθηναίων την κορυφαία πολιτισμικά περίοδο της ελληνικής ιστορίας. Η αξία του είναι 340,75 δρχ.
  Νόμισμα 2 ευρώ: (25,75mm x 1,95mm)
  Την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία μεταμορφωμένο σε ταύρο, απεικονίζει το μεγαλύτερο σε αξία (681,5 δρχ.) νέο νόμισμα. Πρόκειται για έναν από τους γνωστότερους ελληνικούς μύθους της αρχαιότητας, σύμφωνα με τον οποίο ο κορυφαίος των Ολυμπίων θεών πήρε αυτή τη μορφή για να μπορέσει να κλέψει την Ευρώπη και να συνευρεθεί μαζί της.

 • Κατηγορία: Χρήμα, αγορά, οικονομία | Έγραψε: woman-life (05-06-2012) | Το διάβασαν: 944

  Άλλα άρθρα με θέμα χρήμα:

  Καινούρια Άρθρα :

  · Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

  · 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

  · Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

  · Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

  · Δουλεύω στο σπίτι

  · Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

  · Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

  · 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

  · Η ζωή με σκύλο

  · 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

  · Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

  · 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

  · Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

  · 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

  Συνολικά σχόλια: 0

  Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

  [ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]  Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Όνομα :
  Κωδικός :

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
  website stats