Μήπως ήρθε η ώρα να ρίξετε μια ματιά στα ντουλάπια της κουζίνας σας; Αποφασίστε να ... αποσυμφορήσετε την κουζίνα σας, να πετάξετε σκεύη που δεν είναι σε καλή κατάσταση και χρησιμοποιείτε σπάνια και βέβαια να φροντίσετε για την ανανέωση των σκευών που χρησιμοποιείτε καθημερινά.
Φροντίστε επομένως να αποκτήσετε το ιδανικό σκεύος για καλό και υγιεινό μαγείρεμα και να είστε σίγουροι ότι, αν το χειρίζεστε σωστά, η ποιότητα των τροφών σας και η υγεία σας θα είναι εξασφαλισμένα.
Τα σκεύη από ατσάλι Μπορούν να είναι ή γυαλιστερά ή ματ. Θεωρούνται 100% υγιεινά. Δεν φθείρονται από τις τροφές και από το νερό στο πέρασμα του χρόνου, ωστόσο δεν κατανέμουν με ομοιογενή τρόπο τη θερμότητα. Δυστυχώς όμως δεν προσδίδουν ωραίο χρώμα στα τρόφιμα. | | Τα χάλκινα σκεύη Είναι τα αγαπημένα των μεγάλων σεφ. Μαγειρεύουν κατά τέλειο τρόπο τα φαγητά, αλλά φθείρονται εύκολα και όταν συμβεί αυτό, τότε αποβάλλουν μια τοξική ουσία, η οποία μπορεί να αποβεί βλαβερή για την υγεία. Χρησιμοποιήστε αλάτι και χυμό λεμονιού για έξτρα λάμψη στα σκεύη σας. | | Το πυρέξ Είναι βολικό αλλά και ασφαλές σκεύος. Δεν κολλάει σ' αυτό το φαγητό, καθαρίζει εύκολα αλλά είναι κυρίως για φαγητά του φούρνου και θέλει προσοχή, γιατί σπάει εύκολα. Επίσης ως υλικό είναι χημικά - βιολογικά αδρανές και πλήρως ανακυκλώσιμο. | | Σκεύη από αλουμίνιο Υπάρχουν στα ντουλάπια όλων μας. Είναι σκεύη ελαφριά και εύχρηστα, αλλά πολλές φορές το φαγητό “κολλάει” και επιπλέον το αλουμίνιο έχει κάποιες ουσίες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι βλάπτουν την υγεία. Ωστόσο δεν αντιδρά με όξινα συστατικά όπως ντομάτες ή λεμόνι. | | Τα πήλινα σκεύη Είναι από τα αρχαιότερα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην μαγειρική. Οι κατσαρόλες από τερακότα θεωρούνται από τα πλέον υγιεινά σκεύη, αλλά είναι δύσχρηστες λόγω βάρους και χρονοβόρες, καθότι ο πηλός αργεί να θερμανθεί και κατ' επέκταση αργεί να “ψηθεί” το φαγητό. | | Τα αντικολλητικά σκεύη Έχουν κατακτήσει από καιρό την κουζίνα μας για λόγους ευνόητους. Το φαγητό ψήνεται γρήγορα και δεν κολλάει. Χρειάζονται ωστόσο προσοχή, γιατί χαράζονται εύκολα και τότε μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγιεινή των τροφίμων. | | Τέλος, ας αναφέρουμε κάποια πράγματα για τις Φόρμες και τα Εργαλεία σιλικόνης: Χρήση σε μεγάλη διακύμανση θερμοκρασίας: Για καλύτερα αποτελέσματα στα μείγματα, των οποίων τα υλικά επηρεάζονται πολύ από τη θερμοκρασία, οι φόρμες σιλικόνης διατηρούν την απόδοσή τους σε συνθήκες μεγάλης διακύμανσης θερμοκρασίας (από 50 έως 220 βαθμούς). Αντοχή σε σκληρές συνθήκες: Στοιχεία όπως: το νερό, η υγρασία, οι χημικές ουσίες και τα βακτήρια επιδρούν ελάχιστα στην απόδοση των φορμών σιλικόνης. Ασφάλεια: Οι φόρμες σιλικόνης θεωρούνται ασφαλέστερες από τα συνηθισμένα οργανικά υλικά χάρη στο υψηλότερο σημείο τήξης τους.
|