Από τις πιο συχνές διαταραχές του πεπτικού μας συστήματος, η δυσκοιλιότητα, είναι μία κατάσταση που διαταράσσει την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η σύγχυση που υπάρχει όσο αφορά στον ορισμό της, αλλά και η πεποίθηση ότι είναι ένα πρόβλημα που δύσκολα αντιμετωπίζεται, οδηγεί πολλούς από τους ασθενείς σε μία μοιρολατρική αποδοχή της κατάστασης τους ή σε αναποτελεσματικές προσπάθειες αντιμετώπισης της, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί όχι μόνο να μην περιορίσουν τα συμπτώματα, αλλά αντίθετα να τα επιτείνουν. Πότε αντιμετωπίζουμε πρόβλημα δυσκοιλιότητας
Αν και πολλοί άνθρωποι θεωρούν όχι αν δεν έχουν μία κένωση την ημέρα αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας, στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία μάλιστα, ένα ποσοστό μικρότερο του 50% του γενικού πληθυσμού, έχει μία κένωση την ημέρα. 0 φυσιολογικός αριθμός των κενώσεων κυμαίνεται από 3 φορές την ημέρα έως 3 φορές την εβδομάδα και επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου. Το να μην υπάρξει κένωση για μία ή δύο ημέρες δεν θεωρείται ότι προκαλεί κάποιο πρόβλημα στην υγεία μας, ούτε έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διάθεση ενός ατόμου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα άτομο αντιμετωπίζει πρόβλημα δυσκοιλιότητας όταν έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα, κάτι που μπορεί να συμβαίνει:
1. είτε γιατί από το τοίχωμα του παχέος εντέρου απορροφάται πολύ μεγάλη ποσότητα νερού, με αποτέλεσμα τα κόπρανα να γίνονται σκληρά και ξερά,
2. είτε γιατί οι κινήσεις του τοιχώματος του εντέρου είναι πολύ αργές, με αποτέλεσμα τα κόπρανα να προχωρούν προς τον πρωκτό με πολύ αργούς ρυθμούς.
Θα πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι το να έχει ένα άτομο για περιορισμένο χρονικό διάστημα λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα θεωρείται κάτι το φυσιολογικό, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες όπου επικρατούν οι έντονοι ρυθμοί ίου σύγχρονου τρόπου ζωής. Πιο συχνά δυσκοιλιότητα εμφανίζουν οι γυναίκες (ιδίως κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης), τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.
Γενικοί παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση δυσκοιλιότητας είναι:
1. Η διατροφή: παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση, αλλά και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (τροφών δηλαδή πλούσιων σε φυτικές ίνες) και η πρόσληψη πολλών υγρών, διευκολύνει τον σχηματισμό ογκωδών κοπράνων με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (50-70%), τα οποία προωθούνται πιο εύκολα προς τον πρωκτό. Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε κρέας, αυγά και τυρί, ευνοεί την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας.
2. Η καθιστική ζωή: ευνοεί την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας, ενώ αντίθετα η σωματική άσκηση επιδρά θετικά τόσο στην κινητικότητα του εντέρου, όσο και στον τόνο των μυών που συμμετέχουν στη λειτουργία της αφόδευσης.
3. Αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες: για παράδειγμα μπορούμε αναφέρουμε, τα ταξίδια, την αλλαγή του τόπου διαμονής ή του εργασιακού χώρου, το αίσθημα ντροπής, την έλλειψη καθαριότητας, κλπ.
4. Διάφορες ασθένειες ή καταστάσεις που είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση δυσκοιλιότητας είναι: a. φυματίωση και αμοιβάδωση (δημιουργούν μάζες μέσα στο έντερο, που οδηγούν στην απόφραξη του αυλού του)
5.το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (παλαιότερα ονομαζόταν σπαστική κολίτιδα)
6. οι αιμορροΐδες, οι ραγάδες και διάφορα περιεδρικά αποστήματα που προκαλούν έντονο πόνο κατά την αφόδευση
7. η νόσος του Crohn (φλεγμονώδης πάθηση του εντέρου)
8. το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα)
9. χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα, η ύπαρξη πολύποδων στο έντερο, οι κακοήθεις νεοπλασίες, κλπ.
10. η σκλήρυνση κατά πλάκας
11. η νόσos του Parkinson
12.ψυχιατρικές παθήσεις (νευρογενής ανορεξία, κατάθλιψη, ψυχώσεις)
13. η λήψη κάποιων φαρμάκων
Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση τns δυσκοιλιότητας είναι το να διερευνηθεί αν αυτή οφείλεται σε κάποιους από τούς γενικούς παράγοντες στους oποιους αναφερθήκαμε πιο πάνω ή αν είναι συνέπεια κάποιας παθολογικής κατάστασης ή της λήψης κάποιων φαρμάκων. Στη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει κατ' αρχήν να αντιμετωπιστεί η πάθηση που την προκαλεί ή να αλλαχθούν τα φάρμακα που ευθύνονται για την εμφάνιση τους.
Εφόσον η δυσκοιλιότητα οφείλεται σε κάποιους από τους γενικούς παράγοντες, τότε θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής και να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη διατροφή. Όπως είδαμε η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες (όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά και τα προϊόντα με δημητριακά ολικής αλέσεως) διευκολύνει την αύξηση του όγκου των κοπράνων και επιπλέον συμβάλλει στην κατακράτηση από αυτά μεγαλύτερης ποσότητας νερού. Έτσι, αυξάνεται η κινητικότητα του εντέρου και τα κόπρανα προωθούνται πιο εύκολα προς τον πρωκτό.
Εφόσον οι αλλαγές στις διαιτητικές συνήθειες δεν φέρουν κάποια αποτελέσματα, η λήψη κάποιου συμπληρώματος που περιέχει διαιτητικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Είναι κρίμα να αφήνουμε να μας ταλαιπωρεί ένα πρόβλημα του οποίου η λύση μπορεί να είναι μερικές απλές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που δυσκοιλιότητα είναι συνέπεια κάποιας πάθησης και πάλι η κατάλληλη θεραπεία θα βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση μας.
Ο Συμπυκνωμένος Χυμός Αλόης υποστηρίζει με τον πιο σωστό τρόπο όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει το πεπτικό σύστημα. Οι καταπραϋντικές και επουλωτικές ιδιότητες της αλόης συμβάλλουν και στην περίπτωση της δυσκοιλιότητας.