Δυστυχώς οι γιορτές δεν είναι μόνο χαρά, διασκέδαση, φίλοι, δώρα, διακοπές... αλλά και... γιορτινό τραπέζι, το οποίο, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, στους περισσότερους από εμάς φέρει ένα σωρό "δυσάρεστα". Αίσθηση βάρους, φούσκωμα, καούρα, περίσσια κιλά, επιδείνωση χρόνιων ασθενειών, ακμή... όλα αυτά είναι οι συνέπειες ενός πλούσιου γιορτινού δείπνου. Πώς να κάνετε το εορταστικό τραπέζι "υγιεινό", τα φαγητά πιο ελαφριά και με λιγότερες θερμίδες, αλλά έτσι ώστε οι φιλοξενούμενοι να μην νιώσουν τη διαφορά; Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν!
1. Για το μαγείρεμα των φαγητών χρησιμοποιήστε μέγιστο αριθμό προϊόντων που περιέχουν πολύ κυτταρίνη η οποία πολύ γρήγορα διώχνει την αίσθηση της πείνας, ακόμα κι αν καταναλωθεί μικρή ποσότητα. Βάλτε στο τραπέζι μαύρο ψωμί ή με πίτουρα. Χρησιμοποιήστε περισσότερα χόρτα, λαχανικά και φρούτα. Επιλέξτε συνταγές που περιλαμβάνουν φασόλια και καρύδια.
Η κυτταρίνη είναι ένας από τους πολυσακχαρίτες. Αν και σχεδόν άπεπτη από τον οργανισμό, έχει μεγάλη σημασία για το μηχανισμό της πέψης. Προωθεί την περισταλτική κίνηση των εντέρων και συμβάλλει στον καθαρισμό και την αφόδευσή τους. Η κυτταρίνη βοηθάει στην ανάπτυξη της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας και παίζει ρόλο στην εξομάλυνση του μεταβολισμού της χοληστερίνης. |
2. Αντικαταστήστε τους συσκευασμένους χυμούς με σπιτική κομπόστα ή φρέσκο στυμμένο χυμό. Οι συσκευασμένοι χυμοί περιέχουν πολύ ζάχαρη και συντηρητικά. Οι εμπειρογνώμονες συμπέραναν ότι η περιεκτικότητα αυτών σε σάκχαρα, κάποιες φορές φτάνει μέχρι και έξι κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη σε συσκευασία των 250 γραμμαρίων. Γι' αυτό έχουν πολλές θερμίδες. Έτσι, ένα λίτρο χυμού σταφύλι περιέχει περίπου 1100 kcal, ενώ ένα λίτρο χυμού μήλο περίπου 900 kcal. Επιπλέον, οι περισσότεροι χυμοί αυξάνουν την όρεξη. Η σπιτική κομπόστα θα ήταν καλό να μην είναι πολύ γλυκιά κι όχι πολύ πηχτή. Η γεύση των ροφημάτων (όπως φρεσκοστυμμένοι χυμοί, τσάι, κομπόστα) μπορεί να ενισχυθεί με προσθήκη χυμού λεμόνι ή λίγα φρέσκα φύλλα δυόσμο.
Είναι γνωστό ότι η μέντα βελτιώνει την πέψη και μειώνει τα αέρια στο έντερο. Χρησιμοποιείται τόσο στα γλυκά όσο και στα φαγητά. Προσδίδει μια μέτρια γεύση. Ταιριάζει στα φρούτα αλλά και στα λαχανικά. Πολύ συχνά χρησιμοποιείται ως ρόφημα, τσάι με γεύση μέντας. |
3. Επιλέξτε εκείνες τις συνταγές που δεν απαιτούν τηγάνισμα. Οι πιο υγιεινοί τρόποι μαγειρέματος είναι, φυσικά, στον ατμό ή στο φούρνο, όπως και στα κάρβουνα.
4. Επιλέγοντας υλικά για φαγητά να θυμάστε τις αρχές της "διαχωρισμένης" διατροφής. Οι υπέρμαχοι αυτών των αρχών πιστεύουν ότι αν στο στομάχι βρίσκονται ταυτόχρονα "ασύμβατα" μεταξύ τους φαγητά, τότε παρεμποδίζεται η πέψη. Ίσως, είναι μια αμφιλεγόμενη συμβουλή και για το ελληνικό τραπέζι σχεδόν ανέφικτη, ωστόσο μια δόση αλήθειας υπάρχει.
"Συμβατικά" και "ασυμβίβαστα" μεταξύ τους προϊόντα: Μην αναμιγνύετε μαζί ψωμί, πατάτες, αρακά, φασόλια, μπανάνες και άλλα προϊόντα που περιέχουν υδατάνθρακες με: λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, ανανά, ντομάτες κι άλλα όξινα φρούτα και λαχανικά. Ψωμί, δημητριακά, πατάτες, πάστες, γλυκά φρούτα κλπ δεν πρέπει να αναμιγνύονται με: καρύδια, κρέας, αυγά, κασέρι και άλλα πρωτεϊνούχα τρόφιμα. Μην αναμιγνύετε καρύδια και κρέας ή αυγά και κρέας ή κασέρι και καρύδια ή κασέρι και αυγά. Μην αναμιγνύετε κρέμα γάλακτος ή βούτυρο με: κρέας, αυγά, κασέρι, ξηρούς καρπούς και άλλες πρωτεΐνες. Μην αναμιγνύετε πορτοκάλι, λεμόνι, ντομάτες, ανανάδες κλπ μαζί με κρέας, αυγά, κασέρι και ξηρούς καρπούς. Ζελέ, μαρμελάδα, βούτυρο με γεύσεις φρούτων, ζάχαρη, σιρόπι κλπ με ψωμί ή μαζί με δημητριακά η πατάτες δημιουργούν αντιδράσεις που προκαλούν προβλήματα στο στομάχι. Απαγορεύεται να συνδυάζετε το πεπόνι με άλλες τροφές. Το γάλα πρέπει να καταναλώνεται από μόνο του ή να το αποφεύγετε εντελώς. |
5. Επιλέξτε επιδόρπια με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες. Αυτό θα μπορούσε να είναι μαρμελάδα, άπαχο παγωτό, γιαούρτι, φρουτοσαλάτα. Εάν φτιάχνετε τούρτα στο σπίτι, τότε μπορείτε να μειώσετε τη θερμιδική της αξία με τους ακόλουθους τρόπους: Για την παρασκευή ζύμης επιλέξτε συνταγές που δεν συμπεριλαμβάνουν βούτυρο ή μαργαρίνη. Αντικαταστήστε την κρέμα με μαρμελάδα, καθώς χωνεύεται πιο εύκολα και δεν περιέχει λιπαρά.
6. Να διαλέγετε με προσοχή τα προϊόντα διατροφής. Οι τροφές πρέπει να είναι φρέσκες και καλής ποιότητας. Πάντοτε να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης πριν τα αγοράσετε ή πριν τα καταναλώσετε.
7. Προσέχετε τους κανόνες υγιεινής κατά τη διάρκεια μαγειρέματος και κατά τον γιορτινό δείπνο. Πόσες φορές είχαμε διαβάσει για συμβάντα όπου και οι οικοδεσπότες και οι καλεσμένοι τους μετά το δείπνο όλοι μαζί "συνέχιζαν το συμπόσιο" στο εφημερεύον νοσοκομείο.
Ακολουθήστε τις παραπάνω απλές συμβουλές κι όλα θα πάνε καλά! Καλές γιορτές!
© Woman-Life
|