Όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι μόνο με γυμναστική τα κιλά δεν φεύγουν δυστυχώς. Κατά 80% στην απώλεια λίπους παίζει ρόλο η σωστή διατροφή. Ακολουθώντας τις παρακάτω διατροφικές συμβουλές θα δείτε σίγουρα αποτέλεσμα πρώτα στην υγεία σας και μετά στο σώμα σας, συνδυάζοντας βέβαια με την κατάλληλη γυμναστική.
1) Τρώτε λιγότερο κρέας με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη. Αποφεύγετε τα ζαμπόν, μπέικον και λουκάνικα. Αφαιρέστε το υπερβολικό λίπος πριν μαγειρέψετε το κρέας. Τρώτε μόνο άπαχο κόκκινο κρέας και περισσότερο άσπρο κρέας, όπως γαλοπούλα και κοτόπουλο, τα οποία έχουν λιγότερο λίπος. Μην ξεχνάτε πάντα να βγάζετε την πέτσα! Προσπαθήστε να τρώτε περισσότερο ψάρι, όπως σαρδέλα, σολομό, τόνο ή σκουμπρί, τα οποία είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Το λευκό ψάρι, όπως η γλώσσα, περιέχουν ελάχιστες θερμίδες λίπους. Μην τρώτε περισσότερο από 170gr ζωικού κρέατος την ημέρα.
2) Επιτρέπονται μόνο 2-3 αυγά την εβδομάδα, διότι ένας κρόκος αυγού περιέχει περίπου 220-250 mg χοληστερόλης, κοντά δηλαδή στο όριο των 300mg την ημέρα. Το ασπράδι μπορείτε να το τρώτε, καθώς δεν έχει χοληστερόλη και είναι μια άριστη πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας.
3) Περιορίστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλούσια σε λιπαρά. Αντικαταστήστε το πλήρες γάλα με αποβουτυρωμένο. Προτιμήστε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, φτιαγμένα από αποβουτυρωμένο ή άπαχο γάλα, όπως γιαούρτι ή άπαχη μυζήθρα. Αν σας αρέσει το τυρί, αντικαταστήστε τα σκληρά τυριά με μαλακά τυριά, παρότι τα περισσότερα τυριά είναι πλούσια σε λίπη και θερμίδες.
4) Τρώτε λιγότερα έτοιμα φαγητά φτιαγμένα από αυγά και κορεσμένα ή υδρογονωμένα λίπη.
5) Περιορίστε τα τηγανιτά και προτιμήστε τα ψητά φαγητά στη σχάρα ή στο φούρνο. Για τη μαγειρική σας χρησιμοποιήστε μονοακόρεστα έλαια, όπως το ελαιόλαδο.
6) Περιορίστε την κατανάλωση τροφών από καταστήματα ταχυδιατροφής (fast food). Όταν τρώτε έξω, συνετές επιλογές είναι το ψητό ψάρι, το κοτόπουλο χωρις πέτσα στη σχάρα, το άπαχο κρέας, οι ψητές πατάτες και οι σαλάτες.
7) Τρώτε λιγότερο βούτυρο, γιατί είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λίπη. Αντικαταστήστε το με μαλακή μαργαρίνη, η οποία είναι παρασκευασμένη από έλαια μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα, όπως αραβοσιτέλαιο.
8) Δώστε προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων! Τα σάκχαρα και τα λιπαρά μπορεί να παρουσιάζονται με ποικίλες μορφές στις επεξεργασμένες τροφές. Για τα σάκχαρα χρησιμοποιούν τα εξής: σουκρόζη, γλυκόζη, φρουκτόζη, αμυλοσιρόπιο, μέλι, μελάσσα, σορβιτόλη, μαννιτόλη, μαύρη ζάχαρη, δεξτρόζη, λεβουλόζη, ιμβρερτοσάκχαρο. Για τα λίπη χρησιμοποιούν τα εξής: λάδι, λαρδί, φοινικέλαιο, λάδι καρύδας, μονοακυλογλυκερόλες, διακυλογλυκερόλες, τριακυλογλυκερόλες, στεατικό οξύ, παλμιτικό οξύ, υδρογονωμένα λίπη.
…και καλή διατροφή!
Χριστίνα Μαυρίδου, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής www.skai.gr
|