Υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες - Περιλαμβάνει πλήρες σύνολο των απαραίτητων αμινοξέων. Είναι απαραίτητα για τον σχηματισμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, των αντισωμάτων - ανοσοσφαιρίνες, τα οποία είναι σημαντικά τμήματα της ανοσολογικής απάντησης. Ως εκ τούτου, η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει κρέας, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και τις φυτικές πρωτεΐνες που περιέχονται από τα καρύδια και τα όσπρια. Προκειμένου να διατηρηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε υγιή κατάσταση, συνιστάται να καταναλώνονται καθημερινά τουλάχιστον 2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό του σωματικού βάρους.
Λίπη - Χρησιμοποιούνται για τον σχηματισμό των κυτταρικών τοιχωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των μακροφάγων, κυττάρων που εμπλέκονται στην ανίχνευση και καταστροφή των μικροβίων. Ως εκ τούτου, στη διατροφή μας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται όσο τα ζωικά λίπη - βούτυρο, λαρδί, ιχθυέλαια, τόσο και τα φυτικά έλαια.
Υδατάνθρακες - Είναι οι κύριοι προμηθευτές ενέργειας καθώς δίνουν δύναμη στα κύτταρα για να λειτουργούν. Οι πιο χρήσιμοι είναι οι φυτικοί υδατάνθρακες που αφομοιώνονται πιο δύσκολα, δηλαδή αυτοί που περιέχονται στα λαχανικά, στα φρούτα και στα δημητριακά. Περιέχουν φυτικές ίνες και βιταμίνες. Εύπεπτοι και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες προέρχονται από το αλεύρι και τα γλυκά. Τα προϊόντα αυτά πρώτα γεμίζουν τον οργανισμό με ενέργεια και στη συνέχεια αποθηκεύονται ως υποδόριο λίπος, γι' αυτό και δεν πρέπει να γίνεται "κατάχρηση".
Βιταμίνες Α, C, E και βιταμίνες της ομάδας Β - Απαιτούνται για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Η έλλειψη αυτών των βιταμινών επιβραδύνει την διαίρεση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνουν τη δραστηριότητά τους. Η Βιταμίνη Α σχηματίζεται στο σώμα από τη βήτα-καροτίνη, η οποία περιέχεται στα λαχανικά και φρούτα κίτρινου ή κόκκινου χρώματος όπως καρότα, βερίκοκα και κολοκύθα. Επίσης μεγάλη ποσότητα βρίσκεται στο συκώτι, στο βούτυρο και τον κρόκο αυγού. Η Βιταμίνη C βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο κυνόροδο (καρπός αγιοτριανταφυλλιάς), στο πυράκανθο, στη μαύρη σταφίδα, στο μαϊντανό, στα πορτοκάλια, στα ακτινίδια και στο ξινό λάχανο. Συγκριτικά 100 γρ. πορτοκάλι περιέχουν 45 μιλιγκράμ βιταμίνης C, 100 γρ. ακτινίδια 145 μλγκ., ενώ τα 100 γρ. κυνόροδα περιέχουν 3000 μιλιγκράμ βιταμίνης C. Περισσότερη ποσότητα Βιταμίνης Ε βρίσκεται στα φυτικά έλαια. Επίσης το σπανάκι, το μπρόκολο και τα πίτουρα είναι πλούσιες πηγές της εν λόγω βιταμίνης. Μεγάλες ποσότητες των βιταμινών της ομάδας Β υπάρχουν στο ψωμί από αλεύρι σίτου, στα σπόρια, στους ξηρούς καρπούς, στα μανιτάρια, στο τυρί και στο μαυροσίταρο. Εάν η διατροφή σας συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον μισό κιλό φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία, η λήψη των βιταμινών μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική. Αν όχι, τότε τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να αναπληρώσουν την ανεπάρκειά τους. Ιχνοστοιχεία - Ψευδάργυρος, σελήνιο, σίδηρο, ασβέστιο, ιώδιο και μαγγάνιο είναι από τα πιο σημαντικά ιχνοστοιχεία για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Γι' αυτό καταναλώστε αρκετά όσπρια, σπόρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και πράσινα λαχανικά. Η καθημερινή κατανάλωση 100 γρ. ωμού πικάντικου χόρτου ή μαρουλιού μπορούν να αντισταθμίσουν τις ημερήσιες ανάγκες σε μικροθρεπτικά συστατικά. Αποφύγετε ιώσεις, γρίπη και κοινό κρυολόγημα με την σωστή διατροφή | Λευκό μανιτάρι
Το μανιτάρι έχει αντιοξειδωτικές ουσίες και σελήνιο το οποίο προλαμβάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής μορφής γρίπη. Επίσης είναι καλή πηγή βιταμίνης Β που παίζει καθοριστικό ρόλο σ’ ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος έχει αντιϊικές, αντιβακτηριακές ιδιότητες και επιδράσεις που αναστέλλουν την ανάπτυξη όγκων. | Λάχανο Το λάχανο ευδοκιμεί τους χειμερινούς μήνες και μπορείτε να το βρείτε παντού. Διαλέξτε λευκό, κόκκινο ή κινέζικο λάχανο και ενισχύστε διατροφικά τα γεύματά σας φτιάχνοντας σούπες ή σαλάτες όπως "Απλή πράσινη σαλάτα". Το λάχανο είναι καλή πηγή γλουταμίνης, η οποία λειτουργεί ενισχυτικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. | Αμύγδαλα Μια χούφτα αμύγδαλα μπορεί να ανακουφίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα από τις αρνητικές επιδράσεις του στρες. Μια μερίδα αμύγδαλα (1/4 του φλιτζανιού) έχει σχεδόν το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Ε, ριμποφλαβίνη και νιασίνη οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. | Γκρέιπφρουτ Το γκρέιπφρουτ είναι καλή πηγή βιταμίνης C. Το γκρέιπφρουτ έχει φλαβονοειδή, φυσικές χημικές ουσίες που έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνουν την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Και σε περίπτωση που δεν σας αρέσουν τα γκρέιπφρουτ μπορεί να προτιμήσετε τα πορτοκάλια ή τα σαγκουίνια. | Φύτρο σιταριού Στο φύτρο του σιταριού περιέχονται πολλές θρεπτικές ουσίες όπως: αντιοξειδωτικά, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β, και άλλα ιχνοστοιχεία. Το φύτρο περιέχει επίσης ένα καλό μείγμα φυτικών ινών, πρωτεΐνης και καλών λιπαρών. | Τσάι Πράσινο ή μαύρο; Το τσάι σε οποιαδήποτε εκδοχή του είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και φάβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες κάνουν κακό στον οργανισμό. | Σκόρδο Το σκόρδο προσφέρει αρκετά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τους «εισβολείς» του ανοσοποιητικού συστήματος. Eίναι ο κατάλληλος «πολεμιστής» έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, βακτήριο που σχετίζεται με έλκη και καρκίνο του στομάχου. Ξεφλουδίστε, ψιλοκόψτε και αφήστε το σκόρδο για 15-20 λεπτά να ενεργοποιήσει τα ανοσο-ενισχυτικά ένζυμά του, πριν το μαγειρέψετε. | Γιαούρτι Ένα κεσεδάκι γιαούρτι την ημέρα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα κρυολογήματος. Ερευνητές πιστεύουν ότι το γιαούρτι ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να καταπολεμά τις «απειλές» που δέχεται. Περιέχει βιταμίνη D, και σύμφωνα με τελευταίες μελέτες η ανεπάρκεια της βιταμίνης D στον οργανισμό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κοινού κρυολογήματος και γρίπης. | Σπανάκι Το σπανάκι είναι ένα ακόμη «σούπερ τρόφιμο» λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυλλικό οξύ, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να παράγει νέα κύτταρα και να αναπλάθεται το DNA. Επίσης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C άλλα θρεπτικά συστατικά. Φάτε το καλύτερα ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο. | Μπρόκολο Το μπρόκολο είναι ένα από τα βασικά τρόφιμα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτη απέδειξε ότι χημική ουσία που περιέχει το μπρόκολο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των ποντικιών. Επίσης το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, C και γλουταθιόνη που προστατεύουν τον οργανισμό από βλάβες. |
|