Τετάρτη
22-05-2024
13:50
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Διακόσμηση
Φυτά και ζώα
Η καλή Νοικοκυρά
Χρήμα, αγορά, οικονομία
Κατασκευές βήμα-βήμα

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Σπίτι - Διακόσμηση » Χρήμα, αγορά, οικονομία

Συμβουλές για οικονομικές χριστουγεννιάτικες αγορές
Τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα ήδη στολίστηκαν και τα νοικοκυριά ετοιμάζονται με την έλευση του Δεκεμβρίου να δώσουν χρώμα Χριστουγέννων στα σπίτια τους. Λάμπες, στολίδια, δέντρα αλλά και δώρα ή ταξίδια είναι στο πρόγραμμα και καθώς οι διαφορές τιμών αλλά και ποιότητας είναι μεγάλες, κράτος και καταναλωτικές οργανώσεις, δίνουν συμβουλές για να βγείτε κερδισμένοι.

Το ΚΕΠΚΑ συμβουλεύει:

• Προσοχή, στις δελεαστικές διαφημίσεις και προσφορές τουριστικών γραφείων. Οι καταγγελίες, για παραπλάνηση ακόμα και εξαπάτηση καταναλωτών, αυτή την περίοδο, αυξάνονται, κατακόρυφα.
• Ας προγραμματίσουμε τις αγορές μας. Κάνουμε ένα κατάλογο, με τα προϊόντα και τα άλλα αγαθά, για κάθε μέλος της οικογένειας, που θέλουμε να προμηθευτούμε. Δεν ξεφεύγουμε, από τον προγραμματισμό μας. Η αγορά είναι ελκυστική, οι βιτρίνες στολισμένες και η γιορτινή διάθεση, είναι πιθανόν να μας οδηγήσει, στην υπερκατανάλωση.
• Για τα τυποποιημένα είδη, τις συσκευές, τα στολίδια κ.λπ., είναι χρήσιμο να κάνουμε μία "μίνι" έρευνα της αγοράς. Ας επισκεφτούμε, τουλάχιστον, 2-3 καταστήματα, που πωλούν ομοειδή προϊόντα. Είναι βέβαιο ότι θα διαπιστώσουμε ουσιώδεις διαφορές, στις τιμές, που θα μας ανταμείψουν, για το χρόνο, που «χάσαμε».
• Προτιμούμε τα επώνυμα προϊόντα και αγοράζουμε, από επώνυμα καταστήματα, όχι από πλανόδιους πωλητές, τους οποίους δεν μπορούμε να βρούμε, ώστε να αποζημιωθούμε, σε περίπτωση, που το προϊόν είναι ελαττωματικό.
• Για τα συσκευασμένα προϊόντα, πρέπει να διαβάζουμε, με προσοχή την ετικέτα, (χώρα κατασκευής, σύνθεση προϊόντος, διεύθυνση κατασκευαστή ή εισαγωγέα) και τις οδηγίες χρήσης.
• Οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να μας παράσχουν οδηγίες χρήσης, στα ελληνικά.
• Πριν αγοράσουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια ή παιδικά παιχνίδια, ενημερωνόμαστε, για τις προδιαγραφές ασφάλειάς τους.
• Για κάθε αγορά μας, επιμένουμε, στην έκδοση απόδειξης πληρωμής.
• Αν τα οικονομικά μας δε μας επιτρέπουν να αγοράσουμε όλα όσα επιθυμούμε, ας μην προσφεύγουμε, σε δάνεια ή πιστωτικές κάρτες. Όλα τα δάνεια και οι κάρτες, άσχετα με την ονομασία τους (καταναλωτικά, προσωπικά, εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, χρυσές, ασημένιες ή χάλκινες πιστωτικές κάρτες) είναι «χρήμα μετρητό». Σε πολύ μικρό διάστημα, θα κληθούμε να αποπληρώσουμε τις δόσεις μας. Διαπραγματευόμαστε τον τρόπο πληρωμής, όταν πρόκειται να πληρώσουμε, με εντολές του καταναλωτικού μας συνεταιρισμού ή με την πιστωτική μας κάρτα. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι πληρωμή "τοις μετρητοίς" και δεν πρέπει να δεχθούμε οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση.
• Ας μην ξεκινάμε, με την εικόνα ενός διαφημιστικού μηνύματος, στο μυαλό μας. Η ωραιοποιημένη εικόνα της τηλεόρασης είναι βέβαιο ότι διαφέρει, από την πραγματικότητα και αυτό θα πρέπει να το ερευνήσουμε μόνοι μας.

Είναι τεράστια η ψαλίδα τιμών. Στην έρευνα, για το κόστος του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου που έκανε πέρυσι το ΚΕΠΚΑ καταγράφει χάσμα τιμών: ένα Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, με τις αντίστοιχες μπάλες, μια κορυφή, μια φάτνη, έναν άγγελο, έναν Άγιο Βασίλη και φωτάκια, κοστίζει σε μικρές διαστάσεις (μπάλες: 5 μικρές, 10 μεσαίες, 5 μεγάλες) από 29,91 ευρώ έως 296,40 ευρώ και σε μεγάλες διαστάσεις (μπάλες: 15 μικρές, 20 μεσαίες, 15 μεγάλες) από 73,62 ευρώ έως 959,49 ευρώ. Δηλαδή, ένα δέντρο στολισμένο, με στολίδια υψηλών τιμών, στοιχίζει, έως 1.203%ακριβότερα, από ένα δέντρο ίδιου μεγέθους, στολισμένο, με στολίδια χαμηλών τιμών.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα παρακάτω είδη:

 • Χριστουγεννιάτικες γιρλάντες. Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν τα εξής: Τα προϊόντα να φέρουν πάνω στο σώμα τους τη σήμανση CE, να αναφέρονται τα στοιχεία λειτουργίας και εναλλακτικά να έχουν αυτοκόλλητο μη αποσπώμενο με τη σήμανση CE και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά. Επίσης πρέπει να αναφέρεται σαφώς ο τύπος του προϊόντος κατασκευαστής και τα στοιχεία του ή ο υπεύθυνος εισαγωγέας στην Ελλάδα, το πάχος της εξωτερικής καλωδίωσης να είναι τουλάχιστον 5mm, να υπάρχουν οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά, το φις να είναι διπολικό και κανονικού μεγέθους και εάν προορίζονται για εξωτερικό χώρο να αναγράφεται εμφανώς.

 • Στα χριστουγεννιάτικα προϊόντα / στολίδια, τα οποία παρά το γεγονός ότι δεν είναι τρόφιμα έχουν σχήμα, όψη μέγεθος κ.λ.π. τέτοια ώστε ενδέχεται οι καταναλωτές και ιδίως τα παιδιά να τα εκλάβουν ως τρόφιμα απαγορεύονται σύμφωνα με τη Νομοθεσία να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Τα προϊόντα αυτά ενδέχεται να είναι επικίνδυνα και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά μικρών παιδιών, καθώς μπορεί να προκαλέσουν το ενδιαφέρον αυτών και τμήματά τους είναι δυνατό να προκαλέσουν πνιγμό, στην περίπτωση που αποσπώνται εύκολα

  Εξαιτίας αυτού, συστήνεται στους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές που πραγματοποιούν και να αποφεύγουν να αγοράζουν διακοσμητικά προϊόντα που ομοιάζουν με τρόφιμα /γλυκά.

 • Παιχνίδια. Ολα τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν σήμανση «CE» που αποτελεί δήλωση του κατασκευαστή ότι το παιχνίδι είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας. Επίσης, τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν το όνομα ή και την εταιρική επωνυμία και το σήμα καθώς και τη Δ/νση του κατασκευαστή ή εντολοδόχου του ή του εισαγωγέα στην αγορά καθώς και οι οδηγίες χρήσης στην ελληνική γλώσσα.

  Διαβάζετε προσεχτικά τις ετικέτες που αναγράφουν την ηλικία για την οποία το παιχνίδι είναι ασφαλές καθώς και τις οδηγίες χρήσης του. Προσέξετε ιδιαίτερα τα παιχνίδια με το απαγορευτικό σύμβολο, το οποίο μέσα σε κύκλο φέρει την ένδειξη 0-3 CE, το οποίο σημαίνει ότι τα παιχνίδια δεν είναι κατάλληλα για παιδιά κάτω των τριών ετών, είτε επειδή περιέχουν ή περιλαμβάνουν μικρά κομμάτια τα οποία μπορεί να τα καταπιεί ένα παιδί με κίνδυνο να πνιγεί .

 • Ηλεκτρικά είδη. Τα προϊόντα αυτά πρέπει να συνοδεύονται -κατά τη διάθεσή τους στην ελληνική αγορά- τόσο με τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης στην ελληνική γλώσσα όσο και με την αναγραφή της προέλευσης - χώρας παραγωγής τους, σε τοποθετημένες πινακίδες στους χώρους πώλησης. Επιπλέον, οι καταναλωτές πρέπει να βεβαιώνονται ότι τα ηλεκτρικά προϊόντα που αγοράζουν φέρουν πάνω στο σώμα τους τη σήμανση CE που δηλώνει ότι το προϊόν είναι ασφαλές και κατάλληλο για χρήση.

  kepka

 • Κατηγορία: Χρήμα, αγορά, οικονομία | Έγραψε: woman-life (04-12-2013) | Το διάβασαν: 1221

  Άλλα άρθρα με θέμα Χριστούγεννα, αγορές, οικονομία:

  Καινούρια Άρθρα :

  · Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

  · 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

  · Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

  · Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

  · Δουλεύω στο σπίτι

  · Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

  · Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

  · 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

  · Η ζωή με σκύλο

  · 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

  · Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

  · 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

  · Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

  · 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

  Συνολικά σχόλια: 0

  Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

  [ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]  Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Όνομα :
  Κωδικός :

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
  website stats