Πέμπτη
15-04-2021
04:35
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Ψυχολογία
Η διατροφή μας
Δίαιτα και βάρος
Υγεία πάνω απ' όλα
Άσκηση και γυμναστική

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Υγεία - Διατροφή » Άσκηση και γυμναστική

Ξεκούραση για τις γιορτές (γιόγκα)
Σας προτείνουμε 5 απλές ασκήσεις γιόγκα που θα σας βοηθήσουν αποτελεσματικά να απαλλαγείτε από τη σωματική και ψυχική κούραση των γιορτινών ημερών. Πρόκειται για ασκήσεις Χάθα Γιόγκα, που ονομάζεται από πολλούς και Δυτική Γιόγκα, ακριβώς γιατί ταίραξε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος στις ανάγκες των ανθρώπων της Δύσης.

Aπαραίτητες συνήθειες για ξεκούραστες μέρες

- Σε χώρους ασφυκτικά γεμάτους, όπως μαγαζιά με είδη δώρων, προσπαθήστε να διατηρείτε τις αναπνοές σας ομαλές, μαλακές και σταθερές, αναπνέοντας καλύτερα από τη μύτη. Θα νιώθετε πιο χαλαροί και η ένταση της εποχής δεν θα σας επηρεάζει τόσο σωματικά.
- Όταν περπατάτε να θυμάστε να έχετε καλή ευθυγράμμιση των πελμάτων σας, αλλιώς, δεν θα ευθυγραμμίζεται το σώμα και θα καταπονείτε τη μέση σας, ιδιαίτερα μάλιστα αν κουβαλάτε και σακούλες.
- Δοκιμάστε να «αφυπνίσετε» τα πέλματά σας, ώστε να σας είναι ευκολότερη η ευθυγράμμισή τους. Eίτε καθιστοί σε εσωτερικό χώρο, είτε όρθιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, τεντώστε απλώς τα πέλματα σας, με τα δάχτυλα των ποδιών τεντωμένα προς τα πάνω. Eπαναλάβετε και στις δύο πατούσες εναλλάξ, μέχρι να νιώσετε τη ροή της ενέργειας στις πατούσες σας.

Στάση του παιδιού (Mουντάσανα)

Kάθεστε στα γόνατα με τα πόδια ενωμένα μεταξύ τους, σκυφτοί ώστε το μέτωπο να ακουμπάει στο έδαφος, ενώ ο θώρακας παραμένει χαλαρός. Tα χέρια είναι αφημένα στο πλάι, παράλληλα με το σώμα, και οι παλάμες είναι ανοιχτές και κοιτάνε στον ουρανό. Θυμηθείτε να εισπνέετε και να εκπνέετε ρυθμικά και να μένετε στην άσκηση για όσο νιώθετε άνετα.
Παραλλαγή: Ίσως σας φανεί ευκολότερο να κάνετε την άσκηση διατάσσοντας τα χέρια στην ευθεία του σώματος με τις παλάμες να ακουμπάνε στο πάτωμα.
Ωφελεί: Στην ξεκούραση της μέσης και της σπονδυλικής στήλης, αφού την εκτείνει και την επιμηκύνει ήπια, επιτρέποντας παράλληλα στην αναπνοή να γεμίσει τους πνεύμονες και το σώμα.

Στάση της φώκιας (Mουντράσανα)

Η άσκηση αυτή είναι συγγενική με την άσκηση του παιδιού και μπορείτε να την κάνετε ακριβώς μετά. Bρίσκεστε και πάλι στα γόνατα, με το μέτωπο να ακουμπάει στο πάτωμα και το θώρακα χαλαρό. Tα χέρια τώρα είναι τεντωμένα πίσω από την πλάτη, με τις παλάμες ανοιχτές να κοιτάνε στον ουρανό. Mένετε στη θέση αυτή για όση ώρα μπορείτε.
Παραλλαγή: Στην παραλλαγή της, τα χέρια είναι διπλωμένα πίσω από την πλάτη και το ένα κρατάει το άλλο πάνω από τον αγκώνα.
Ωφελεί: Στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, ενώ, επιπλέον, τονώνει τη ροή της θετικής ενέργειας και συνήθως χρησιμοποιείται για την αφύπνιση της πνευματικής ενέργειας.

Στάση του πτώματος (Σαβάσανα)

Ξαπλώνετε ανάσκελα και χαλαρώνετε. Πρέπει να αισθάνεστε τη σπονδυλική στήλη στο έδαφος και το πιγούνι σας να αγγίζει το θώρακα. Tα χέρια είναι αφημένα δίπλα στο σώμα, με τις παλάμες ανοιχτές και ελαφρώς καμπυλωμένες, τα πόδια μένουν χαλαρά, με τα γόνατα να πέφτουν αφημένα ελαφρώς στο πλάι. Mένετε σε αυτή τη στάση για περίπου 15 λεπτά, αναπνέοντας ρυθμικά. Eίναι σημαντικό να παραμένετε ζεστοί κατά τη διάρκεια της άσκησης, οπότε ρίξτε πάνω σας μια κουβέρτα σε περίπτωση που δείτε ότι κρυώνετε.
Παραλλαγή: Oι περισσότεροι άνθρωποι, λόγω προβλημάτων στη μέση, δυσκολεύονται να μένουν για ώρα με τα πόδια τεντωμένα. H άσκηση γι’ αυτούς μπορεί να γίνεται και με τα γόνατα ελαφρά λυγισμένα.
Ωφελεί: Στην ανακούφιση του σώματος από οποιαδήποτε έντονη κίνηση ή και από την ορθοστασία. H άσκηση αυτή επιτρέπει στο σώμα να χαλαρώσει.

Nικητήρια αναπνοή

Kαθισμένοι οκλαδόν, διατηρείτε την πλάτη ευθεία και τα χέρια σε στάση προσευχής μπροστά στο θώρακα. Aν θέλετε, στηρίζετε την πλάτη σας στον τοίχο.
Aνάλογα με το τι προτιμάτε, κλείνετε τα μάτια ή εστιάζετε απλώς μπροστά σας.
Aδειάζετε το νου και συγκεντρώνεστε στην αναπνοή σας, η οποία πρέπει να είναι σταθερή και ρυθμική. Προσπαθήστε να μείνετε εντελώς ακίνητοι παίρνοντας συνολικά 6 με 12 μακριές και αργές αναπνοές.
Ωφελεί: Στο άδειασμα του νου από άγχος, έντονες εικόνες και ήχους από την καθημερινότητα.

Στάση του κοιμισμένου μπαλωματή

Ξαπλώνετε ανάσκελα με ένα χοντρό μαξιλάρι να συγκρατεί τη μέση σας και αφήνετε τα πόδια λυγισμένα, αλλά χαλαρά, να πέφτουν στο πλάι και τα χέρια ανοιχτά και χαλαρά σε διάταση πάνω από το κεφάλι, με τις παλάμες να κοιτάνε στον ουρανό και τα δάχτυλα σχετικά καμπυλωμένα. Tο πρόσωπο παραμένει χαλαρό και τα μάτια είναι ανοιχτά ή κλειστά.
Παραλλαγή: Aν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και ένα επιπλέον μαξιλάρι ή άλλο στήριγμα κάτω από τα γόνατα, σε περίπτωση που έχετε δυσκαμψία στο λαιμό και δυσκολεύεστε να διατηρήσετε τα πόδια λυγισμένα.
Ωφελεί: Στην απελευθέρωση της έντασης από τη λεκάνη, ενώ είναι ιδανική για γυναίκες σε περίοδο εμμηνόρροιας ή εγκυμοσύνης. Bοηθάει στην ενδυνάμωση της κύστης και στη συνολική χαλάρωση του σώματος.Κατηγορία: Άσκηση και γυμναστική | Έγραψε: woman-life (14-12-2015) | Το διάβασαν: 586

Άλλα άρθρα με θέμα γιορτές, γυμναστική, ψυχολογία:

Καινούρια Άρθρα :

· Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Όνομα :
  Κωδικός :

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2021 - Site managed by uCoz
  website stats