Αν καταφέρναμε για ένα μικρό έστω διάστημα να τρώγαμε μόνο φρούτα και λαχανικά, τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμη καλύτερα. Άλλωστε, ό,τι επιτυγχάνεται με τη νηστεία σε λίγες μέρες δεν επιτυγχάνεται με καμιά άλλη δίαιτα διάρκειας πολλών παραπάνω ημερών. Μη φοβάστε να το τολμήσετε για ένα μικρό διάστημα. Ας δούμε όμως πώς ωφελείται ο οργανισμός αυτήν την περίοδο της νηστείας, κατά την οποία καταναλώνονται ως επί το πλείστον τροφές όπως όσπρια, λαχανικά, φρούτα, ζυμαρικά και θαλασσινά.
Τα όσπρια περιέχουν αρκετό λεύκωμα και γι' αυτό μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας. Πρέπει όμως να μαγειρεύονται λιτά, γιατί είναι δύσπεπτα. Ο αρακάς έχει φολικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο. Είναι γνωστός για τις αντιοξειδωτικές του ουσίες. Οι φακές περιέχουν πολύ σίδηρο και φολικό οξύ. Βοηθούν το νευρικό σύστημα λόγω των βιταμινών Β που περιέχουν. Τα φασόλια περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, φώσφορο και ασβέστιο. Τρώγονται σε σαλάτα, βραστά ή και φούρνου, ωστόσο είναι δύσπεπτα και επομένως μπορεί να ανεβάσουν την πίεση.
Όσον αφορά στα ψάρια, να ειπωθεί ότι ναι μεν έχουν ωφέλιμα συστατικά, αλλά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Ο τόνος έχει πολλές βιταμίνες όπως Α, Ε και D, η οποία είναι χρήσιμη για τα κόκαλα. Έχει ωστόσο μεγάλη ποσότητα λίπους. Το σκουμπρί είναι ψάρι πλούσιο σε ω-3, τα οποία βοηθούν την καρδιά, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και βιταμίνη Α. Προσέξτε μόνο γιατί αυτό το ψάρι έχει αρκετά λιπαρά. Οι σαρδέλες είναι κι αυτές πλούσιες σε ω-3 και ασβέστιο. Ωστόσο, και οι γνωστές σαρδέλες έχουν πολύ μεγάλα περιεκτικότητα σε λίπος. Ο σολομός είναι ψάρι το οποίο περιέχει άφθονο ασβέστιο, ω-3, σίδηρο και χαλκό. Προσοχή στην κατανάλωσή του γιατί είναι αρκετά λιπαρό ψάρι. Η ρέγκα είναι ψάρι, η περιεκτικότητα του οποίου σε σίδηρο και ασβέστιο ισοδυναμεί με αυτήν του κρέατος. Περιέχει ω-3 και βιταμίνες Α και D. Ο μπακαλιάρος έχει τη χαμηλότερη τοξική επικινδυνότητα. Παρέχει στον οργανισμό άφθονο φώσφορο, βιταμίνες Α και Β. Τέλος, τα καλαμαράκια είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και Ε. Περιέχουν ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και σελήνιο. Δεν έχουν λιπαρά και επομένως έχουν λίγες θερμίδες. Ωστόσο, βλάπτουν όσους έχουν υψηλά ποσοστά χοληστερίνης.
Άλλες διαδεδομένες τροφές κατά την περίοδο της νηστείας είναι το ρύζι και τα μακαρόνια. Προτιμήστε το μη αποφλοιωμένο ρύζι, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β και σελήνιο. Όσον αφορά στα μακαρόνια, τα πιο υγιεινά θεωρούνται τα ολικής άλεσης και όσα έχουν παρασκευαστεί με βιολογικό τρόπο. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και άμυλο και επομένως δίνουν ενέργεια στον οργανισμό.
Ψωμί, ελιές και κρεμμύδι είναι από τα πιο συνηθισμένα γεύματα κατά την περίοδο της νηστείας. Φάτε ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο, τα οποία είναι πλούσια σε ίνες, σίδηρο και πρωτεΐνες. Οι ελιές έχουν μεγάλη ποσότητα ασβεστίου, βιταμίνες Α, Ε, φώσφορο, χαλκό και σίδηρο. Τέλος, το κρεμμυδάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και βοηθά στο να καθαρίζει το αίμα.
Οι σαλάτες έχουν ως επί το πλείστον θετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό και επιπλέον δεν περιέχουν πολλές θερμίδες. Το παντζάρι, ιδανικό για την καταπολέμηση της ατονίας και της αναιμίας, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β9, C, Α, ποτάσιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ιώδιο και σίδηρο. Λάχανο, λαχανίδα, μπρόκολα είναι λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, σε βιταμίνες C και Α (απαραίτητη για δέρμα όλο υγεία και καλή όραση). Περιέχουν άφθονο σίδηρο και ασβέστιο, συστατικό πολύτιμο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Βοηθούν στη βελτίωση της άμυνας του οργανισμού ενάντια στους ιούς και τη γρίπη. Το κουνουπίδι περιέχει σημαντικότατη ποσότητα βιταμίνης C, ασβεστίου και φολικού οξέος. Τα μαρούλια είναι σαλάτα πλούσια σε ασβέστιο και σίδηρο. Ενδείκνυνται για όσους έχουν αναιμία. Τέλος, τα ραδίκια, όπως και αν τα προτιμάτε, ωμά ή βραστά, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βοηθούν στην καλή λειτουργία του στομάχου και των εντέρων.