Η Σαρακοστή κοντεύει πια να τελειώσει. Νηστεία τέλος! Ωστόσο απαιτείται προσοχή στο τι και στο πόσο θα φάτε. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ο οργανισμός έχει συνηθίσει σε έναν άλλο τρόπο διατροφής, πιο λιτό, πιο ελαφρύ. Προσέξτε επομένως τις ποσότητες που θα καταναλώσετε τις επόμενες μέρες και αυτά που θα φάτε. Δεδομένου ότι το γιορτινό τραπέζι ξεκινάει βράδυ Μεγάλου Σαββάτου, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Από τη μία, η 40θήμερη αποχή από κρέας και γενικότερα από ζωικά προϊόντα και, από την άλλη, η κατανάλωση όλων σχεδόν των ζωικών προϊόντων συνοδευόμενων από κρασί, αργά το βράδυ, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Φυσικά η παράδοση υπάρχει για να την ακολουθούμε, με μέτρο όμως. Η μαγειρίτσα, η οποία σίγουρα θα συνοδεύεται από ένα δεύτερο πιάτο με κρέας ψητό, το παραδοσιακό κόκκινο αβγό, το κόκκινο κρασί και η γιορτινή ατμόσφαιρα δεν πρέπει να σας κάνουν να παρασυρθείτε. Ενταχθείτε σιγά σιγά στο κλίμα. Αρκεστείτε το βράδυ μόνο στη σούπα. Αφήστε το κρέας για το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα. Δώστε χρόνο στον οργανισμό σας. Να θυμάστε να τρώτε αργά και μικρές ποσότητες. Τι πρέπει να προσέξουμε ως καταναλωτές, όταν αγοράζουμε κοτόπουλο ή κρέας; Τι προβλέπει ο νόμος για τα παραπάνω προϊόντα; Και τέλος τι προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό τα αβγά και το κρέας; Με τι μπορεί να αντικατασταθεί το κρέας, ώστε να πάρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά οι χορτοφάγοι, που θα “απέχουν” από το γιορτινό τραπέζι; Βασικό στοιχείο, το οποίο επιβάλλεται και από τις υγειονομικές διατάξεις, είναι ότι τα κρέατα λιανικής πώλησης πρέπει να βρίσκονται σε προθήκες-ψυγεία και όχι σε ανοικτούς πάγκους ή στα τσιγκέλια, ενώ τα πιο μεγάλα κομμάτια πρέπει να βρίσκονται στα ψυγεία. Γενικά, αποφύγετε να αγοράσετε νωπό κρέας, όταν έχει μελανιές ή λευκοκίτρινες κηλίδες, ή άσχημη οσμή. Προσέξτε κατά πόσο το κρεοπωλείο είναι καθαρό, τα μαχαίρια, το τραπέζι που κόβεται το κρέας κλπ. αλλά και ο ίδιος ο κρεοπώλης, οι ποδιές του προσωπικού και τα χέρια τους. Τέλος βεβαιωθείτε ότι ο κρεοπώλης έχει τη βεβαίωση Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος του υπουργείου Γεωργίας, όπως προβλέπει ο νόμος. Το κρέας έχει αμινοξέα και στοιχεία απαραίτητα για τον οργανισμό, επειδή όμως στις μέρες μας είναι γεμάτο αντιβιοτικά και ορμόνες, η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με μέτρο. Διατηρείται ωμό στο ψυγείο το πολύ για τρεις μέρες. Για να είναι μαλακό, μαγειρέψτε το σε χαμηλή φωτιά. Ο κιμάς πρέπει να μαγειρεύεται την ίδια μέρα που τον αγοράζετε, γιατί είναι ευπαθής σε βακτηρίδια. Σε απλή ψύξη διατηρείται, το πολύ, για τρεις μέρες. Αν η οσμή του δε σας φανεί φυσιολογική, μην το διακινδυνεύετε, πετάξτε τον. Αν αγοράσετε συσκευασμένο κιμά, τότε πρέπει να δείτε αν αναγράφεται η επωνυμία της επιχείρησης, το είδος του ζώου, η ημερομηνία ανάλωσής του και ο αριθμός αδείας ή κάποιος κωδικός αριθμός του εργαστηρίου. Προσέξτε επίσης να σας κόβουν τον κιμά εκείνη τη στιγμή που τον αγοράζετε. Αν πωλείται στο συγκεκριμένο κρεοπωλείο και νωπός και καταψυγμένος, πρέπει να υπάρχουν δυο ξεχωριστές μηχανές κοπής. Και στην αγορά κιμά φυσικά πρέπει να προσέχετε αν είναι καθαρή η μηχανή κοπής και ο χώρος γενικότερα. Όσον αφορά στα κοτόπουλα, πρέπει να έχουν στο στήθος ειδικό ταμπελάκι με τη σφραγίδα κτηνιατρικού ελέγχου. Επιπλέον, το δέρμα τους πρέπει να έχει χρώμα λευκό ή προς το κίτρινο, να έχουν ευχάριστη μυρωδιά, κυρίως το εσωτερικό τους και να βρίσκονται τοποθετημένα στο ψυγείο. Τα τεμαχισμένα κοτόπουλα πρέπει να πωλούνται συσκευασμένα και μάλιστα στη συσκευασία τους πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες πληροφορίες (όπως αναφέρθηκε παραπάνω και στον κιμά). Και στα κατεψυγμένα κοτόπουλα πρέπει να προσέχετε να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής και ανάλωσης. Επειδή το κρέας είναι δύσπεπτο, προσέξτε με τι θα το συνοδέψετε. Καλό είναι να τρώτε μετά ένα πορτοκάλι, καθώς η βιταμίνη C που περιέχει διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Κοτόπουλο και αβγά καλό είναι να τα προμηθεύεστε από γνωστούς σας από την επαρχία και μονάχα όταν τα κοτόπουλα είναι ελευθέρας βοσκής και δεν τους δίνονται ορμόνες. Φάτε μπούτι, το οποίο περιέχει περισσότερο σίδηρο από τα άλλα μέρη του κοτόπουλου. Όσον αφορά στα αβγά, το πιο υγιεινό μέρος θεωρείται ο κρόκος, κυρίως για άτομα που έχουν αναιμία. Το σφιχτό αβγό βλάπτει το συκώτι, ενώ το τηγανητό δεν περιέχει τίποτα, αφού κατά το τηγάνισμα χάνει τη θρεπτική του αξία. Οι χορτοφάγοι, για να καλύψετε τα κενά σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνη Β12, που δημιουργούνται λόγω της αποχής σας από το κρέας, πρέπει να τρώτε ψάρι, τυρί, γιαούρτι, αβγά, λαχανικά, δημητριακά και εσπεριδοειδή. 100 Γραμμάρια | Θερμίδες | Λιπαρά | Χοληστερίνη | Βιταμίνες/Μέταλλα | Ψητό μοσχάρι | 290 | 19 γρ. | 70 ml | A, B3, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο | Άπαχο μοσχαρίσιο φιλέτο | 255 | 10 γρ. | 1,45 ml | A, E, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο | Μοσχαρίσιο τηγανιτό συκώτι | 260 | 13 γρ. | 435 ml | A, B, C, D, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο | Χοιρινή μπριζόλα | 370 | 28 γρ. | 84 ml | B3, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο | Κοτόπουλο ψητό | 250 | 14 γρ. | 85 ml | A, B, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο | Ψητό αρνί | 320 | 24 γρ. | 60 ml | B, E, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο | Ψητά αρνίσια παϊδάκια | 490 | 45 γρ. | 90 ml | B1, B2, B3, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο | Αβγά (2 ωμά) | 165 | 11 γρ. | 550 ml | A, B, D, E, φολικό οξύ, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο |
|