Τα ζυμαρικά έχουν εξέχουσα θέση στο τραπέζι όχι μόνο των Ιταλών, αλλά και των Ελλήνων και βρίσκονται στη βάση της Μεσογειακής Διατροφικής Πυραμίδας. Ζυμαρικά είναι μια γενικευμένη ονομασία σε όλα τα είδη όπως κοχύλια, κανελόνια, σαλιγκάρια, φιδές, βίδες τορτελίνια, πένες κ.α. Σήμερα παράγονται σχεδόν 300 διαφορετικά είδη. Τα είδη που συναντάμε και χρησιμοποιούμε πιο συχνά χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: - Μικρά ζυμαρικά για σούπες όπως το κριθαράκι και τα αστράκια - Κοντά ζυμαρικά όπως οι πένες και τα σαλιγκαράκια - Ζυμαρικά σε φωλιές όπως ταλιατέλες, τα μαλλιά αγγέλου και γενικά όλα όσα έχουν μορφή κουβαριού - Ζυμαρικά κοντά και πλατιά όπως λαζάνια, κοχυλάκια και τα φιογκάκια - Ζυμαρικά γεμιστά όπως τορτελίνια και ραβιόλια Τα ζυμαρικά παρασκευάζονται από σιμιγδάλι το οποίο προέρχεται αποκλειστικά από σκληρό σιτάρι και είναι πλούσιο σε γλουτένη. Επίσης προστίθεται νερό και μερικές φορές και αλάτι. Τα ζυμαρικά δεν περιέχουν χρωστικές ουσίες και συντηρητικά, και τα χρώματα που έχουν μερικά είδη από αυτά γίνονται με τη προσθήκη αυγών ή λαχανικών όπως το σπανάκι και το καρότο. Όταν αγοράζετε ζυμαρικά να διαλέγετε αυτά που είναι καθαρά, χωρίς μαύρα στίγματα ή λευκές κηλίδες και έχουν υαλώδη τομή. Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και η ενέργεια που προσφέρουν απελευθερώνετε στο σώμα μας αργά αλλά σταθερά. Γι’ αυτό εξάλλου πολλές δίαιτες αθλητών βασίζονται σ’ αυτά. Τα ζυμαρικά περιέχουν ελάχιστες ποσότητες λίπους και νατρίου, είναι εύπεπτα, περιέχουν λίγα θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο και βιταμίνες τύπου Β αλλά είναι πλούσια σε άμυλο. Αν μαγειρευτούν σωστά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα πιάτο πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα αλλά πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και μέτρο από τους διαβητικούς. Τα ζυμαρικά περιέχουν παραπάνω πρωτεΐνες από το ρύζι και την πατάτα. Θρεπτικά Συστατικά | Μαγειρεμένα Ζυμαρικά (100γρ) | Μαγειρεμένα Ζυμαρικά Ολικής Αλέσεως (100γρ) | Ενέργεια | 104 | 113 | Πρωτεΐνες | 3.6 | 4.7 | Λίπη (gr) | 0.7 | 0.9 | Σίδηρο (mg) | 0.5 | 1.4 | Διαιτητικές Ίνες (gr) | 1.8 | 4.0 |
Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως περιέχουν υψηλή ποσότητα φυτικών ινών και βοηθάνε στην αντιμετώπιση προβλημάτων δυσκοιλιότητας. Επίσης συμβάλουν στη διατήρηση του διαβήτη σε κανονικά επίπεδα αφού ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι μπορούν να τρώνε ζυμαρικά μέχρι και μία φορά την εβδομάδα. Καταναλώστε ζυμαρικά μία φορά την εβδομάδα σε μικρές μερίδες, δηλαδή 140γρ. βρασμένων μακαρονιών ( περίπου 90 γρ. άβραστα). Αποφύγετε να τα τρώτε με ψωμί, αλλά προτιμήστε μια φρέσκια σαλάτα. Η σάλτσα που τα συνοδεύει παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη θρεπτική αξία του πιάτου. Τα ζυμαρικά μας παχαίνουν μόνο όταν συνοδεύονται από βαριές και πλούσιες σε θερμίδες σάλτσες που περιέχουν βούτυρο ή κρέμα γάλακτος. Mισό φλιτζάνι ζυμαρικών σπαγκέτι χωρίς άλλα πρόσθετα, περιέχει μόνο 99 θερμίδες. Η θρεπτική αξία των ζυμαρικών θα υποβαθμιστεί εάν συνοδευτούν από σάλτσα πλούσια σε λιπίδια, ενώ αντίθετα θα ανέβει στα ύψη εάν η σάλτσα θα περιέχει φρέσκα λαχανικά, ελαιόλαδο, βότανα ή και θαλασσινά.
© Woman-Life
|