Πέμπτη
21-11-2024
17:17
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Ψυχολογία
Η διατροφή μας
Δίαιτα και βάρος
Υγεία πάνω απ' όλα
Άσκηση και γυμναστική

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Υγεία - Διατροφή » Η διατροφή μας

Κουνουπίδι σημαίνει βιταμίνη
Το κουνουπίδι ανήκει στην ίδια κατηγορία λαχανικών με το μπρόκολο και το λάχανο, γνωστά ως σταυρανθή φυτά.

Αγοράζοντας κουνουπίδι – Όταν είναι φρέσκο πρέπει να είναι λευκό, χωρίς μαύρες κηλίδες και αρκετά βαρύ για τον όγκο του. Όταν το κουνουπίδι περιβάλλεται από χοντρά πράσινα φύλλα, είναι καλύτερα προστατευμένο και άρα διατηρείται πιο φρέσκο.

Μπορεί να μαγειρευτεί είτε νερόβραστο, οπότε τρώγεται με την προσθήκη λεμονιού ή και λαδιού, είτε με την προσθήκη ντομάτας, κρεμμυδιού και μπαχαρικών, κυρίως γαρύφαλλου.

Σερβίρετε ωμό, στο ξύδι (τουρσί), μαγειρεμένο στον ατμό, βραστό, σοταρισμένο ή ψημένο στο φούρνο. Το κουνουπίδι τουρσί ή κατεψυγμένο χάνει μεγάλο μέρος της γεύσης του και των θρεπτικών συστατικών του, κυρίως της βιταμίνης C. Επίσης παρατηρούνται μεγάλες απώλειες τις βιταμίνης Β6, παντοθενικού οξύ, αλλά και στο χαλκό, το κάλιο και το φώσφορο.
Διατηρείτε στο ψυγείο καλά αποθηκευμένο και προστατευμένο από την υγρασία για αρκετές μέρες.

Το κουνουπίδι θεωρείτε ως το λαχανικό με ιαματικές ιδιότητες και πανίσχυρες διατροφικές ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη και καταπολέμηση πολλών ασθενειών. Είναι πλούσιο σε νερό και αποτελεί πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών και βιταμινών, όπως οι Α, C, Β1, Β2, Β3, Β6, παντοθενικό οξύ, μαγγανίου, φωσφόρου, καλίου, ασβεστίου και περιέχει φυλλικό οξύ, που είναι πολύτιμο κατά την εγκυμοσύνη.

Το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και βοηθάει στην πρόληψη του πολλών μορφών καρκίνου. Το λαχανικό αυτό θωρακίζει τον οργανισμό μας από νοσήματα «φθοράς», καθώς το λουλούδι του περιέχει υψηλά επίπεδα γλυκοζιδάσης, η οποία αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους αντικαρκινικούς διατροφικούς παράγοντες.
Μελέτες υποδεικνύουν ότι το λαχανικό αυτό απελευθερώνει ένα είδος ενεργών συστατικών τα οποία δρουν προστατευτικά από καρκινογενέσεις με διάφορους τρόπους: ενισχύουν την ικανότητα του ήπατος να εξουδετερώνει πιθανά καρκινογόνα, εμποδίζουν τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων και προάγουν το θάνατό τους (απόπτωση). Μεταξύ αυτών των συστατικών, πολύ σημαντική ουσία είναι η σουλφοραφαίνη η οποία ενισχύει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού, συμβάλλοντας στην πιο αποτελεσματική εξουδετέρωση των καρκινογόνων ουσιών. Επίσης η ουσία αυτή έχει ευεργετική επίδραση σε διάφορες μορφές καρκίνου: προάγει την απόπτωση καρκινικών κυττάρων στο μελάνωμα ή τη λευχαιμία, εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού, ακόμα και στα τελευταία στάδια της ανάπτυξής τους και μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από τις καρκινικές επιδράσεις του ήλιου.
Άλλο ένα συστατικό του κουνουπιδιού, η ουσία DIM (διινδολυμεθάνιο), αποτρέπει την ανάπτυξη κακοηθών κυττάρων, εμποδίζοντας την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού.

Αμερικάνοι ερευνητές λένε πώς η τακτική κατανάλωση μπρόκολου και κουνουπιδιού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της θανατηφόρας μορφής καρκίνου του προστάτη. Έρευνα που έγινε σε 1.300 άνδρες έδειξε ότι τα δύο αυτά λαχανικά είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας από τους επιθετικούς όγκους.

Ο Δρ. Χέιζ και οι συνεργάτες του έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 29.361 άνδρες που είχαν συμμετάσχει στη μελέτη Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που έτρωγαν τα περισσότερα λαχανικά είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη σταδίου ΙΙΙ ή IV.
Επισημαίνεται ότι το μπρόκολο και το κουνουπίδι είχαν την μεγαλύτερη επίδραση. Οι άνδρες που έτρωγαν μπρόκολο πάνω από μια φορά την εβδομάδα είχαν 45% χαμηλότερο κίνδυνο προηγμένου σταδίου καρκίνου του προστάτη, συγκριτικά με άνδρες που έτρωγαν μπρόκολο σπανιότερα από μια φορά τον μήνα, ενώ το κουνουπίδι μείωνε τον κίνδυνο κατά 52%.

Journal of the National Cancer Institute

Τα συστατικά που περιέχει το κουνουπίδι θεωρείτε ότι βοηθούν την αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, το φυλλικό οξύ που περιέχει βοηθάει τις εγκυμονούσες και προσφέρει προστασία από τα καρδιακά νοσήματα.

Το κουνουπίδι, και άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, προσφέρουν προστασία από καταστάσεις που εμπλέκουν φλεγμονή. Βρέθηκε ότι τα άτομα με τη χαμηλότερη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C παρουσίαζαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ενός είδους αρθρίτιδας σε σχέση με τα άτομα με την υψηλότερη κατανάλωση.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του κουνουπιδιού είναι οι ελάχιστες θερμίδες (30 στα 100 γραμμάρια), γι’ αυτό και είναι ιδανικό για κάθε είδους δίαιτα και για όσους προσέχουν τη διατροφή. Προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών, εφ’ όσον βέβαια δεν το τηγανίσουμε. Το κουνουπίδι αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης και γι’ αυτό συστήνεται η συχνή του κατανάλωση ενώ λόγω του ογκώδους των διαφόρων λαχανικών και της χαμηλής ενέργειας την οποία παρέχουν καταναλίσκονται από όσους επιδιώκουν να αδυνατίσουν.

Το ωμό κουνουπίδι διατηρεί στο ακέραιο όλα τα συστατικά. Το βρασμένο τα χάνει μέχρι και 66% ενώ σε χύτρα πίεσης μόνο το 47%. Στο φούρνο μικροκυμάτων οι βιταμίνες καταστρέφονται κατά 74-87% γι’ αυτό αν μπορείτε αποφύγετε να το μαγειρεύετε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Όσο για το κατεψυγμένο ή το τουρσί κουνουπίδι, θυμηθείτε πώς χάνει μεγάλο μέρος των θρεπτικών του συστατικών, ιδίως τη βιταμίνη C, που είναι εξαιρετικά ευαίσθητη.


1 φλ. βρασμένου κουνουπιδιού
καλύπτει το:


61% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C ,
13-17% σε διαιτητικές ίνες,
16% σε βιταμίνη Β6,
14% σε φυλλικό οξύ,
12% σε παντοθενικό οξύ,
7% σε μαγγάνιο,
6% σε φωσφόρο και
<5% στις βιταμίνες Β 1 , Β 2 , Β 3 και
σε κάλιο, σίδηρο και χαλκό.

150 γραμμάρια κουνουπίδι δίνουν μόνο 25 θερμίδες, αλλά και σημαντικότατη ποσότητα βιταμίνης C και ασβεστίου. Πλούσιο και σε φολικό οξύ, απαραίτητο κυρίως για τις εγκύους και το έμβρυο.

Συμβουλή: αν μπορείτε αποφύγετε να τα μαγειρεύετε. Οι ωμές σαλάτες είναι σαφώς καλύτερες. Αν δε γίνεται διαφορετικά, τότε μην τα παραβράζετε και καταναλώστε τα το συντομότερο δυνατό.

Το κουνουπίδι περιέχει ουσίες που αλληλεπιδρούν με τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και μπορεί να προκαλέσουν βρογχοκήλη. Αποφυγή του κουνουπιδιού συστήνεται, επίσης, σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα ή προβλήματα νεφρών.

Κατηγορία: Η διατροφή μας | Έγραψε: woman-life (25-08-2008) | Το διάβασαν: 12713

Άλλα άρθρα με θέμα λαχανικά, διατροφή:

Καινούρια Άρθρα :

· Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]



Σχόλια Καινούρια τεστ
  • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

  • Τι είδους ζευγάρι είστε?

  • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

  • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

  • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

  • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
  • Login form
    Μπείτε στην παρέα μας!
    Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

    Αναζήτηση Άρθρων


    Χρήσιμοι σύνδεσμοι


    Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
    Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
    website stats