Καλοκαίρι και αν μη τι άλλο ένα από τα φαγητά που τρώγεται ευχαρίστως τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είτε στο σπίτι, είτε έξω είναι τα ψάρια, τα καλαμαράκια, το χταποδάκι. Θα έλεγε κανείς πως καλοκαίρι και θαλασσινά πάνε μαζί. Σίγουρα έχουν στοιχεία πάρα πολύ βασικά για τον οργανισμό μας, ταυτόχρονα όμως κρύβουν και κινδύνους. Τι περιέχουν τα ψάρια; Σε τι ωφελούν; Πώς μπορεί κανείς να ξεχωρίσει το φρέσκο ψάρι και τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής; Επιλογή ψαριών
Τα ψάρια που αγοράζετε θα πρέπει να έχουν γυαλιστερά κι όχι θολά μάτια, κόκκινα βράγχια και να μη βγάζουν άσχημη μυρωδιά. Αν δείτε τους ψαράδες να τα βρέχουν συνέχεια, αυτό είναι ένα δείγμα ότι κάτι βρωμάει στην υπόθεση. Επιπλέον όταν κρατάτε ένα ψάρι στο χέρι, πρέπει να παραμένει άκαμπτο για να είστε σίγουροι ότι το κρέας του είναι καλό και τέλος τα λέπια του δεν πρέπει να ξεκολλάνε εύκολα.
Το φρέσκο καλαμάρι, είναι λευκό σαν το γάλα και η μεμβράνη του γκρίζα και όχι καφέ. Τα οστρακοειδή, καλό είναι να βρίσκονται πάνω σε μαρμάρινους πάγκους. Χτυπώντας τα πάνω σε μάρμαρο, ο ήχος τους πρέπει να είναι όπως όταν χτυπάμε μια πέτρα.
Ιδιότητες θαλασσινών
100 γραμμάρια ψάρι περιέχουν το 40% περίπου των πρωτεϊνών που χρειάζεται ο οργανισμός μας ημερησίως. Τα ψάρια γενικώς περιέχουν την βιταμίνη Β12, η οποία βοηθάει στο νευρικό σύστημα, πρωτεΐνες, ιώδιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, λιπαρά οξέα ω-3 ωφέλημα για την καρδιά, βιταμίνη Α και D. Τα οστρακοειδή θεωρούνται ότι έχουν λιγότερα λιπαρά, ωστόσο βλάπτουν στην χοληστερίνη. Τα ψάρια της θάλασσας παρέχουν στον οργανισμό κυρίων ιώδιο, φθόριο και κοβάλτιο, ενώ αυτά των λιμνών και ποταμών περιέχουν περισσότερο χαλκό, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο.
Προτιμήστε…
ΣΟΛΟΜΟ : ψάρι υψηλής περιεκτικότητας σε ω-3, τα οποία εκτός του ότι μειώνουν τα τριγλυκερίδια και διατηρούν σε καλή κατάσταση την καρδιά, είναι και κατά της κατάθλιψης. Περιέχουν τόσες πρωτεΐνες όσες σχεδόν και το κρέας, μόνο ο σολομός δεν έχει τόση χοληστερίνη όση το κρέας. Τόσο ο φρέσκος όσο και ο καπνιστός σολομός, περιέχουν πρωτεΐνες, ποτάσιο, φώσφορο και ιώδιο. Ο καπνιστός σολομός χάνει μέρος των λιπαρών ω-3 σε σχέση με τον φρέσκο.
ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ : είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, φολικό οξύ, βιταμίνες Α και Ε. Αν τα φάτε ψητά να είστε σίγουροι ότι δε θα επιβαρυνθείτε με έξτρα θερμίδες, αφού δεν είναι καθόλου λιπαρά. Αν ωστόσο έχετε υψηλή χοληστερίνη, θα πρέπει να τα αποφύγετε.
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ : Ψάρι πολύ υγιεινό, με πολύ φώσφορο, βιταμίνες Α και Β2. Συνδυάστε τον με σκορδαλιά.
ΣΑΡΔΕΛΕΣ : φημίζονται για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην καρδιά και για την καλή διάθεση. Χάρη στα πολλά ω-3 που περιέχουν, ελαττώνεται η χοληστερίνη και επομένως προστατεύουν τις αρτηρίες και ρυθμίζουν την καλή κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον περιέχουν πρωτεΐνες και ασβέστιο.
ΣΚΟΥΜΠΡΙ : θέλει προσοχή, γιατί είναι αρκετά λιπαρό ψάρι. Ωστόσο περιέχει ω-3 και εμπλουτίζει τον οργανισμό με βιταμίνη Α, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο.
ΤΟΝΟΣ : περιέχει τις βιταμίνες D – από τις πλέον σπάνιες – Ε, Α, σελήνιο αλλά και φολικό οξύ. Μαγειρέψτε τον στο φούρνο.
Τόσο τα ψάρια όσο και τα θαλασσινά περιέχουν σίδηρο (100γρ. μύδια έχουν 6ml σιδήρου και 100γρ. γαρίδες 2,6 αντίστοιχα), απλά η διαφορά με το κρέας είναι ότι ο σίδηρος που προσλαμβάνεται από τα ψάρια δεν απορροφάται τόσο εύκολα από τον οργανισμό. Φάτε λοιπόν ψάρια σε συνδυασμό με λαχανικά, όσπρια και δημητριακά και να είστε σίγουροι ότι θα έχετε φάει και ελαφριά και υγιεινά.