Σάββατο
22-06-2024
11:21
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Διακόσμηση
Φυτά και ζώα
Η καλή Νοικοκυρά
Χρήμα, αγορά, οικονομία
Κατασκευές βήμα-βήμα

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Σπίτι - Διακόσμηση » Χρήμα, αγορά, οικονομία

Αγοραμανία: Τι προκαλεί και πως να την καταπολεμήσετε
"Νιώθετε δυστυχισμένοι; Έχετε κατάθλιψη και δεν σας χαροποιεί το φως του ήλιου; Υπάρχει μια πολύ καλή λύση για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Βγείτε στην αγορά και πηγαίνετε για shopping. Και θα δείτε ότι πολύ σύντομα από τη κακή σας διάθεση δε θα μείνει ίχνος."

Αυτήν την "τέλεια" συμβουλή έδωσε κάποτε ο Arthur Miller. Αλλά γνώριζε τότε, ο μεγάλος αυτός θεατρικός συγγραφέας, τι θα προκαλούσαν αυτές οι φαινομενικά αθώες βόλτες στα μαγαζιά;

Που οδηγεί η αγοραμανία

Οδηγεί στην κατάθλιψη
Μια πετυχημένη αγορά όντος μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση. Αλλά είναι σημαντικό να μην το παρακάνουμε, αλλιώς το συνήθειο αυτό μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε επιβλαβή εθισμό ονομαζόμενο “αγοραμανία”.
Η ανικανότητα να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, δυσκολίες στην επικοινωνία, έλλειψη προσοχής... Συνέπεια όλων αυτών είναι η κατάθλιψη.
Ένα καινούριο αντικείμενο, κόσμημα ή καλλυντικό – είναι ένας τρόπος να ηρεμήσετε, να ανταμείψετε ή να καθησυχάσετε τον εαυτό σας. Στη συνέχεια ο άνθρωπος βιώνει αισθήματα ενοχής ακόμα και εξοργίζεται για τις περιττές και άσκοπες δαπάνες, κι αυτό πάλι του προκαλεί κατάθλιψη. Αποτέλεσμα; Φαύλος κύκλος – αγορές, κατάθλιψη, αγορές...

Οδηγεί στην αυτο-κοροϊδία
Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που οδηγούν στην μανιώδη ιδέα για αγορές. Ένας από αυτούς είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ειδικά στις γυναίκες. Απόκτηση καινούριων πραγμάτων τις καθιστά σε μια ανώτερη κλίμακα κατά τη γνώμη τους. Νιώθουν πιο τυχερές, πλούσιες, λαμπερές, ισχυρές στα μάτια των ίδιων.
Μοναξιά, θλίψη, απογοήτευση, ανία επίσης προτρέπουν μια γυναίκα να ξοδέψει. Εάν μια γυναίκα συνέχεια τριγυρνά στα μαγαζιά, τότε μάλλον προσπαθεί να αποφύγει κάποια εργασία, αγκαρία, δασμό, να λάβει μια δύσκολη απόφαση ή να βρει κάποια λύση σ' ένα πρόβλημα που έχει. Είτε απλώς θέλει να βρίσκετε ανάμεσα σε κόσμο γιατί ίσως να έχει έλλειψη επικοινωνίας.

Η χημική αντίδραση
Πρόσφατα, οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι η αγοραμανία συνδέεται με την έλλειψη της ορμόνης σεροτονίνης στον οργανισμό, ορμόνη υπεύθυνη για την καλή διάθεση. Η έλλειψή της οδηγεί στην κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Οι γυναίκες έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν μανιακές με την αγορά, γιατί το σώμα τους είναι πιο ευαίσθητο από αυτό των ανδρών και η πτώση επιπέδου της σεροτονίνης στον οργανισμό γίνεται πιο αισθητή.

Πώς να καταπολεμήσετε την αγορομανία;

1.Καταλάβετε τον εαυτό σας
Κατ' αρχήν είναι σημαντικό να προσδιορίσετε και να αποδεχθείτε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα. Εάν πηγαίνετε στα μαγαζιά κάθε εβδομάδα, αυτό δεν σημαίνει ότι πάσχετε από τη μανία αγορών. Για να είστε μοντέρνο άτομο και να ταιριάζετε στην εποχή που ζούμε πρέπει να αγοράζετε κάτι καινούριο. Αλλά, εάν δεν μπορείτε να κοντρολάρετε τον εαυτό σας τη στιγμή της αγοράς ή μετά από την αγορά καταλαβαίνετε ότι ξοδέψατε άδικα τα χρήματά σας. Τότε θα πρέπει να το σκεφτείτε σοβαρά.

Αγοραμανία :

"ασθένεια" κατά την οποία ένα άτομο αδυνατεί να σκεφτεί ορθολογικά τη στιγμή που κάνει αγορές. Η λογική σχεδόν εξαφα- νίζεται ενώ τα αισθή- ματα όπως η ευχαρί- στηση και ικανοποίη- ση φτάνουν στα όρια.

2.Μιλήστε με τον εαυτό σας
Εάν η αιτία της αγοραμανίας είναι το παιδί που ζει μέσα σας και το οποίο έχει έλλειψη αγάπης. Θα σας βοηθήσουν ειδικές ψυχολογικές μέθοδοι “ηλικιακής παλινδρόμησης”. Αυτές θα σας βοηθήσουν να επιστρέψετε στην παιδική σας ηλικία όπου θα συναντήσετε αυτό το τρυφερό πλασματάκι το οποίο έχει ανάγκη από φροντίδα ενηλίκου. Αφιερώστε το χρόνο σας ώστε να του δώσετε την αγάπη σας. Τέτοια ψυχολογική εμπειρία ονομάζεται “επικοινωνία με το παιδί που ζει μέσα σας”.
Μπορείτε να το κάνετε και προληπτικά. Πρέπει να θυμηθείτε τις τραυματικές εμπειρίες από την παιδική σας ηλικία, με τη σκέψη σας να ταξιδέψετε εκεί και να στηρίξετε τον ίδιο σας τον εαυτό.

3.Απομακρυνθείτε από τις διαφημίσεις
Ως μέσο για την πρόληψη μπορεί να σας βοηθήσει η απομόνωση από κάθε διαφήμιση. Σκεφτείτε, πως μπορείτε να απομακρύνετε τον εαυτό σας από τις διαφημίσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Και να θυμάστε πώς ακόμα και η παθητική ακρόαση διαφημιστικών προτάσεων καταγράφονται στη συνείδησή σας και στη συνέχεια ενδέχεται να υλοποιηθούν.

4.Βρείτε τις αξίες της ζωής σας
Πάρτε την ευθύνη της ζωής στα χέρια σας. Αφού, εάν κάτι προσπαθεί να σας επιβληθεί, αυτό συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή ενδώσατε στο έλεος της περίστασης. Κάντε μια απογραφή των περιουσιακών σας στοιχείων και αντικειμένων που αγαπάτε. Συμπεριλάβετε στη λίστα αυτή ότι καλό θα σας κρατήσει μακριά από άσκοπο ξόδεμα χρημάτων. Εάν η αιτία της αγοραμανίας είναι η ανασφάλεια στην οικογενειακή σας σχέση, θα πρέπει να καταλάβετε ότι οι σχέσεις αυτές δε θα γίνουν καλύτερες σε ένα κατάστημα καλλυντικών και είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σ' έναν ψυχολόγο ή οικογενειακό σύμβουλο.

© Woman-Life


Κατηγορία: Χρήμα, αγορά, οικονομία | Έγραψε: woman-life (03-05-2009) | Το διάβασαν: 3327

Άλλα άρθρα με θέμα αγορές:

Καινούρια Άρθρα :

· Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
  website stats