Είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση, μιας και μόνο ένας στους εκατό άνδρες εμφανίζει κυτταρίτιδα. Αντίθετα, επτά στις οκτώ γυναίκες (και όχι μόνο εκείνες με κάποια παραπανίσια κιλά ή με μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στο σώμα τους) παλεύουν με τον προαιώνιο εχθρό τους. Η μάχη είναι άνιση; Η κυτταρίτιδα πήρε το όνομά της από Γάλλους επιστήμονες και αναφέρεται στην ανομοιόμορφη κατανομή του λίπους. Συγκεκριμένα, η κυτταρίτιδα οφείλεται στην επιλεκτική συσσώρευση λίπους και στη διόγκωση λιποκυττάρων ακριβώς κάτω από το δέρμα και είναι αποτέλεσμα της διαταραχής του λιπώδους ιστού, λόγω κατακράτησης υγρών και τοξινών. Αποτέλεσμα αυτών είναι η απώλεια της ελαστικότητας των ινών του συνδετικού ιστού, η οποία προκαλεί την εμφάνιση του δέρματος που είναι γνωστή σαν όψη φλοιού πορτοκαλιού. Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί στους μηρούς, στους γλουτούς, στο εσωτερικό των μπράτσων, στο στομάχι, στην κοιλιά και στις γάμπες. Επιπλέον, ανάλογα με το αν οφείλεται στην κατακράτηση λίπους ή νερού ή και στα δυο, διακρίνεται σε τρία είδη: σκληρή, μαλακή και συσχετισμένη, αντίστοιχα. Οι σημαντικότερη λόγοι που την προκαλούν είναι: Κληρονομικότητα Καθιστική ζωή Διαταραγμένη κυκλοφορία αίματος Ορμονικές διαταραχές Παχυσαρκία – κακή διατροφή (κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λίπος και αλάτι, αλκοόλ, μειωμένη πρόσληψη νερού) Κάπνισμα – αλκοόλ Δυσκοιλιότητα Η σωστή επιλογή των τροφίμων που καταναλώνουμε πρέπει να είναι το βασικό μας μέλημα ώστε να έχουμε ένα όμορφο, σφριγηλό σώμα, χωρίς ατέλειες, κυτταρίτιδα και χαλάρωση. Με δεδομένο ότι η “ομορφιά ξεκινάει από μέσα μας”, η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών μέσω των τροφών που καταναλώνουμε είναι η πρώτη και πιο σημαντική κίνηση για την αντιμετώπισή της. Συγκεκριμένα, οι βιταμίνες Β6 και το φυλλικό οξύ ενισχύουν το μεταβολισμό και προστατεύουν τα αγγεία, ενώ η βιταμίνη Ε σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C παρουσιάζουν έντονη αντιοξειδωτική δράση και βελτιώνουν την υφή του δέρματος, δίνοντάς του ομοιομορφία, λείανση και σφριγηλότητα. Επιπλέον, τα ιχθυέλαια, που είναι πολύ πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, είναι ευρέως γνωστά για τα ευεργετικά τους αποτελέσματα στο δέρμα. Τέλος, η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Αυτό οφείλεται στην ικανότητα των φυτικών ινών να δεσμεύουν τα χολικά άλατα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την απορρόφηση λίπους, ενώ ταυτόχρονα διασχίζουν αναλλοίωτες το γαστρεντερικό σωλήνα και οδηγούν στην αποβολή ενός μέρους του λίπους που παίρνουμε από τις τροφές, με άμεσο αποτέλεσμα να αποθηκεύεται λιγότερο λίπος. Τι πρέπει να τρώμε και τι όχι για να αποφύγουμε την κυτταρίτιδα: ΝΑΙ | ΟΧΙ | Φρούτα – πράσινα λαχανικά Μπόλικο νερό Φυσικοί χυμοί, πράσινο τσάι Ανάλατοι ξηροί καρποί Λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος) Δημητριακά ολικής αλέσεως Γάλα, γιαούρτι, χαμηλά σε λιπαρά Ελαιόλαδο Διατήρηση φυσιολογικού βάρους Φυσική δραστηριότητα | Ζωικά λιπαρά – κόκκινο κρέας, βούτυρο Ζάχαρη – γλυκά Καθιστική ζωή Δίαιτες “αστραπή” Αυξομειώσεις βάρους Αλκοόλ – κάπνισμα Αλάτι Σάλτσες, κρέμα γάλακτος, πλήρη σε λιπαρά Τηγανητά Έτοιμα φαγητά τύπου fast-food | CityPress Δ. Γρηγοράκης Κλινικός διαιτολόγος
|