Πόσες φορές δεν συνέβη να έχουμε ανοίξει τον κατάλογο του εστιατορίου “πεθαμένοι” της πείνας και εκεί που είμαστε αποφασισμένοι να παραγγείλουμε τα πάντα ξαφνικά αντιλαμβανόμαστε ότι τα περισσότερα συστατικά ή και τα πιάτα μοιάζουν “κινέζικα”; Μόνη μας επιλογή να φωνάζουμε πανικόβλητοι τον σερβιτόρο και με ταπεινό βλέμμα όλο δέος να κρεμόμαστε από τα χείλη του όσο αυτός μας εξηγεί την σημασία των όσων διαβάζουμε. Μην ανησυχείτε! Ήρθε η ώρα αυτό το μαρτύριο να πάρει ένα τέλος! Antipasti: τα πάσης φύσεως ορεκτικά. Anchoiade: είδος σάλτσας με βάση την αντζούγια, μόνο που περιέχει σκόρδο και ελαιόλαδο. Γκοργκονντζόλα: τυρί παρόμοιο με το ροκφόρ, από γάλα αγελαδινό. Γκαθπατσο: ισπανική σούπα, με κύριο συστατικό την ντομάτα τρώγεται παγωμένη. Κουλι: σάλτσα φρούτου ή λαχανικών συνήθως ωμών. Κανελόνι: κυλινδρικού μεγάλου μεγέθους ζυμαρικά που γεμίζονται με κιμά και ψήνονται στο φούρνο. Καρπάτσο: ωμό κρέας, σερβιρισμένο σε πολύ λεπτές φέτες με ελαιόλαδο, λεμόνι ή μπαλσάμικο και κάποια μυρωδικά. Μπρουσκέτες: ελαφρώς φρυγανισμένες φέτες ψωμιού με ελαιόλαδο, σκόρδο, κομματάκια ντομάτας που μπορεί να έχουν επίσης κασέρι, τυρί, ζαμπόν ή ότι άλλο θέλετε. Συγκαταλέγεται στα ορεκτικά. Μοτσαρέλα: ιταλικό τυρί, από βουβαλίσιο γάλα. Νισουάζ: σαλάτα γαλλικής προέλευση. Περιέχει ντομάτα, μαρούλι, φασολάκια, αντσούγια, κάππαρη και αβγό. Νιοκι: παραδοσιακό ιταλικό ζυμαρικό φτιαγμένο από πατάτα. Ουδέτερη γεύση γι' αυτό και συνοδεύεται από διάφορες σάλτσες. Ναπολεόν: όποιο φαγητό τοποθετείται στο πιάτο καθ' ύψος. Πατέ (pate): συκωτάκια ανακατεμένα σε μπλέντερ και ψημένα σε φόρμα. Πολέντα: ιταλικής προέλευσης, κάτι σαν το παλιό δικό μας “κατσαμάκι”. Γίνεται από καλαμποκάλευρο και είναι σε μορφή κίτρινου πολτού με ουδέτερη γεύση. Παπιγιότ: αναφέρεται στον τρόπο μαγειρέματος μέσα σε λαδόχαρτο ή ειδικές σακούλες που διατηρεί έτσι ζουμερό το φαγητό και όχι ξεροψημένο. Πέστο: σάλτσα με βασιλικό, κουκουνάρι, σκόρδο και λάδδι, συνήθως συνοδεύει ζυμαρικά. Πεκορίνο: τυρί από γάλα πρόβατου, η γεύση τοου θυμίζει το δικό μας λαδωτήρι. Προσιούτο κρούντο (crudo = ωμό) και κότο (cotto = βρασμένο): κατατάσσεται στα αλλαντικά, γίνεται από χοιρινό κρέας και είναι ελαφρώς αλατισμένο με ιδιαίτερο άρωμα. Πάνα (panna): ιταλιστί η κρέμα γάλακτος. Ρικότα: πολύ μαλακό τυρί, σαν το ανθότυρο. Ραβιόλι: ζυμαρικά σε σχήμα τετράγωνο ή τρίγωνο, γεμισμένα με σπανάκι ή τυρί. Σούσι: ωμό ψάρι, φύκια και ρύζι βρασμένο είναι η βάση για ένα πιάτο σούσι. Σερβίρεται σε μπουκίτσες με διάφορες σως, όπως σως σόγιας ή σάλτσα ραπανιού wasabi. Σαφράν: το ελληνικό φυτό κρόκος, που μαγειρεμένο με το ρύζι, του χαρίζει ένα έντονο κίτρινο χρώμα. Σορμπέ: παγωτό με βάση τα φρούτα. Ταμπουλέ: σαλάτα λιβανέζικης προέλευσης. Περιέχει σπασμένο σιτάρι, μαϊντανό, κυβάκια ντομάτας λάδι και λεμόνι. Τορτίγια: σταρένια πίτα, μοιάζει με την αλλά είναι πιο στεγνή και σκληρή, ανάλατη και ουδέτερης γεύσης. Σερβίρεται γεμισμένη με κομμάτια κοτόπουλου, κρέατος ή με διάφορα λαχανικά. Τόφου: τυρί σόγιας. Τρούφες: μανιτάρια που φυτρώνουν κάτω από το έδαφος με έντονη μυρωδιά. Διακρίνονται σε μαύρη, το γνωστό “μαύρο διαμάντι” και σε λευκή τρούφα και οι δύο μοναδικές για το άρωμα τους. Η πρώτη χρησιμοποιείται για να δώσει άρωμα σε φαγητά και ομελέτες ενώ η λευκή χρησιμοποιείται κυρίως τριμμένη ωμή σε σαλάτες και μακαρονάδες. Τορτελίνι: ζυμαρικά που είναι μικρού μεγέθους γεμισμένα με τυρί ή προσιούτο και σερβίρονται με κρέμα γάλακτος. Ταρταρ: ωμός κιμάς, συνδυασμένος με ωμό αβγό, διάφορες σως, κάππαρη και αντσούγια. Τσορίθο: μεξικάνικο είδος αλλαντικού σαν καπνιστό λουκάνικο Φλορεντιν: τα πιάτα με σπανάκι. Φουαγκρά: συκώτι χήνας, σερβίρεται και σαν πατέ.
|