Αλάτι – Ένα συστατικό για το οποίο έχουν γραφτεί άρθρα, παραμύθια, ιστορίες αλλά και παροιμίες που επιβεβαιώνουν ότι δίνει γεύση στα φαγητά. Ωστόσο, συνίσταται μισό κουταλάκι αλάτι ημερησίως. Στο εμπόριο κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές, όπως ιωδιούχο (ενδείκνυται για όσους πάσχουν από υποθυρεοειδισμό και για όσους δεν τρώνε ψάρια), ραφιναρισμένο, το οποίο έχει υποστεί λεύκανση (καλό είναι να το αποφεύγετε), θαλασσινό (έχει ένα γκρι - μπεζ χρώμα και είναι λιγότερο αλμυρό από το κλασικό αλάτι) και το χοντρό αλάτι (το πιο αλμυρό και το ιδανικότερο σύμφωνα με τη γνώμη κάποιων ειδικών). Εναλλακτική λύση : προσθέστε λεμόνι στα φαγητά και στις σαλάτες σας για να καταφέρετε να μειώσετε την ποσότητα αλατιού χωρίς όμως να χάσετε από τη γεύση τους. Άνηθος – Ιδανικό καρύκευμα για φαγητά και σαλάτες βοηθά στη χώνεψη κυρίως όταν τρώγεται ωμός. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και μέταλλα όπως φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.
Βασιλικός – Φρέσκος ή αποξηραμένος, δίνει ένα φίνο άρωμα σε φαγητά και σαλάτες. Βοηθά στη χώνεψη, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, καταπολεμά το στρες και βοηθά στη τόνωση του δέρματος.
Γαρίφαλο – Γνωστό για το υπέροχο άρωμά του, κατάλληλο για γλυκά και φαγητά. Μπαχαρικό γνωστό για τις θρεπτικές και τις αντισηπτικές του ιδιότητες, προστατεύει από τον καρκίνο, σταματά τον πονόδοντο.
Δάφνη – Τα αποξηραμένα φύλλα δίνουν ένα ιδιαίτερο άρωμα στα φαγητά. Καταπολεμά τη δυσπεψία και ανακουφίζει από ρευματισμούς.
Δενδρολίβανο – Πέρα από μυρωδικό είναι ένα πρώτης τάξεως τονωτικό και διεγερτικό βότανο. Ανοίγει την όρεξη και βοηθά στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, της γρίπης αλλά και της υπότασης. Ιδανικό για ψητό κρέας, πατάτες φούρνου, για σάλτσα ζυμαρικών, ταιριάζει τέλεια με φαγητά που περιέχουν σκόρδο και συνοδεύεται με κρασί.
Δυόσμος – Απίθανο αρωματικό (δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι κυκλοφορούν στο εμπόριο καραμέλες και μαστίχες με άρωμα δυόσμου) για σαλάτες, φαγητά αλλά και κρασί. Ο δυόσμος ταυτόχρονα αποτελεί και ρόφημα (είναι γνωστός και σαν μέντα), το οποίο καταπολεμά τη δυσπεψία, τη διάρροια και τους πόνους περιόδου.
Ελαιόλαδο – Καλύτερα να το χρησιμοποιείτε ωμό τόσο στα φαγητά όσο και στις σαλάτες, πάντοτε όμως σε μικρές ποσότητες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β καθώς και σε μέταλλα. Κάνει πολύ καλό στο δέρμα και τα μαλλιά, βοηθά στην πρόληψη κατά του καρκίνου και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Ενδείκνυται και για τα τηγανητά, λόγω του αρώματός του και γιατί διατηρεί μεγάλο μέρος των ωφέλιμων συστατικών του και μετά το τηγάνισμα.
Κανέλα – Είναι γνωστή για το εξαιρετικό της άρωμα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν τα ξυλαράκια κανέλας (να τα προτιμάτε) αλλά και η σκόνη κανέλας (άγνωστο αν πρόκειται για 100% κανέλα). Χρησιμοποιείτε κυρίως στις φρουτοσαλάτες, στα γλυκά αλλά και σε ροφήματα. Βοηθά στην πέψη και στην αντιμετώπιση των κρυολογημάτων. Είναι γνωστή για τις αντισηπτικές, τις απολυμαντικές αλλά και τις αφροδισιακές της ιδιότητες.
Κρεμμύδι – Φρέσκο ή ξηρό ανοίγει την όρεξη, δίνει γεύση σε σαλάτες και φαγητά. Περιέχει βιταμίνες Α, Β και C καθώς και ιχνοστοιχεία και λέγεται ότι συντελεί στη μακροζωία. Βοηθά την καρδιά, προλαμβάνει τα κρυολογήματα, συντελεί στην καλή λειτουργία του εντέρου, στην καλή υγεία του δέρματος, των ματιών, των νυχιών, των νεύρων, θεωρείτε αντικαρκινικό φάρμακο, αντισηπτικό, αποτοξινωτικό αλλά και πρώτης τάξεως αφροδισιακό.
Λεμόνι – Βοηθά στο να νοστιμεύουν και να αποκτούν άρωμα τα φαγητά, οι σαλάτες, τα γλυκά αλλά και τα ροφήματα. Βοηθάει στην πέψη και στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου, ενώ, σκέτο σαν χυμός με λίγο μέλι, θεραπεύει από κρυολογήματα και βήχα.
Μαϊντανός – Καρύκευμα πλούσιο σε βιταμίνη C, κάλιο και σίδηρο βοηθά στην απορρόφηση των μετάλλων που περιέχονται στις άλλες τροφές. Έχει ιδιότητες ορεκτικές, καθαρτικές και διεγερτικές. Βοηθά στο κυκλοφοριακό, αποτοξινώνει τον οργανισμό και ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.
Ξύδι – Πέρα από το γνωστό κοινό ξύδι από σταφύλι που χρησιμοποιούμε σε σαλάτες και φαγητά υπάρχει το μηλόξιδο, γνωστό μεταξύ άλλων για τις αδυνατιστικές του ιδιότητες και το ξύδι βαλσάμικο. Το τελευταίο, έχει πολύ σκούρο χρώμα και υψηλή περιεκτικότητα σε μούστο, συναντάται τελευταία πολύ σε συνταγές για γλυκά αλλά και αλμυρά. Γενικά το ξύδι είναι ορεκτικό και κάνει καλό στο δέρμα και στα μαλλιά.
Ρίγανη – Γεύση πικάντικη που «ανοίγει» την όρεξη. Χρησιμοποιείτε σε σαλάτες, σάλτσες και φαγητά. Έχει διεγερτικές και τονωτικές ιδιότητες.
Σκόρδο – Ωμό ή ξηρό είναι ιδανικό για σαλάτες, σάλτσες, φαγητά αλλά και μόνο του πάνω στο ψωμί. Ορεκτικό, αντισηπτικό, αγαπητό κυρίως από τους υπερτασικούς, κατά της δυσκοιλιότητας, γνωστό για τις άπειρες θεραπευτικές του ιδιότητες από αρχαιοτάτων χρόνων. Πικάντικα, αλμυρά, ξινά όπως και αν προτιμάτε τα φαγητά σας, να θυμάστε ότι όλα τα φυσικά αυτά μπαχαρικά και αρωματικά, παρ’ όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.