Η υγιεινή διατροφή παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα ώστε να είναι υγιές. Όμως, κανένα είδος τροφής δεν περιέχει όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να είναι υγιής. Επομένως, είναι καλό να καταναλώνουμε ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες. Απλώς περιορίστε την κατανάλωση καφέ, οινοπνευματωδών και αεριούχων ποτών. Μειώστε το αλάτι, τα λίπη κάθε μορφής και τα τηγανιτά. Παράλληλα αυξήστε το νερό που πίνετε, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τις πλούσιες σε ίνες τροφές, το άπαχο κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια, το ρύζι, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής αλέσεως.
Θρεπτικές ουσίες | Περιγραφή | Πηγές | Υδρογονάνθρακες | Υπάρχουν 3 είδη υδατανθράκων: οι μονοσακχαρίτες (γλυκόζη, φρουκτόζη), οι δισακχαρίτες (λακτόζη), οι πολυσακχαρίτες (άμυλο). Οι Υδρογονάνθρακες αποτελούν την βασική πηγή ενέργειας του σώματός μας και βρίσκονται στη ζάχαρη και στο άμυλο. Γενικά θα πρέπει να μετριάζουμε την κατανάλωση ζάχαρης. | Ψωμί, δημητριακά, αμυλούχα λαχανικά (πχ πατάτες), όσπρια (πχ φακές, φασόλια), ρύζι, γάλα, μακαρόνια. Οι περισσότερες από τις τροφές αυτές περιέχουν και άλλα θρεπτικά στοιχεία εκτός από υδατάνθρακες. | Λιπαρά | Υπάρχουν διάφορα είδη λιπαρών – κορεσμένα (στερεά κατάσταση), μονοακόρεστα (υγρή κατάσταση) και πολυακόρεστα (υγρή κατάσταση). Τα λιπαρά βοηθούν στην απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων. Επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στη θερμική μόνωση, προστατεύουν τα εσωτερικά μας όργανα και αποτελούν συγκεντρωμένη πηγή ενέργειας. | Ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, φυστικέλαιο και σουσαμέλαιο, ξηροί καρποί, σαρδέλες, τόνος, λουκάνικα, σαλάμια και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το βούτυρο και ο κρόκος αυγού περιέχουν κορεσμένα λίπη και θα πρέπει να περιορίζεται η κατανάλωσή τους. | Πρωτεΐνες | Τις πρωτεΐνες τις παίρνουμε από το ζωικό και το φυτικό βασίλειο. Οι ζωικές πρωτεΐνες έχουν μεγαλύτερη βιολογική αξία από τις φυτικές πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες οικοδομούν και ενδυναμώνουν βασικά μέρη του σώματος, όπως τους μυς, το αίμα και διάφορα όργανα. | Κυρίως το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι. Επίσης, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί, ο αρακάς, τα φασόλια και οι φακές. | Χλωριούχο νάτριο | Πρόκειται για το αλάτι, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για το νευρικό, το πεπτικό και το μυικό σύστημα και συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας νερού του σώματος. Για τους περισσότερους ανθρώπους συνίσταται η κατανάλωση 5mg αλατιού καθημερινά. | Κυρίως το επιτραπέζιο αλάτι, αλλά βρίσκεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα. Τα γρήγορα φαγητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρόσθετου νατρίου. | Βιταμίνες και Μέταλλα | Οι βιταμίνες είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα μας, το οποίο δεν μπορεί να τις παράγει, αλλά τις προσλαμβάνει μέσω των τροφών. Υπάρχουν 13 κύριες βιταμίνες και 16 βασικά μέταλλα. Η έλλειψη οποιουδήποτε από αυτά θα οδηγήσει το σώμα να μην λειτουργεί με τον βέλτιστο τρόπο. | Φρούτα, λαχανικά, κρέας, εντόσθια, ξηροί καρποί, σπόροι, μούρα, δημητριακά, ψωμί, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρι, μουρουνέλαιο, φυτικά έλαια ... κλπ. | Προσέξτε τα συμπληρώματα διατροφής Όλο και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν βιταμίνες και μέταλλα ως συμπληρώματα διατροφής. Αλλά η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων βιταμινών και μετάλλων μπορεί να είναι επιβλαβής και αυτά τα συμπληρώματα δεν αποτελούν υποκατάστατα μίας ισορροπημένης διατροφής. Εάν τελικά παίρνετε κάποια συμπληρώματα διατροφής, να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες ώστε να ενημερωθείτε για την ημερήσια προτεινόμενη κατανάλωση. Οι περισσότερες κυβερνήσεις και η Ε.Ε. διαμορφώνουν οδηγίες για την ημερήσια προτεινόμενη κατανάλωση βιταμινών και μετάλλων και παρέχουν πληροφορίες για το που μπορούν να βρεθούν στα διάφορα τρόφιμα. Οι πωλήσεις συμπληρωμάτων διατροφής αυξήθηκαν κατά 100% ανάμεσα στο 1992 και το 1996. |
| Σύμφωνα με τη Νομοθεσία "συμπληρώματα διατροφής "ορίζονται τα τρόφιμα με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις, μεμονωμένων ή σε συνδυασμό, και τα οποία διατίθενται στο εμπόριο σε δοσoμετρικές μορφές, ήτοι μορφές παρουσίασης όπως, κάψουλες, παστίλιες, δισκία, χάπια και άλλες παρόμοιες μορφές, καθώς και φακελάκια σκόνης, φύσιγγες υγρού προϊόντος, φιαλίδια με σταγονόμετρο, και άλλες παρόμοιες μορφές υγρών και κόνεων που προορίζονται να ληφθούν σε προμετρημένες μικρές μοναδιαίες ποσότητες.
Photo:iStockPhoto.com
|