Πρόσθετα - όρος που αναφέρεται σε χημικές ουσίες, ο ρόλος των οποίων είναι να δώσουν γεύση, άρωμα, παράταση "ζωής" και χρώμα στις διάφορες τροφές. Μην τις προσπερνάτε έτσι απλά. Δεν παύουν ποτέ να είναι χημικές ουσίες, οι οποίες είναι άγνωστες για τον οργανισμό μας και δεν προσφέρουν τίποτα πέραν της ικανοποίησης της γεύσης μας. Επίσης, χωρίς τα πρόσθετα τα περισσότερα τρόφιμα μόλις έφταναν στο ράφι του σούπερ μάρκετ θα έπρεπε να καταναλώνονται αμέσως. Τα πρόσθετα αναγράφονται στις συσκευασίες και η χρήση τους καθορίζεται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τις ισχύουσες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βελτιωτικά - Αναφέρεται σε όλα εκείνα τα συνθετικά στοιχεία και τις ουσίες που χρησιμοποιούνται για να γίνονται πιο νόστιμες και γευστικές κάποιες τροφές. Μη φαντάζεστε ότι χρησιμοποιούνται μόνο σε κάποια περίεργα ή εξεζητημένα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα τα κινέζικα φαγητά, αντιθέτως και το ωραίο αφράτο ψωμάκι σας ή το κρουασάν σας περιέχει βελτιωτικά για να είναι έτσι αφράτο και γευστικό.
Σταθεροποιητικά - Και αυτή η κατηγορία ουσιών είναι πέρα για πέρα χημικά. Τα σταθεροποιητικά είναι χημικά συστατικά που "βοηθούν" τις τροφές να μη χάνουν τη γαλακτώδη τους σύσταση.
Γλουταμινικό μονονάτριο - Χημικό συστατικό που προέρχεται από τη γλουτένη, από τη μελάσα, από ζαχαρότευτλα ή από γλυκόζη σε συνδυασμό με κάποια ειδικά βακτηρίδια. Αυτό το συστατικό δίνει τη χαμένη γεύση των τροφών πίσω με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τον οργανισμό.
Ζαχαρίνη - Μπήκε πολύ εύκολα στη ζωή μας αντικαθιστώντας το μέλι και τη ζάχαρη. Εννοείτε ότι πρόκειται για παρασκευασμένο προϊόν, για ένα τεχνητό γλυκαντικό εν ολίγοις, υποκατάστατο της ζάχαρης.
Ραφιναρισμένο - Αν στο άκουσμα αυτής της λέξης σας έρχετε στο μυαλό κάτι το θετικό, μάθετε ότι ισχύει το εντελώς αντίθετο. Ό,τι δηλαδή ωφέλιμο και χρήσιμο είχε μια τροφή, με το "ραφινάρισμα" της έχει αφαιρεθεί. Έχει χάσει επομένως τα θρεπτικά συστατικά με τα οποία την έχει πλουτίσει η μητέρα φύση και τα οποία δεν αναπληρώνονται με τίποτα.
Κορεσμένα και ακόρεστα - Έτσι ονομάζονται κάποιες χημικές συσκευασίες λιπαρών οξέων, τα οποία παράγονται από λάδια ή από λίπη και συντελούν στο να αποκτούν ρευστή ή στερεή μορφή. Για παράδειγμα κορεσμένα είναι τα λίπη, όπως η μαργαρίνη, το βούτυρο κλπ. που έχουν σε θερμοκρασία δωματίου μια στερεή μορφή. Το λάδι και όλα τα λίπη που είναι σε ρευστή μορφή ονομάζονται ακόρεστα.
Μην πέφτετε στην παγίδα
Τέλος και ως μια σημαντικότατη “υποσημείωση” να αναφέρουμε πως εκτός από όλα αυτά τα δεδομένα που συνήθως αναγράφονται στις συσκευασίες, αλλά δε γνωρίζαμε τι σημαίνουν, υπάρχει και μια σειρά από ... κοσμητικά επίθετα που βλέπουμε διαρκώς στις ετικέτες, μας “έλκουν”, αλλά δε σημαίνουν απολύτως τίποτα! Τι σημαίνει δηλαδή “αγνό”, “θρεπτικό”, “φυσικό προϊόν”, “υψηλής ποιότητας” κ.ο.κ., όταν αυτές οι ... ωραίες λέξεις δεν πιστοποιούνται ούτε αποδεικνύονται από κανέναν έλεγχο; Προσοχή λοιπόν τα ... ωραία λόγια δεν πρέπει να μας οδηγούν σε συμπεράσματα για την ποιότητα. Ας μην “παίξουμε” το παιχνίδι των διαφημιστικών σε βάρος της υγείας μας!
Καιρός λοιπόν να κάνετε έναν έλεγχο στο ντουλάπι της κουζίνας σας για να επιβεβαιώσετε τι πραγματικά τρώτε και προσπαθήστε να αγοράσετε κάτι καλύτερο την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε το σούπερ μάρκετ.