Φαρμακευτικά φυτά και βότανα που ενισχύουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Θυμάρι, φασκόμηλο, ρίγανη, αλλά και μέντα, λεβάντα και δεντρολίβανο. Το ... φαρμακείο της φύσης είναι εδώ και προσφέρει απλόχερα βότανα και αρωματικά φυτά, που έχουν, μεταξύ άλλων, και αντισηπτικές ιδιότητες. Τώρα που η ζήτηση για κάθε είδους αντισηπτικά προϊόντα έχει αυξηθεί κατακόρυφα, τα θαυματουργά φυτά της φύσης, γνωστά από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές ιδιότητές τους, έρχονται να συμπληρώσουν τις ανάγκες μας.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία μελέτης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή του τμήματος Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων, Χρήστο Φωτόπουλο. Στα ευρήματα της έρευνας, το θυμάρι, το φασκόμηλο, η ρίγανη και η μέντα θεωρούνται ισχυρά αντισηπτικά, ενώ η λεβάντα ενδείκνυται για την επούλωση εγκαυμάτων και το δεντρολίβανο θεωρείται εξαιρετικό αντισηπτικό για τραύματα.
Τα φυτά και οι ιδιότητές τους
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, εκτός από την αντισηπτική τους δράση, τα φαρμακευτικά – αρωματικά φυτά έχουν πολλαπλές ιδιότητες.
Το θυμάρι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ένα από τα καλύτερα αντισηπτικά, ενώ παράλληλα ανακουφίζει από τον πονόδοντο, τονώνει το κυκλοφορικό, ξεκουράζει, κάνει καλό στα μαλλιά, είναι αναλγητικό, ενώ σε βραστό νερό καθαρίζει την ατμόσφαιρα.
Η ρίγανη, εκτός από ισχυρό αντισηπτικό, βοηθά στην ενίσχυση του αναπνευστικού και καταπραΰνει τους ρευματισμούς, ενώ το φασκόμηλο κάνει καλό στο συκώτι, είναι αντιπυρετικό και τονωτικό για το δέρμα του προσώπου και καταπολεμά την τριχόπτωση. Η μέντα ως αφέψημα χρησιμοποιείται κατά του πονοκεφάλου, του πυρετού και για κάποιες διαταραχές του πεπτικού συστήματος, ενώ παράλληλα είναι αναλγητικό, αντισηπτικό και τονωτικό φάρμακο.
Εκτός από τη χρήση του ως αντισηπτικό για τραύματα, το δεντρολίβανο χαρίζει διαύγεια πνεύματος (μέσω της αιμάτωσης του εγκεφάλου), καταπραΰνει το άσθμα, είναι αντιδιαβητικό και αντιυποτασικό, ενώ βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας και των ζαλάδων. Η λεβάντα, εκτός από την αντισηπτική της δράση στα εγκαύματα, βοηθά στην καταπολέμηση της δυσπεψίας και έχει ηρεμιστικές ιδιότητες.
Άλλα βότανα
Σύμφωνα πάντα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο βασιλικός καταπραΰνει τα νεύρα, βοηθά στη δυνατή μνήμη και στη χώνεψη, ενώ κάνει καλό στα τσιμπήματα σφήκας και στο δάγκωμα σκορπιού. Ο δυόσμος είναι τονωτικό και καταπραϋντικό του στομάχου, βοηθά στις ημικρανίες και στον πονόδοντο και χρησιμοποιείται ως αναλγητικό κατά των ρευματισμών και φλεγμονών του ρινοφάρυγγα.
Ο κρόκος, φυτό που ευδοκιμεί ως καλλιέργεια στην περιοχή της Κοζάνης, θεωρείται ότι έχει αναλγητικές, ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, ενισχύει την καρδιαγγειακή λειτουργία, βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Το δίκταμο, φυτό που συναντούμε κυρίως στην Κρήτη, βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και η εχινακέα ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα βελτιώνοντας την αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε μολύνσεις, αναζωογονεί τα κύτταρα και θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική σε λοιμώξεις όπως ο στρεπτόκοκκος.
Τέλος, το τσάι του βουνού έχει ευεργετικές ιδιότητες στο κυκλοφορικό και χρησιμοποιείται κατά του κρυολογήματος, του βήχα και για την ανακούφιση αναπνευστικών προβλημάτων. Το χαμομήλι βοηθά εκτός των άλλων στην αϋπνία, τις νευραλγίες και τις ημικρανίες.