Ένας καλός ζωμός είναι η βάση για μια υπέροχη σούπα. Μπορείτε να κάνετε τον δικό σας ζωμό, βράζοντας κόκαλα κρέατος, φτερούγες και λαιμούς κότας, μικρά κομματάκια ψαριού, μαζί με λαχανικά και διάφορα αρωματικά. Ο ζωμός έχει το προσόν όταν είναι ζεστός, και καταπραΰνει την πείνα. Αυτό μας αναγκάζει να τρώμε πιο σιγά και σε λιγότερη ποσότητα από το φαγητό που ακολουθεί, με αποτέλεσμα μια εύκολη χώνεψη. Για να διατηρήσει ο ζωμός τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του, πρέπει τα κρέατα, τα κόκαλα και τα χορταρικά, να μπαίνουν σε κρύο νερό και μετά να βράζονται, γιατί το ζεστό νερό σκληραίνει τις ίνες τους και εμποδίζει τους χυμούς τους να διαρρεύσουν. Αν θέλετε να κάνετε το ζωμό πολύ λαμπερό ή θέλετε να φτιάξετε με αυτόν σούπα πολύ λαμπερή, τότε κάντε το εξής: Ανακατεύετε σ’ ένα μπολ ¼ φλιτζάνι Τσαγιού νερό, 1 ασπράδι αυγού και το κέλυφος ενός αυγού θρυμματισμένο. Το ρίχνετε στο βρασμένο ζωμό και τα βάζετε να βράσουν 5 λεπτά. Βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε να μείνουν 5 λεπτά. Τα ξανασουρώνετε από το σουρωτό στρωμένο με καθαρό τουλουπάνι. Το κονσομέ σερβίρεται συνήθως σε μεγάλα φλιτζάνια ή σε ειδικά μπολ που έχουν και από τις δύο πλευρές τους χεράκι. Τα βάζουμε στο τραπέζι σερβιρισμένα από την κουζίνα. Βάζουμε το φλιτζάνι ή το μπολ πάνω σε μικρό πιάτο και ένα κουτάλι της κομπόστας στο πλάι. Μπορούμε όμως να σερβίρουμε το κονσομέ και σε σουπιέρα και να την μεταφέρουμε στο τραπέζι απ’ όπου και θα σερβίρουμε μέσα σε βαθιά πιάτα, που ήδη θα υπάρχουν στο τραπέζι. Μικρά μυστικά μαγειρέματος • Μαγειρεύοντας ζωμό, σούπες και σάλτσες προσθέστε αλάτι από την αρχή, όπως και στο βράσιμο των λαχανικών. • Αν αφήσουμε τον ζωμό ή την σούπα να κρυώσει, στην επιφάνεια θα μαζευτεί λίπος. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να το μαζέψετε και το φαγητό σας θα έχει λιγότερα λιπαρά. • Αν στο ζωμό ή στη σούπα έχετε βάλει περισσότερο αλάτι από όσο πρέπει, προσθέστε μία ωμή πατάτα και βράστε για άλλα 10-15 λεπτά. Ύστερα αφαιρέστε την πατάτα και σερβίρετε το φαγητό σας. • Tο ιδανικό είναι να μαγειρεύετε τη σούπα σας και να την καταναλώνετε αμέσως. Αν όμως θέλετε να τη βάλετε στο ψυγείο, θα πρέπει να έχει κρυώσει καλά και θα πρέπει να τη φάτε μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.
© Woman-Life
|