Έχετε όρεξη για μια υγιεινή σαλάτα; Πολύ ωραία! Φαντάζομαι πώς όλοι ξέρουν ότι οι πράσινες σαλάτες είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών ουσιών. Επίσης, το κάθε χρώμα λαχανικών παρέχει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό διαλέξτε μια ποικιλία από λαχανικά για τη σαλάτα σας. Μην διστάσετε να προσθέσετε φρούτα για να δώσετε γεύση, χρώμα καθώς και πολλές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες. Χρησιμοποιήστε ανανά, μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι και σταφύλι. Συμπληρώστε τη σαλάτα σας με πρωτεΐνες, δηλαδή με φασόλια, άπαχο ζαμπόν, γαλοπούλα, κοτόπουλο και ο τόνο κονσέρβας σε φυσικό νερό. Βήμα 1ο
Αγορά λαχανικών
Αν δεν ανήκετε στους τυχερούς που έχουν ένα λαχανόκηπο, τότε αναγκαστικά θα προμηθευτείτε τα λαχανικά από το σούπερ μάρκετ ή τη λαϊκή αγορά. Η αγορά της σαλάτας δεν είναι απλή υπόθεση. Προσέξτε την ποιότητα των λαχανικών. Συγκεκριμένα, πρέπει να έχουν ζωηρό χρώμα, να μην έχουν καφέ κηλίδες ή δείγματα ότι σαπίζουν.
Προσέξτε αν είναι εισαγωγής ή εγχώρια και πόσο κοστίζουν. Επιλέξτε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, τα οποία επιπλέον δεν στοιχίζουν πολύ παραπάνω από τα είδη συμβατικής καλλιέργειας. Επιπλέον, έχουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων και δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό με χημικά κατάλοιπα από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα.
Βήμα 2ο
Πλύσιμο και διατήρηση λαχανικών
Είτε αγοράσατε λαχανικά συσκευασμένα είτε με το κιλό, συμβατικά ή βιολογικά, πρέπει να τα πλύνετε πολύ καλά. Αν είναι πράσινη σαλάτα, τότε τοποθετήστε τα φύλλα στο σκεύος που στραγγίζετε τα μακαρόνια, και αφήστε να τρέξει άφθονο νερό επάνω τους. Έπειτα, τοποθετήστε τα λαχανικά σε ένα λεκανάκι με άφθονο νερό και συνεχίστε το πλύσιμο. Τοποθετήστε τα λαχανικά ξανά στο πρώτο σκεύος, για να στεγνώσουν και έπειτα σκουπίστε τα απαλά με μία καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας.
Αν θέλετε να τα διατηρήσετε για τη βραδινή σαλάτα σας, τυλίξτε τα σε χαρτί και τοποθετήστε τα στο ψυγείο.
Αν θέλετε να τα διατηρήσετε για περισσότερες μέρες, τότε, όπως τα έχετε τυλιγμένα στο χαρτί κουζίνας, βάλτε τα ένα σακουλάκι από πλαστικό.
Βήμα 3ο
Γεύση και άρωμα
Το λάδι και το ξύδι δεν είναι τα μόνα που κάνουν μια σαλάτα πιο νόστιμη. Δεν μπαίνουν σε μεγάλες ποσότητες, ούτε όποτε να 'ναι. Το λάδι, το λεμόνι, το ξύδι, το αλάτι, μπαίνουν λίγο πριν φάμε την σαλάτα, διαφορετικά μαραίνεται και τα φύλλα γίνονται πιο μαλακά.
Πρώτα μπαίνει το λάδι και έπειτα τα υπόλοιπα, ώστε να μην "καούν" τα λαχανικά.
Το αλάτι πρέπει να το διαλύετε στο λεμόνι ή το ξύδι και μετά να το περιχύνετε στη σαλάτα.
Προτιμήστε τα ξύδι μπαλσάμικο από το απλό. Έχει πιο ευχάριστο και ιδιαίτερο άρωμα.
Θέλετε γαλλική βερσιόν, με σως βινεγκρέτ; Τότε ανακατέψτε λάδι και ξύδι (σε αναλογία 1 προς 3), αλάτι, πιπέρι και μουστάρδα. Αν είναι πολύ πηχτή η σως, προσθέστε λίγο νερό.
Τη θέλετε πιο "ενισχυμένη"; Τότε προσθέστε ηλιόσπορους καθαρισμένους και λίγο σουσάμι, που θα έχετε καβουρντίσει ελαφρά.
Τρελαίνεστε για ξηρούς καρπούς; Αν και οι ξηροί καρποί έχουν πολλά λιπαρά, περιέχουν κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που βοηθούν στην καρδιακή λειτουργία. Δοκιμάστε να βάλετε στη σαλάτα σας λιναρόσπορο, σπόρο κολοκύθας, ηλιόσπορο και καβουρδισμένα καρύδια.
Βήμα 4ο
Συνδυασμοί λαχανικών
Ραντίτσιο, γιατί δίνει ωραίο χρώμα και ελαφριά γεύση στη σαλάτα. Συνδυάζεται τέλεια με τη γλυκιά γεύση του μαρουλιού.
Μαρούλι: μόνο του ή με άλλα λαχανικά, ταιριάζει τόσο με ξύδι μπαλσάμικο, όσο και με λεμόνι.
Ρόκα: σε συνδυασμό με άλλα λαχανικά, όπως μαρούλι, ραδίκια και κύβους ντομάτας. Έχει ελαφρώς πικάντικη γεύση και ταιριάζει με λεπτές φέτες παρμεζάνας.