Φυσικά μην περιμένετε να σας πω ότι για να μην πάθετε αβιταμίνωση πρέπει να πάρετε βιταμίνες έτοιμες του εμπορίου. Ο καλύτερος τρόπος είναι ο φυσικός, δηλαδή μέσω της τροφής! Ο οργανισμός πρέπει να «ψάξει» να βρει τις βιταμίνες, όχι να του τις δώσουμε έτοιμες.
Μόνο αν ο γιατρός σας θεωρεί αναγκαία τη λήψη βιταμινών, τότε μπoρείτε να πάρετε. Γενικά όμως δεν χρειάζεται να σπαταλάτε extra χρήματα για συμπληρώματα, αρκεί μόνο να εφαρμόσετε τα παρακάτω tips:
1) Να επιλέγετε τρόφιμα όσο το δυνατόν πιο φρέσκα και της εποχής.
2) Να τρώτε τα φρούτα και τα λαχανικά ωμά, καθώς τα μαγειρεμένα χάνουν το 50% της βιταμίνης C. Να τα πλύνετε πολύ καλά για να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κατάλοιπα ( χώμα, φυτοφάρμακα). Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι βιταμίνες βρίσκονται συνήθως στη φλούδα των φρούτων και στο εξωτερικό μέρος των λαχανικών.
3) Να αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές, προτιμώντας αυτές που έχουν υποστεί τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία.
4) Προσθέστε ελάχιστο μηλόξιδο ή λεμόνι στις σαλάτες, καθώς περιέχουν όξινα συστατικά, τα οποία προστατεύουν τη βιταμίνη C από την καταστροφή (οξείδωση).
5) Μην κόβετε τα τρόφιμα σε μικρά κομματάκια, γιατί καταστρέφονται οι πιο ευαίσθητες βιταμίνες.
6) Να διατηρέιτε όσο το δυνατόν λιγότερο τα ρόφιμα στη συντήρηση του ψυγείου. Αν γίνεται να τα καταναλώνετε αμέσως.
7) Τα λαχανικά να τα μαγειρεύετε στον ατμό και όχι να τα βράζετε. Αν είναι ανάγκη να τα βράσετε, χρησιμοποιείστε μόνο το απολύτως αναγκαίο νερό.
8) Για το βράσιμο, ρίξτε τις τροφές αφού έχει βράσει το νερό και όχι από την αρχή.
9) Να αποφεύγετε τη χρήση σόδας στα όσπρια και τα λαχανικά.
10) Το μαγείρεμα θα πρέπει να διαρκεί όσο γίνεται λιγότερο χρόνο! Προσοχή! Αυτό δεν ισχύει για τα κρέατα και τα πουλερικά.
11) Προτιμήστε τις χύτρες ταχύτητας γιατί ελαχιστοποιούν την απώλεια βιταμινών, αφού χρησιμοποιείται ελάχιστο νερό, ο χρόνος μαγειρέματος είναι λιγότερος και η οξείδωση είναι μικρότερη λόγω του ερμητικού κλεισίματος του σκεπάσματος της χύτρας.
12) Το ελαιόλαδο θα πρέπει να το βάζετε στο φαγητό ωμό, αμέσως μετά την παρασκευή του και όχι στην κατσαρόλα.
13) Αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε σκοτεινό μέρος, μακριά από το φως του ήλιου και σε ερμητικά κλεισμένες συσκευασίες για να αποφευχθεί η είσοδος οξυγόνου.
14) Οι κατεψυγμένες τροφές θα πρέπει να μαγειρεύονται κατευθείαν μετά την κατάψυξη,
Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η τυχόν έλλειψη βιταμινών δεν σχετίζεται τόσο στην ποσότητα της τροφής, αλλά στην ποιότητα της τροφής!
Χριστίνα Μαυρίδου, Καθ/ρια Φυσικής Αγωγής www.skai.gr
|