Τα Έψιλον: είναι ουσίες που προστίθενται σε ένα τρόφιμο με σκοπό την τεχνητή βελτίωση, τη συντήρηση, την ελκυστικότερη εμφάνισή του.
Καρκινογόνες ουσίες: Ε- 123, 127, 128, 151, 153, 154, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 217, 230, 239, 249, 250, 251, 252, 330, 407 Αλλεργίες: Ε- 102, 110, 122, 123, 124, 128, 131, 132, 155, 175, 210 μέχρι 227, 310, 311, 312, 627, 631, 635 Επικίνδυνες για τα παιδιά: Ε- 102, 104, 110, 120, 122, 123,124, 127, 131, 132, 133, 151, 154, 155, 210 μέχρι 224, 226, 227,249, 250, 250, 251, 252, 310, 311, 312, 320, 621, 623, 627, 631, 635 Επικίνδυνες για ηπατοπαθείς, Νεφροπαθείς και καρδιοπαθείς: Ε- 173, 261, 336, 550, 514, 518, 541, 623
Για να προστατεύσουμε την υγεία μας ας αποφεύγουμε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν οποιοδήποτε χημικό πρόσθετο. Ας μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα ωφέλιμα φυσικά βελτιωτικά και συντηρητικά όπως είναι: το μέλι, το λάδι, το λεμόνι, το σκόρδο, και τα διάφορα βότανα όπως, ρίγανη, μέντα, λεβάντα, δαφνόφυλλα κτλ.
Μέταλλα και ιχνοστοιχεία: Είναι ανόργανα στοιχεία πολύ σημαντικά για τον οργανισμό καθώς ο ρόλος τους είναι τριπλός:
1. Συντελούν στην δόμηση δοντιών και οστών, 2. Ρυθμίζουν τον κυτταρικό μεταβολισμό και 3. Ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό. Το σώμα μας δεν είναι σε θέση να παράγει μέταλλα και ιχνοστοιχεία και βασίζεται εξ' ολοκλήρου στη λήψη τους από τις τροφές ή τα συμπληρώματα διατροφής για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες του.
Ασβέστιο: Τυρί, γάλα, γιαούρτι, αλεύρι, αγκινάρες, καρότα, σπανάκι, πράσα, καρύδια και σαρδέλες. Ιώδιο:Θαλασσινά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, πουλερικά, κρεμμύδια και στο αλάτι. Μαγγάνιο: Μύδια, καρύδια, ανανά, και στο φύτρο και στο πίτουρο του σιταριού. Μαγνήσιο: Ψωμί, καρότα, μαϊντανό, ξηρούς καρπούς, σύκα, μπανάνες, αβγά και στα θαλασσινά. Σελήνιο: Θαλασσινά δημητριακά, κρεμμύδια, ντομάτες, συκώτι και νεφρά. Σίδηρος: Χοιρινό συκώτι, μοσχαρίσια νεφρά, κρέας, αβγά, σπανάκι, σπαράγγια, καρότα,μαϊντανό,πορτοκάλια, φράουλες, κριθάρι, στρείδια, καρύδια, φασόλια και στα δημητριακά. Φώσφορος: Γάλα, γιαούρτι, κρέας, ψάρι και πουλερικά. Ψευδάργυρος: Κρέας, στρείδια, γαλοπούλα, γάλα, γιαούρτι, σουσάμι συκώτι, Ξηρούς καρπούς και στα πράσινα λαχανικά.
Βιταμίνες
Βιταμίνη Α: Είναι απαραίτητη για να διατηρούνται υγιή τα εξωτερικά στρώματα των ιστών ή των οργάνων και βοηθάει την καταπολέμηση της ακμής, των δερματικών νοσημάτων και των επιφανειακών ρυτίδων. Η έλλειψή της σημαίνει ξερή και αφυδατωμένη επιδερμίδα, ευπάθεια στις λοιμώξεις, προβλήματα στην όραση και αδυναμία στην επούλωση των πληγών. Βρίσκεται σε: Συκώτι, ντομάτα, καρότα, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, πράσινα λαχανικά, πεπόνι, ιχθυέλαια και κυρίως μουρουνέλαιο.
Βιταμίνη Β1: Συντελεί στην διατήρηση της καλής ποιότητας των ερυθρών αιμοσφαιρίων και είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του μεταβολισμού. Η έλλειψή της μπορεί να δημιουργήσει πνευματική σύγχυση, ανορεξία και οιδήματα. Βρίσκεται σε: Αναποφλοίωτο ρύζι, νιφάδες αραβόσιτου, αλεύρι ολικής αλέσεως, γάλα, πατάτες, φουντούκια, φιστίκια, μαγιά μπύρας, χοιρινό, συκώτι.
Βιταμίνη Β2: Βοηθάει στην ανάπτυξη και στην αναπαραγωγή. Η έλλειψή της επιφέρει ανορεξία, καρδιακά προβλήματα, εύκολη κόπωση, δυσκολία στην όραση, φλογώσεις στο δέρμα και ξηροδερμία. Βρίσκεται σε: Συκώτι, νεφρά, μοσχαρίσιο κρέας, καρύδια, τυρί, ψάρια, πράσινα λαχανικά, σπαράγγια.
Βιταμίνη Β6: Βοηθάει στην αφομοίωση των πρωτεϊνών και των λιπών. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει αναιμία και δερματίτιδες. Βρίσκεται σε: Συκώτι, νεφρά, μαγιάμπίρας, λάχανο, ακατέργαστο ρύζι.
Βιταμίνη Β12: Αυξάνει την ενεργητικότητα, διατηρεί υγιές το νευρικό σύστημα, βελτιώνει την αυτοσυγκέντρωση και τη μνήμη. Η έλλειψη της προκαλεί νευρικές διαταραχές και αναιμία. Βρίσκεται σε: μοσχαρίσιο κρέας, συκώτι, αυγά, γάλα, τυρί.
Βιταμίνη C: Βοηθάει στην ανάπτυξη και στην καλή λειτουργία των βλεννογόνων και εξολοθρεύει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (οι καπνιστές έχουν στους πνεύμονές τους ένα νέφος από τέτοιες ρίζες). Καταστρέφεται εύκολα από τον καπνό, γι’ αυτό οι καπνιστές πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης από ένα μη καπνιστή. Βοηθάει στην επούλωση πληγών, επιταχύνει την ανάρρωση και δυναμώνει το αμυντικό σύστημα. Η έλλειψή της έχει ως αποτέλεσμα την υπνηλία, την κόπωση, το μάτωμα των ούλων, την ευπάθεια σε μολύνσεις και κρυολογήματα. Βρίσκεται σε: Εσπεριδοειδή, πράσινα λαχανικά, ντομάτες, κουνουπίδι, πατάτες, καρότα, φράουλες, ρόδια, ακτινίδια, συκώτι.
Βιταμίνη D: Είναι απαραίτητη για γερά οστά και δόντια. Η έλλειψή της δημιουργεί προβλήματα οστεοπόρωσης, μαλακά κόκαλα που σπάνε εύκολα και ραχίτιδα. Βρίσκεται σε: Ρέγκες, σαρδέλες, σολομός, γαλακτοκομικά προϊόντα, αβγά και Μοσχαρίσιο κρέας.
Βιταμίνη Ε: Επιβραδύνει τον εκφυλισμό των κυττάρων και δυναμώνει τον οργανισμό έναντι της κούρασης. Βοηθάει στην επούλωση των τραυμάτων και στην αποφυγή θρομβώσεων στο αίμα. Η έλλειψή της δημιουργεί πρόωρη γήρανση των κυττάρων, θαμπή επιδερμίδα, φθορά των μυών και αναιμία. Βρίσκεται σε: Μπρόκολο, αλεύρι ολικής αλέσεως, ζωϊκά λίπη, φυτικά λάδια και αβγά.
Βιταμίνη Κ: Απαραίτητη για την πήξη του αίματος, βοηθάει στην αποφυγή των εσωτερικών αιμορραγιών. Η έλλειψή της μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην πηκτικότητα του αίματος. Βρίσκεταισε: πράσινα λαχανικά, κρόκος αβγού και γιαούρτι.
Νταλώσης ∆ημήτρης Καθ. Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού sports.aegean.gr
|