Η πείνα έρχεται στην ώρα της. Το φαγητό είναι αυτό που αργεί πάντα. ~ Ν. Φομένκο
Η γυναίκα είναι σαν τη μέλισσα στην κουζίνα: κόβει, τηγανίζει, βράζει, πλένει, καθαρίζει... Και για όλα αυτά έχει πολύ λίγο χρόνο γιατί τα πεινασμένα παιδιά φωνάζουν και ο εξίσου πεινασμένος σύζυγος παρακολουθεί την κάθε της κίνηση. Πώς μπορείς, λοιπόν, να εξοικονομήσεις χρόνο στο μαγείρεμα;
1. Για αρχή, θυμηθείτε ποια είναι τα βασικά πιάτα που φτιάχνετε για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Ύστερα φτιάξτε μια λίστα με τα προϊόντα που πρέπει να αγοράσετε. Τα υλικά καλό είναι να αγοράζονται μια συγκεκριμένη μέρα, ας πούμε το Σάββατο, όταν με όλη σας την οικογένεια επισκέπτεστε ένα μεγάλο σούπερ – μάρκετ. Έτσι, κάθε φορά που θα ανοίγετε το ψυγείο σας θα ξέρετε ήδη τι φαγητό μπορείτε να φτιάξετε.
2. Οι έμπειρες νοικοκυρές από την αρχή καθαρίζουν και τεμαχίζουν το κρέας και ύστερα το βάζουν στην κατάψυξη. Φαντάζομαι θα συμφωνήσετε πως εξοικονομούμε αρκετό χρόνο όταν απλώς βγάζουμε το κρέας, το κάνουμε απόψυξη και το βάζουμε στο τηγάνι, αντί να ασχολούμαστε με το καθάρισμα και τεμάχισμα μετά την απόψυξη. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με τα σκληρά λαχανικά. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δε θα ξοδεύετε χρόνο στο καθάρισμα και τεμάχισμα, καθώς και στο πλύσιμο των μαχαιριών και του ξύλου κοπής μετά από κάθε λαχανικό. Έτσι το Σαββατοκύριακο (ή όποια άλλη μέρα έχετε αρκετό χρόνο) φτιάξτε τα “θεμέλια” για σαλάτες και φαγητά. Βράστε αβγά, καρότα, πατάτες και άλλα λαχανικά. Τεμαχίστε φρέσκα λαχανικά όπως μαϊντανός, κρεμμύδι, πιπεριά, μαρούλι, λάχανο. Αποθηκεύστε τα όλα σε χωριστά αεροστεγές τάπερ και μετά βάλτε τα στο ψυγείο. Έχοντας όλα αυτά τα υλικά έτοιμα μπορείτε ανά πάσα στιγμή με δύο κινήσεις να φτιάξετε μια χορταστική σαλάτα, ζυμαρικά με λαχανικά κλπ.
3. Καλό είναι να έχετε ημιέτοιμα φαγητά για ώρα ανάγκης όπως γεμιστά ζυμαρικά (τορτιλίνια) τα οποία το μόνο που χρειάζονται είναι καυτό νερό και 10 λεπτά μαγειρέματος. Το ίδιο ισχύει και για τα αναντικατάστατα και εύκολα στην προετοιμασία προϊόντα όπως τα ζυμαρικά, κιμάς και κατεψυγμένα λαχανικά.
4. Εάν ακούτε τις κοιλιές να γουργουρίζουν, τότε, όσο μαγειρεύετε το βασικό μενού, φτιάξτε μερικά σαντουιτσάκια. Για παράδειγμα: μια φέτα ψωμί την κόρα του οποίου τρίβετε με σκόρδο, από πάνω βάζετε λίγη μαγιονέζα, ντομάτα και λίγο τριμμένο κασέρι. Φτιάξτε για το κάθε μέλος της οικογένειας από ένα, βάλτε τα σ' ένα πιάτο και ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων. Μέσα σ' ένα λεπτό το κασέρι θα λιώσει και οι αγαπημένοι σας θα μπορέσουν να απολαύσουν τα μοναδικά σάντουιτς που θα καλμάρουν λίγο την πείνα τους.
5. Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε και να κόβετε τα λαχανικά, απλώστε στο τραπέζι / πάγκο δύο φύλλα εφημερίδας κι ένα μπολ. Η εφημερίδα θα σας βοηθήσει στο καθάρισμα αφού θα χρειαστεί απλώς να την μαζέψετε και να την πετάξετε χωρίς χάσιμο χρόνου για σκούπισμα του τραπεζιού ή πάγκου. Το μπολ θα εξοικονομήσει το χρόνο, ειδικά αν η κουζίνα σας είναι μεγάλη, καθώς θα βάζετε μέσα τα καθαρισμένα λαχανικά και δε θα χρειάζεται να τρέχετε από τον πάγκο στο νεροχύτη.
6. Θα εξοικονομήσετε αρκετό χρόνο στο πλύσιμο των πιάτων αν γεμίσετε το νεροχύτη με ζεστό νερό και προσθέσετε λίγο απορρυπαντικό πιάτων. Έτσι το λίπος και τα αποφάγια θα φεύγουν πιο εύκολα και το μόνο που θα έχετε να κάνετε είναι να ξεπλύνετε τα κουζινικά σκεύη ... κι όλα έτοιμα! Εάν έχετε πλυντήριο πιάτων ελέγξτε αν έχει αρκετό ελεύθερο χώρο για να βάλετε μέσα όλα τα σκεύη αφού φάτε. Όπως και να έχει, πρέπει να θυμάστε ότι όσο πιο πολύ ώρα στέκονται τα πιάτα άπλυτα, τόσο πιο δύσκολα πλένονται μετά.
7. Για να μην χάνετε πολύτιμο χρόνο το πρωί φτιάχνοντας φαγητό για τα παιδιά σας ή και το δικό σας σνακ που παίρνετε στη δουλειά, ετοιμάστε το από το προηγούμενο βράδυ. Βάλτε τα στις σακούλες φύλαξης τροφίμων και μετά στο ψυγείο. Μην ξεχνάτε πως οι σακούλες είναι άκρως βοηθητικές καθώς μειώνουν τη διαφυγή των οσμών των τροφίμων, δεν κολλάνε στα τρόφιμα, τα διατηρούν φρέσκα ενώ παράλληλα συντηρούν τα τρόφιμα σωστά.
8. Εκμεταλλευτείτε σωστά τον χρόνο σας. Πρώτον, κάντε σωστή διάταξη πραγμάτων. Εάν είναι δυνατόν, τοποθετήστε το καλάθι σκουπιδιών κάτω από το νεροχύτη. Τις κατσαρόλες και τα πιάτα στα ντουλάπια κοντά στην ηλεκτρική κουζίνα. Κοινώς οι κανόνες είναι οι εξής: - Ελαχιστοποιήστε την απόσταση στο "τρίγωνο" μεταξύ φούρνου, νεροχύτη και ψυγείου - Τοποθετήστε τα πιάτα δίπλα στο νεροχύτη / πλυντήριο πιάτων - Βάλτε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια μεταξύ νεροχύτη και ηλεκτρικής κουζίνας. Δεύτερον, όσο βράζει / ψήνεται / τηγανίζεται το πρώτο πιάτο αρχίστε να ετοιμάζετε το δεύτερο ή καθαρίστε την κουζίνα σας: Σκουπίστε τους πάγκους, το τραπέζι, πλύνετε τα σκεύη που χρησιμοποιήσατε στην προετοιμασία του φαγητού ... γενικώς κάντε οτιδήποτε χρήσιμο για να μην το κάνετε μετά το δείπνο.
Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές εξοικονομείτε πολύτιμο χρόνο τον οποίο μπορείτε να αφιερώσετε στα παιδιά σας, στον σύζυγό σας και πάνω απ' όλα στον εαυτό σας γιατί το αξίζετε!
Καλό και γρήγορο μαγείρεμα μελισσούλες μου!
© Woman-Life
|