Σάββατο
16-10-2021
07:15
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Ψυχολογία
Η διατροφή μας
Δίαιτα και βάρος
Υγεία πάνω απ' όλα
Άσκηση και γυμναστική

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Υγεία - Διατροφή » Η διατροφή μας

Μανιτάρια μαγικά!
Φυτρώνουν στη φύση, όπου βρουν υγρασία και κατάλληλο υπόστρωμα, πάνω σε ξερά φύλλα και κλαδιά, σε αγριόχορτα, σε δέντρα ή καλλιεργούνται σε ειδικούς χώρους.

Σύμβολο της αθανασίας για τους Αιγύπτιους Φαραώ, τα μανιτάρια ως τροφή έχουν μεγάλη διαιτητική αξία γιατί είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, συγκεντρώνουν πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά ενώ τα 150 γραμμάρια (8 μανιτάρια) περιέχουν μόνο 32 θερμίδες. Η χαμηλή τους θερμιδική αξία οφείλεται στο γεγονός ότι τουλάχιστον το 95% του βάρους τους είναι νερό και είναι φτωχά σε λίπος και υδατάνθρακες.

Τα μανιτάρια θεωρούνται η καταλληλότερη τροφή για τους χορτοφάγους, οι οποίοι δεν λαμβάνουν πρωτεΐνες κρέατος. Επίσης μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας σε περιόδους νηστείας καθώς οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι ψηλής βιολογικής αξίας. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση, την ανάπτυξη και την επανόρθωση των ιστών. Επιπλέον, η παρουσία τους συμβάλλει στο σχηματισμό των ενζύμων, των ορμονών, των αντισωμάτων, των νουκλεϊκών οξέων και την πραγματοποίηση μιας σειράς λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού. Δομικά συστατικά των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα.

Σύντομη Ιστορική αναδρομή

Υπάρχουν αρκετοί που θα σκεφτούν καλά πριν τα δοκιμάσουν, αλλά από τη στιγμή όμως που τα δοκιμάσουν, γίνονται φανατικοί τους οπαδοί. Πρόκειται για τα μανιτάρια. Σύμβολο της αθανασίας, το μανιτάρι, για τους Αιγυπτίους Φαραώ, οι οποίοι, σύμφωνα με επιγραφές στα ιερογλυφικά που χρονολογούνται στο 4600 π.Χ., απαγόρευαν με νόμο στους κοινούς θνητούς όχι μόνο να τα τρώνε αλλά ακόμη και να τα αγγίζουν. Σύμφωνα με άλλες εκδοχές, οι Κινέζοι ήταν αυτοί που καλλιέργησαν πρώτοι τα μανιτάρια πολύ παλαιότερα από τους Αιγυπτίους και μάλιστα πίστευαν πως όποιος καταναλώνει μανιτάρια αποκτά υπερφυσικές δυνάμεις.
Στην ελληνική αρχαιότητα τα μανιτάρια ήταν βεβαίως γνωστά, αλλά δεν μας σώζονται συνταγές στις οποίες αναφέρεται σαφώς η χρήση τους. Βρίσκουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά στον Πλούταρχο (Συμποσιακά, IV, 2) για ένα από τα ακριβότερα είδη μανιταριών, τις τρούφες , που είναι και της μόδας τελευταίως στην Ελλάδα.
Η Γαλλία ωστόσο, υπήρξε πρωτοπόρος στη συστηματική καλλιέργεια των μανιταριών. Λέγεται μάλιστα πως ο ίδιος ο Λουδοβίκος 14ος ένας από τους πρώτους καλλιεργητές. Όπως και να έχει, ακόμη και εάν δεν είναι αληθής, ο θρύλος αυτός δηλώνει ότι η καλλιέργεια των μανιταριών αντιμετωπίστηκε σοβαρά και από το γαλλικό κράτος. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, η καλλιέργεια αυτή είχε εξαπλωθεί μέσω της Αγγλίας και στην Αμερική.
Και φυσικά πώς να μην αναφέρουμε να μανιτάρια τα λεγόμενα και «μαγικά» που έχουν να κάνουν με τα γνωστά «ψυχεδελικά» ταξίδια και τους σαμάνους μάγους των φυλών που τα χρησιμοποιούσαν για να μπουν στην ψυχή κάποιων ιερών ζώων και να προβλέψουν τα μελλούμενα.

Τα μανιτάρια λοιπόν είναι πλούσια σε λυσίνη, ένα αμινοξύ που λείπει από τα δημητριακά. Έτσι συνδυάζοντας το ρύζι ή τα μακαρόνια με μανιτάρια έχουμε ένα πιάτο με μεγάλη πρωτεϊνική αξία. Οι χορτοφάγοι πρέπει να σημειώσουν ότι ο συνδυασμός μιας πλήρους πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης με μια μη πλήρη πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της συνολικής βιολογικής αξίας της παρεχόμενης πρωτεΐνης. 'Έτσι, ένα ρυζότο με μανιτάρια και λίγο γιαούρτι ή μια μακαρονάδα με σάλτσα και τυρί δίνει ένα πιάτο με πρωτεΐνη βιολογικής αξίας σχεδόν ίσης με αυτή του κρέατος.

Ένα άλλο αμινοξύ, η τρυπτοφάνη, παίζει ουσιαστικό ρόλο στην καλή μας διάθεση. Τα μανιτάρια είναι καλή πηγή αυτού του αμινοξέος καθώς τα 100 γρ. καλύπτουν περίπου το 1/5 των ημερήσιων αναγκών μας.

Ένα ακόμη στοιχείο, που κάνει τα μανιτάρια πολύτιμη τροφή, είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, καθώς συμμετέχουν σε ενζυμικά συστήματα που είναι απαραίτητα για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών. Επίσης προάγουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και η έλλειψή τους έχει σχετιστεί με ατονία, κόπωση, νευρικότητα, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης κα. Δεν είναι συχνό το φαινόμενο να συναντούμε τροφές στο φυτικό βασίλειο που να χαρακτηρίζονται από τέτοιον πλουραλισμό. Έτσι τα μανιτάρια είναι άριστη πηγή βιταμίνης Β6, ριβοφλαβίνης (Β2), νιασίνης (Β3), παντοθενικού οξέως (Β5) και θειαμίνης (Β1), αλλά και καλή πηγή φυλλικού οξέως.

 • Η βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
 • Η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) είναι σημαντική για την καλή λειτουργία των νεύρων, την υγεία του δέρματος, της καλής όρασης και βοηθά στην παραγωγή ενέργειας από τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες.
 • Η βιταμίνη Β3 (νιασίνη) βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης, στην πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας και στην παραγωγή ενέργειας από τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες.
 • Η βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ) παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της κούρασης και βοηθά στην παραγωγή ενέργειας από τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες..
 • Η βιταμίνη B6 είναι απαραίτητη για τη μετατροπή της ομοκυστεΐνης, ουσίας που σχετίζετε με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα.
 • Το φυλλικό οξύ συμμετέχει στην κυτταρική διαίρεση και στον πολλαπλασιασμό, στη σύνθεση πρωτεϊνών, καθώς και στη διαδικασία της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων.

  Όμως το σημείο εκείνο που η υπεροχή του τροφίμου αυτού είναι αδιαμφισβήτητη έχει να κάνει με την αντιοξειδωτική του αξία. Τα μανιτάρια είναι άριστη πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως σελήνιο, χαλκός, κάλιο, φωσφόρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο. Πιο συγκεκριμένα 100 γρ μανιταριών μας προμηθεύουν με 30 mg σεληνίου και 0,6 mg χαλκού, δηλαδή καλύπτουν το 45% και 30% αντίστοιχα των ημερήσιων αναγκών μας στα δύο αυτά πολύτιμα αντιοξειδωτικά ιχνοστοιχεία.

  Το σελήνιο αποτελεί το κύριο υλικό ενός ενζυμικού συστήματος που είναι από τις πιο αποτελεσματικές φυσικές ασπίδες που διαθέτει το ανθρώπινο σώμα κατά των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών. Σε συνεργασία με τη βιταμίνη Ε, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου, στην ελάττωση των συμπτωμάτων σε άτομα με άσμα και αρθρίτιδα και στη πρόληψη των καρδιαγγειακών προβλημάτων.
  Ο χαλκός αποτελεί απαραίτητο συστατικό ενός άλλου ενζυμικού συστήματος που ασκεί επίσης σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Αυτό όμως που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι ο χαλκός συμμετέχει στη δημιουργία του κολλαγόνου και της ελαστίνης που συμβάλει στο σχηματισμό και την ελαστικότητα των αγγείων, των οστών, των αρθρώσεων, παίζοντας με αυτό τον τρόπο έναν ουσιαστικό ρόλο στην καλή υγεία του δέρματος. Επίσης βοηθά στην μείωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Σε συνεργασία με το σίδηρο, το οποίο επίσης περιέχεται στο μανιτάρι, βοηθά στο σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης.
  Τα μανιτάρια περιέχουν κάλιο που είναι απαραίτητο για τη καλή λειτουργία της καρδίας, τη ρύθμιση των υγρών του σώματος και για την καλή μυϊκή και νευρική λειτουργία. Τα μανιτάρια είναι ιδανικά για άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση καθώς είναι πλούσια σε κάλιο και παράλληλα πολύ χαμηλά σε νάτριο. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τα κονσερβοποιημένα.
  Το ασβέστιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που βρίσκεται περισσότερο από κάθε άλλο στο σώμα μας και το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τα οστά, τη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του εγκεφάλου. Σε συνεργασία με το φώσφορο, το οποίο επίσης περιέχεται στο μανιτάρι, συμβάλει στη δόμηση υγιών οστών και δοντιών, ενώ μαζί με το μαγνήσιο στη σωστή καρδιο-αγγειακή λειτουργία.
  Το σίδηρο είναι ένα άκρως απαραίτητο μέταλλο για τον οργανισμό μας. Αποτελεί συστατικό της αίμης συμβάλλοντας στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς. Επίσης αποτελεί τμήμα διαφόρων ενζύμων που παίζουν βασικό ρόλο στις διάφορες μεταβολικές πορείες, ενώ η επαρκής πρόσληψη σιδήρου είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμα, ο σίδηρος είναι βασικός για τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία σε όλες τις ηλικίες, καθώς εμπλέκεται στη λειτουργία και στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών και της μυελίνης.

  Αν συνυπολογίσουμε και την περιεκτικότητα των μανιταριών και σε άλλα μη θρεπτικά συστατικά (φλαβονοειδή) με επίσης αντιοξειδωτική δράση, τότε θα λέγαμε ότι αυτό το τρόφιμο συμβάλλει στην ισχυροποίησης της προστατευτικής ασπίδας του οργανισμού κατά των σύγχρονων παθήσεων.

  Σύμφωνα με έρευνες, τα μανιτάρια περιέχουν ουσίες που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες στη θεραπεία και πρόληψη σοβαρών ασθενειών.

 • Οι γυναίκες που τρώνε άφθονα μανιτάρια και πίνουν πράσινο τσάι στα πλαίσια της διατροφής τους μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.
 • Η καθημερινή κατανάλωση μανιταριών μπορεί να συντελεί στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research.
 • Η πρόσληψη φυλικού οξέους δια μέσου της τροφής (περιέχεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα μανιτάρια, τα φρούτα, τα καρύδια και τα όσπρια) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 16% και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 24%, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
 • Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι:
  - τα μανιτάρια βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου
  - η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) που περιέχεται στα μανιτάρια μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των πονοκεφάλων σε άτομα που πάσχουν από ημικρανίες.
  - τρόφιμα πλούσια σε νιασίνη (βιταμίνη Β3) προφυλάσσουν από τη νόσο του Alzheimer's, αλλά και άλλα προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με την ηλικία.
 • Συμπερασματικά, τα μανιτάρια αποτελούν μια πολύ καλή θρεπτική λύση προσφέροντας πολύτιμα συστατικά. Συστήνονται σε ένα πρόγραμμα ελέγχου βάρους καθώς η θερμιδική τους αξία είναι μικρή.

  Βιολογικά & αποξηραμένα άγρια μανιτάρια

  Φυτρώνουν στη φύση, όπου βρουν υγρασία και κατάλληλο υπόστρωμα, πάνω σε ξερά φύλλα και κλαδιά, σε αγριόχορτα, σε δέντρα ή καλλιεργούνται σε ειδικούς χώρους. Αν και τα αγοράζουμε συνήθως από τα μανάβικα, δεν είναι λαχανικά ούτε φυτά. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μύκητες και έχουν καταγραφεί πάνω από 100.000 είδη παγκοσμίως. Βέβαια, δεν καταναλώνονται όλα τα είδη. Άλλα είναι δηλητηριώδη και άλλα παραισθησιογόνα, αλλά αυτά που τρώγονται αποτελούν νόστιμη και θρεπτική τροφή.
  Τα άγρια, αυτοφυή μανιτάρια θεωρούνται ιδανική τροφή. Πέρα από την εξαιρετική γεύση και το μοναδικό άρωμά τους, έχουν το πλεονέκτημα να είναι απαλλαγμένα από χημικά λιπάσματα, ορμόνες και φυτοφάρμακα. Όμως στην Ελλάδα θα βρείτε και πολλά είδη αποξηραμένων άγριων μανιταριών. Ποια να προτιμήσετε;

  Βιολογικά
  μανιτάρια
  • Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής τους δεν χρησιμοποιούνται καθόλου φυτοφάρμακα ή άλλες χημικές ουσίες, βλαβερές για τον άνθρωπο.
  • Περιέχουν περισσότερα απαραίτητα αμινοξέα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες.
  Αποξηραμένα άγρια μανιτάρια
  • Έχουν πολύ έντονη γεύση και άρωμα σε σχέση με τα φρέσκα.
  • Διατηρούνται πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα φρέσκα.

  Για όλους τους παραπάνω λόγους βάλτε τα μανιτάρια στην διατροφή σας και κυρίως εάν είστε σε φάση καλής διατροφής αφήστε τα να κάνουν τα μαγικά τους και να σας χορτάσουν αδυνατίζοντας!!!

 • Κατηγορία: Η διατροφή μας | Έγραψε: woman-life (19-01-2010) | Το διάβασαν: 6250

  Άλλα άρθρα με θέμα διατροφή:

  Καινούρια Άρθρα :

  · Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

  · 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

  · Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

  · Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

  · Δουλεύω στο σπίτι

  · Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

  · Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

  · 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

  · Η ζωή με σκύλο

  · 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

  · Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

  · 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

  · Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

  · 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

  Συνολικά σχόλια: 0

  Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

  [ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]  Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Όνομα :
  Κωδικός :

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2021 - Site managed by uCoz
  website stats