Σύντομη Ιστορική Αναδρομή Από την αρχαία Ελλάδα έως και σήμερα η ελιά είναι το ιερότερο δέντρο του τόπου μας. Το δέντρο που ταυτίζεται με την ίδια την Ελλάδα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κουλτούρα και τη διατροφή της. Η ιστορία της πρωτογράφτηκε στα παράλια της Μεσογείου και της Μικράς Ασίας. Στην Ελλάδα, οι ρίζες του ιερού δέντρου φτάνουν μέχρι την αρχαιότητα, όπου η διατροφή, η θρησκεία και η τέχνη των αρχαίων Ελλήνων περιείχαν στοιχεία της ελιάς, το κλαδί της οποίας, χρησιμοποιούταν ως σύμβολο ειρήνης, σοφίας και νίκης.
Υγιεινό και Εύγευστο
Το ελαιόλαδο είναι το πιο υγιεινό λάδι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα φαγητά και συνιστάται από όλους τους διαιτολόγους. Έχει την ίδια θερμιδική αξία με τα άλλα λάδια (9 θερμίδες ανά γρ.). Δηλαδή 1 γρ. λίπους = 9 θερμίδες. Άρα, ένα άτομο που χρειάζεται 2000 θερμίδες/μέρα χρειάζεται 4 ½ κουταλάκια λάδι την ημέρα (22γρ. μονοακόρεστο λίπος).
Το πλούσιο άρωμα του δίνει σε όλα τα φαγητά μοναδική και ασύγκριτη γεύση, ενώ τα θρεπτικά συστατικά τα οποία περιέχει το καθιστούν ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Για ακόμη πιο υγιεινό φαγητό μπορεί να προστεθεί στο τέλος του μαγειρέματος.
Όταν χρησιμοποιείται ωμό αναδεικνύει το πλούσιο άρωμα και την έντονη γεύση του, συμπληρώνοντας ιδανικά σαλάτες, λαχανικά, χόρτα, ψάρια και κρεατικά. Εκτίθεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να υποστεί αλλοιώσεις και χωρίς να προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Η ανθεκτικότητα του αυτή στις υψηλές θερμοκρασίες το καθιστά κατάλληλο για χρήση στο τηγάνισμα.
Η εξαιρετικά μεγάλη του περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, η ισορροπημένη του περιεκτικότητα σε ακόρεστα και κεκορεσμένα λιπαρά οξέα καθώς και ο πλούτος του σε άλλα στοιχεία υψηλής βιολογικής αξίας, επιβεβαιώνουν την υπεροχή του ελαιολάδου έναντι των άλλων λιπαρών υλών.
Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το ελαιόλαδο πρέπει να είναι βασικό συστατικό της σύγχρονης διατροφής. Ας μάθουμε γιατί πρέπει να το προτιμάμε.
1. Δρα κατά του καρκίνου - Η συστηματική κατανάλωση ελαιόλαδου συνδέεται αντιστρόφως ανάλογα με τον καρκίνο σε διάφορους ιστούς. Οι προστατευτικές επιδράσεις του ελαιόλαδου οφείλονται τόσο στη βιταμίνη Ε (που παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην αναζήτηση και δέσμευση των ελευθέρων ριζών), όσο και στην πλούσια περιεκτικότητα του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που δίνουν υψηλότερη κυτταρική αντίσταση στην οξειδωτική βλάβη. 2. Καλύτερο για το μαγείρεμα - Πολύς κόσμος αναρωτιέται ποιο μπορεί να θεωρηθεί το ασφαλέστερο έλαιο για τις μαγειρικές παρασκευές που απαιτούν υψηλές θερμοκρασίες. Τα σύγχρονα λοιπόν επιστημονικά στοιχεία συγκλίνουν προς το ελαιόλαδο. Χάρη στη σύνθεση του έχει μεγάλη αντοχή στη θέρμανση. Έτσι, μπορεί να φτάσει στους 210°C χωρίς να διασπαστεί, σε αντίθεση με άλλα φυτικά έλαια, όπως το σογιέλαιο και το ηλιέλαιο, που δεν αντέχουν αδιάσπαστα σε θερμοκρασίες άνω των 170°C. Γνωρίζοντας λοιπόν ότι η θερμοκρασία τηγανίσματος είναι 180°C, συμπεραίνουμε ότι πρέπει να προτιμάμε το ελαιόλαδο και σε μαγειρικές παρασκευές όπως το τηγάνισμα. 3. Δρα κατά της άνοιας - Η υψηλή πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που αποτελεί χαρακτηριστικό της μεσογειακής δίαιτας λόγω της ύπαρξης τους σε μεγάλη ποσότητα στο ελαιόλαδο, φαίνεται ότι παρέχει προστασία κατά των νοητικών διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία. Φαίνεται, δηλαδή, ότι αποτρέπει την απώλεια μνήμης και τη μείωση των διανοητικών ικανοτήτων που εμφανίζονται σε άτομα προχωρημένης ηλικίας. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως η κατανάλωση του ελαιόλαδου προστατεύει το νευρικό σύστημα γενικότερα από αλλοιώσεις. Περισσότερα... 4. Η θερμιδική του αξία - Πολλοί νομίζουν πως το λάδι της ελιάς παχαίνει περισσότερο από τα σπορέλαια με συνέπεια να το αποφεύγουν ή να το χρησιμοποιούν με φειδώ. Εδώ λοιπόν θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως το ελαιόλαδο αποδίδει στον οργανισμό μας το ίδιο ακριβώς θερμιδικό περιεχόμενο με τα σπορέλαια. Συγκεκριμένα 1 γρ. ελαιόλαδο αποδίδει 9 θερμίδες, όσες και 1 γρ. διαφορετικού είδους σπορέλαιο. 5. Βασική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών - τα μονοακόρεστα λιπαρά πρέπει να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό από τα λιπίδια που προσλαμβάνουμε καθημερινά. αυτή η κατηγορία λιπιδίων έχει την ιδιότητα όχι μόνο να μειώνει τα επίπεδα της συνολικής χοληστερόλης, αλλά παράλληλα βοηθάει και στην αύξηση των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (hdl χοληστερόλη ή «καλή» χοληστερόλη) οι οποίες παρέχουν καρδιαγγειακή προστασία. κυριότερη πηγή μονοακόρεστων λιπιδίων για τη χώρα μας αποτελείτο ελαιόλαδο. Περισσότερα...
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το ελαιόλαδο Το ελαιόλαδο παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης διατροφής για τον άνθρωπο Αντικαθιστά το βούτυρο και τα άλλα λίπη στη μαγειρική Είναι το πιο εύπεπτο λάδι και το καλύτερο για το τηγάνισμα Βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και στην αποφυγή των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Αναλυτικότερα ως βασική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, το ελαιόλαδο βοηθά: Στη μείωση της "κακής" χοληστερίνης (LDL) στο αίμα. Στη διατήρηση της περιεκτικότητας του αίματος σε "καλή" χοληστερίνη (HDL). Στην πρόληψη φραγής των αρτηριών και κατά συνέπεια στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Στη θεραπεία του έλκους στομάχου και δωδεκαδάχτυλου, αφού διευκολύνει την πέψη. Στη σωστή διατροφή των διαβητικών και κατά συνέπεια στην ισορροπία των τιμών του σακχάρου. Στην πρόληψη του καρκίνου.
Επίσης θα πρέπει να προσέχουμε: Η συσκευασία του ελαιολάδου να είναι ακέραιη. Το σύστημα ανοίγματος του θα πρέπει να καταστρέφεται μετά την πρώτη χρήση. Η αποθήκευσή του να γίνεται σε μέρος δροσερό και σκιερό, μακριά από φως και θερμότητα. Η διάρκεια ζωής του κυμαίνεται μεταξύ 12 και 18 μηνών.
Κατηγορίες Ελαιολάδου
Το τυποποιημένο ελαιόλαδο διατίθεται στην κατανάλωση, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, σε τρεις βασικές κατηγορίες, οι οποίες αναγράφονται στη συσκευασία του: Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο: είναι το ελαιόλαδο που έχει παραχθεί μόνο με φυσικές και μηχανικές διαδικασίες, με τέλειο άρωμα και γεύση και με ελεύθερη οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 0,8%. Παρθένο ελαιόλαδο: έχει σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά με το εξαιρετικά παρθένο, αλλά η οξύτητα του κυμαίνεται από 1,1% έως 2%. Ελαιόλαδο: είναι μείγμα παρθένου και εξευγενισμένου (ραφινέ) ελαιολάδου. Έχει ελαφριά, ευχάριστη γεύση και οσμή, χρώμα ανοικτό κιτρινοπράσινο και η οξύτητά του δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,5%. Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο παραλαμβάνεται με εξευγενισμό (εξουδετέρωση, απόσμηση, αποχρωματισμό) του μειονεκτικού παρθένου ελαιολάδου. Πυρηνέλαιο: είναι το μείγμα εξευγενισμένου πυρηνέλαιου και παρθένου ελαιόλαδου με οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 1,5%. Το εξευγενισμένο πυρηνέλαιο παραλαμβάνεται με χημικές μεθόδους από τον πυρήνα (κουκούτσι) της ελιάς.
Τα τυποποιημένα ελαιόλαδα ελέγχονται σε όλα τα στάδια της παραγωγής τους και συνεπώς εξασφαλίζουν προϊόν εγγυημένης ποιότητας, 100% αγνό και υγιεινό το οποίο συσκευάζεται κάτω από τις πιο υγιεινές συνθήκες. Γι' αυτό και πρέπει να προτιμώνται έναντι των ελαιολάδων που πωλούνται χύμα.
Τύποι Ελαιολάδου
Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ανάλογα με την περιοχή παραγωγής, τις μεθόδους καλλιέργειας που χρησιμοποιούνται και την ποικιλία του ελαιοκάρπου κατατάσσεται στις παρακάτω κατηγορίες: Βιολογικό ελαιόλαδο - Οι μέθοδοι καλλιέργειας που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του δεν περιλαμβάνουν λιπάσματα, φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες, ενώ τόσο οι καλλιέργειες όσο και το τελικό προϊόν ελέγχονται και πιστοποιούνται από Εγκεκριμένους Οργανισμούς. Ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης ή άθερμο - Υψηλής ποιότητας απόλυτα φυσικός χυμός, ο οποίος παράγεται από την έκθλιψη της ελιάς σε χαμηλές θερμοκρασίες (μέχρι 27οC). Αγουρέλαιο - Προέρχεται από άγουρες πράσινες ελιές, έχει πολύ χαμηλή οξύτητα (μέχρι 0,5 ανά 100g) και έντονο φρουτώδες άρωμα. Ελαιόλαδο με αρωματικά φυτά - Είναι το ελαιόλαδο στο οποίο προστίθενται διάφορα βότανα, τα οποία του προσδίδουν επίσης εκτός από ένα ιδιαίτερο άρωμα στυπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ελαιόλαδο Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) - Είναι το ελαιόλαδο το οποίο φέρει το όνομα της περιοχής στην οποία οφείλει τη φήμη του και στην οποία πραγματοποιείται αποκλειστικά η παραγωγή του. Ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) - Είναι το ελαιόλαδο το οποίο φέρει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της περιοχής στην οποία παράγεται και διατίθεται με το όνομα της. Πηγή: άγνωστη
|