Παρασκευή
03-01-2025
03:50
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Τα μυστικά του Σεφ
Σούπες - Ζωμοί
Σαλάτες - Ορεκτικά
Ροφήματα - Κοκτέιλ
Γλυκά - Επιδόρπια
Κρεατικά - Πουλερικά
Τέχνη Σερβιρίσματος

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Γέυση - Συνταγές » Τα μυστικά του Σεφ

Πολίτικη Κουζίνα
Ορισμένες πόλεις στον κόσμο ξεκινάνε την ιστορία τους σαν μεγαλουπόλεις και πρωτεύουσες. Σε αυτούς τους τόπους συναντάμε κατά κανόνα χαρακτήρα κοσμοπολίτικο και συχνά πολυπολιτισμικό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Κωνσταντινούπολη και η Θεσσαλονίκη.

Η κουζίνα του κάθε τόπου αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο πολιτισμού του και πολλές φορές τόσο έντονο που χαρακτηρίζει τον τόπο.

Η Κωνσταντινούπολη πάντα διέθετε πληθώρα αγαθών λόγω της γεωγραφικής πολιτικής και οικονομικής της θέσης.

Ανατρέχοντας στα ιστορικά στοιχεία της γαστρονομίας της Πόλης, συναντάμε πολύ χαρακτηριστικές περιόδους, καθώς και σημαντικές διαφοροποιήσεις στις διατροφικές συνήθειες μεγάλων ομάδων του πληθυσμού της.

Τον καιρό που η Κωνσταντινούπολη επιλέγεται και γίνεται αυτοκρατορική πρωτεύουσα και στην μακρόχρονη περίοδο που ονομάζουμε "Βυζαντινούς Χρόνους" συναντάμε την μαγειρική του Μεγάλου Παλατίου, την Μοναστηριακή, καθώς και μία αστική και λόγια μαγειρική, που διαμορφώ-νεται από τις δύο προαναφερόμενες. Επηρεάζεται σε από τις διατροφικές συνήθειες των διαφόρων αλλοεθνών κοινοτήτων και προπαντός από την μεγάλη επάρκεια και ποικιλία νέων προϊόντων.

Η κουζίνα της Πόλης των Βυζαντινών χρόνων, χαρακτηρίζεται από την χρήση των μπαχαρικών, των έντονων γλυκόξινων σαλτσών και κυρίως από την χρήση του "γάρου" (σάλτσα ψαριού).

Μετά την κατάρρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας εμφανίζεται η Οθωμανική Κουζίνα που χαρακτηρί-ζεται από την έντονη χρήση των γαλακτοκομικών καθώς και των δημητριακών.

Χρειάσθηκαν χιλιετίες, για να διαμορφωθούν οι διάφορες τάσεις στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης και πραγματικά μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο διατροφικό ιδίωμα, που να χαρακτηρίζει την Κωνσταντινούπολη. Έχουμε μόνον χαρακτηριστικές επιδράσεις.

Αυτό που σήμερα αποκαλούμε Πολίτικη Κουζίνα, είναι οι ξεχωριστές διατροφικές συνήθειες που έφεραν οι πρόσφυγες της Πόλης στον Ελλαδικό χώρο.

Πλούσιοι μορφωμένοι αστοί που είχαν λύσει πολλά από τα βιοτικά τους προβλήματα, διαμόρφωσαν στον τόπο τους, μία κουζίνα πλούσια κι ευφάνταστη, μια κουζίνα που ξεπερνούσε κατά πολύ την ανάγκη για θρέψη και ενδιαφερόταν για την σύνθετη χρήση των γευστικών της μέσων και των καλών υλικών που έβρισκαν στις μεγάλες αγορές της Πόλης.

Αυτή τη κουζίνα έφεραν μαζί με την αρχοντιά τους, που τους έκανε να ξεχωρίζουν, παρά την σχετική ανέχεια που προκάλεσε ο ξενιτεμός και το ξεσπίτωμα τους.

Είναι τόσο έντονη η παρουσία και το βάρος της γαστρονομικής παράδοσης, που ακόμη και σήμερα μετά από τόσα χρόνια, από τον τελευταίο ξεριζωμό, διατηρούνται εντονότατα τα στοιχεία των γαστρονομικών συνηθειών στις οικογένειες που προέρχονται από την Πόλη, αλλά και σε πολλές ξεχωριστές ταβέρνες.

Με την Πολίτικη κουζίνα, ασχολούνται κυρίως οι γυναίκες στο σπίτι, αλλά είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, οι άνδρες να έχουν άποψη και η ανδρική συμμετοχή στην παρασκευή ειδικών συνταγών να θεωρείται απαραίτητη.

Σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια, είναι πολλά τα πιάτα που παρασκευάζει ο νοικοκύρης, ο οποίος εμφανίζεται περήφανος για τις συγκεκριμένες μαγειρικές του επιδόσεις.

Γενικά, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι στις σχέσεις των ανθρώπων μέσα σε οικογένειες που κατάγονται από την Κωνσταντινούπολη, η μαγειρική παίζει μεγάλο ρόλο και αποτελεί συχνά μέσον εκδήλωσης αγάπης και αφοσίωσης.

Με την ευκαιρία της σύνταξης αυτού του κειμένου, επικοινώνησα με τον φίλο μου Λευτέρη Κερσένογλου, ο οποίος εκτιμώντας την πρόθεση μου, μου χάρισε ένα αντίγραφο από το «Ημερολόγιο Εγκυκλοπαιδικό» του Βρετού που έχει εκδοθεί στην Πόλη το 1900 και αναφέρεται σε μηνιαίες γαστρονομικές προτάσεις. Από αυτό το καταπληκτικό βιβλίο ντοκουμέντο, αντιγράφω τις κεφαλίδες των προτάσεων για τον μήνα Σεπτέμβριο και αναφέρομαι αναλυτικά στην πρώτη συνταγή του μήνα:


Σεπτέμβριος

Φαγητά: Γιουβαρλάκια (Διβαρλάκια), Κιοφτέδες τηγανητοί, Κιοφτέδες με σάλτσαν, Ορτύκια εις την σούβλαν, Ορτύκια με σπανάκια, Ορτύκια με Μαδέραν, Ορτύκια παραγεμιστά, Συκοφάγοι
Γλυκίσματα: Κυδωνόπαστα, Μηλόπαστα.
Γλυκά: Κυδώνι τριφτόν, Μπελτές από κυδώνια, Μπελτές από φραγκοστάφυλλα.

Γιουβαρλάκια (Διβαρλάκια)

Σχηματίζομεν ένα καλόν κιγμάν εις τον οποίον προσθέτομεν εν ψιλοκομμένον κρομμύδι, ολίγον ρύζι, ή αντί αυτού ολίγον τριμμένο ψωμί, ολίγον βούτυρον, άλας, αυγό.

Τά Ζυμόνομεν όλα ομού και τα τυλισσομεν εντός ψιλοκομμένου μαϊνδανού, δίδοντες εις αυτά στρογγυλοειδές σχήμα, ωσάν μικρά καρυδάκια. Κατόπιν θέτομεν εντός μιάς κασαρόλας ολίγον ζωμό ή νερό και βράζει με ολίγην ντομάτα και τα βάζομεν μέσα και βράζουν. Αφού βράσουν, κάμνομεν εν αυγολέμονο και τα περιχύνομεν. Με την διαφοράν ότι δεν πρέπει να βάλομεν ντομάτα, αν θα προσθέσομεν αυγολέμονον.


Κείμενο: Παναγιώτης Κουκουβίτης
Φωτο: Όρλυ Μπαρζίβ, Μυρσίνη Λαμπράκη
www.nline.gr

Κατηγορία: Τα μυστικά του Σεφ | Έγραψε: woman-life (01-04-2015) | Το διάβασαν: 740

Άλλα άρθρα με θέμα μαγείρεμα:

Καινούρια Άρθρα :

· Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]



Σχόλια Καινούρια τεστ
  • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

  • Τι είδους ζευγάρι είστε?

  • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

  • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

  • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

  • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
  • Login form
    Μπείτε στην παρέα μας!
    Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

    Αναζήτηση Άρθρων


    Χρήσιμοι σύνδεσμοι


    Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
    Copyright MyCorp © 2025 - Site managed by uCoz
    website stats